Εκπαίδευση Ηλεία Πολιτική

Συνάντηση Αυγερινοπούλου – Αντωνακόπουλου – Κεραμέως για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Δήμο Πύργου και τον Δήμο Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, και ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Δήμο Πύργου και τον Δήμο Ήλιδας και ειδικότερα για τα ΑΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης και διαβούλευση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Η κα Υπουργός ενημέρωσε τη κα Βουλευτή και το κ. Δήμαρχο για τη κατάθεση νομοσχεδίου που θα ενισχύει σημαντικά το ρόλο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, θα ανοίξει η διαβούλευση και θα δοθεί ευκαιρία σε όλους τους φορείς του Νομού να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Δήμο Πύργου

Ο Δήμαρχος Πύργου ανέλυσε ειδικότερα ότι το ΑΕΙ Πύργου λειτουργεί μετ’ εμποδίων και αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης και υποδομών και είναι αναγκαία η ενίσχυσή του. Η κα Αυγερινοπούλου υποστήριξε αυτή τη θέση, ιδίως για το Τμήμα Μουσειολογίας, λόγω της εγγύτητας σε σπουδαίους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους του Νομού. Ο Δήμαρχος πρότεινε, ακόμη, την ίδρυση Γυμναστικής Ακαδημίας, ως νέο τμήμα για τη προαγωγή του Ολυμπισμού.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Δήμο Ήλιδας

Η κα Βουλευτής, η οποία είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον Δήμαρχο Ήλιδας, κ. Γιάννης Λυμπέρη, προσέθεσε ότι το ΑΕΙ Αμαλιάδας βρίσκεται σε άμεση ανάγκη ενίσχυσης από κονδύλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης και επαναλειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας του Κοροίβου.

Ενίσχυση του ΑΕΙ  Αμαλιάδας και του Κοροίβου

Τα ΑΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη του Νομού, όπως επισήμανε η κα Βουλευτής, καθώς ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή αποτελούν τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας. Θα ακολουθήσει επικοινωνία με τον αρμόδιο στο Υπουργείο Παιδείας και θα υπάρξει, δε, συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του ΑΕΙ Αμαλιάδας και του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας του Κοροίβου.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκαν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών μονάδων της Ηλείας. Το κύριο ζήτημα που έθεσε η κα Βουλευτής υπόψιν της κα Υπουργού είναι η ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών για τα σχολεία της Ανδρίτσαινας και της Φιγαλείας, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα, λόγω μιας ακόμη ανεύθυνης και αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικά των κενών στους εκπαιδευτικούς για όλα τα σχολεία του Νομού.  Η κα Υπουργός ενημέρωσε πως γίνεται επανέλεγχος για τον επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων. Ο κ. Αντωνακόπουλος έθεσε ειδικότερα την ανάγκη χρηματοδότησης του 1ου Λυκείου του Πύργου, ώστε να βρεθεί μόνιμη στέγαση, καθώς τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενα και την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου.

Όλη η επικαιρότητα