Ποδόσφαιρο

Συνάντηση «Big 4»: «Έγινε ντέρμπι» είπε ο Αυγενάκης – Ειπώθηκαν πράγματα προσβλητικά, αποκάλυψε ο Χούμπελ

Ακούστε το άρθρο

Σύγκλιση απόψεων των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται ότι διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της σχεδόν τετράωρης σύσκεψής τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι επικράτησε αρχικά τουλάχιστον… εκρηκτικό κλίμα, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να μιλάει για «ντέρμπι» και τον εκπρόσωπο των FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, να αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν πράγματα «προσβλητικά».

Ως γνωστόν, στη συνάντηση μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA, καθώς και οι Βαγγέλης Γραμμένος, Λευτέρης Αυγενάκης και Μηνάς Λυσάνδρου.

Λίγο μετά τις 18:45, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα. Πρώτοι αποχώρησαν οι Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ενώ ακολούθησε ο Ιβάν Σαββίδης.

Οι δηλώσεις Αυγενάκη – Χούμπελ

«Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για έναν διάλογο των εκπροσώπων των κορυφαίων. Έγινε με τη συνεργασία των κεντρικών στελεχών της FIFA/UEFA και τους ευχαριστούμε. Οι Έλληνες φίλαθλοι θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, με θέαμα και γεμάτα γήπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Η συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά έβαλε μια σειρά και αύριο με την επικύρωση όλων των μελών της steering committee θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω να συνεχιστεί» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στις κάμερες μετά τη συνάντηση. «Είχαμε ντέρμπι» είχε πει λίγο πριν στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο

Περισσότεροι ξένοι διαιτητές θα ορίζονται στα καθοριστικά παιχνίδια, δήλωσε από την πλευρά του ο Χέρμπερτ Χούμπελ, μετά το τέλος της συνάντησης των Big 4. Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης είπε πως οι εκλογές στην ΕΠΟ θα διεξαχθούν νωρίτερα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειπώθηκαν πράγματα, που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Χέρμπερτ Χούμπελ: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να μιλήσουμε ανοικτά, τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Όλες οι πλευρές άρχισαν να μιλάνε. Εγώ, όντας Αυστριακός, δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά. Εδώ είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπήρξε συμφωνία να γίνουν κάποια πράγματα. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα. Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Θα υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα καθοριστικά παιχνίδια. Θέλουμε να μειωθούν τα παράπονα».

Οι σημειώσεις του Γιάννη Αλαφούζου


Οι σημειώσεις του Ιβάν Σαββίδη (μάλλον… τα σχέδια επί χάρτου)


Το χρονικό της συνάντησης λεπτό προς λεπτό

Από τις  15:00 οι ισχυροί άνδρες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της χώρας – Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός – βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι, παρουσία εκπροσώπων των διεθνών Ομοσπονδιών της Πολιτείας και των ποδοσφαιρικών αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή, να αφεθεί στην άκρη το παρελθόν και να συμφωνηθεί ένα modus operandi για την επόμενη μέρα.

18: 55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση


18:30 Πληροφορίες που έρχονται από την αίθουσα της συνάντησης μιλούν για σύγκλιση σε κάποια σημεία, δίχως όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά. Δεν υπάρχει ωστόσο πληροφορία αν υπάρχει κάποια ουσιώδης διαφωνία και πού αυτή εστιάζεται.

18: 21 Οι άνθρωποι της ασφάλειας των Big-4 έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα για να τους συνοδεύσουν στην έξοδο.

18:11 Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί σε λίγο η συνάντηση. Κάμερα της ΕΡΤ βρίσκεται έξω από την αίθουσα προκειμένου να γίνουν δηλώσεις

17:15 Η συζήτηση πραγματοποιείται στα αγγλικά, ωστόσο μέσα στην αίθουσα υπάρχουν μεταφραστές για όλες τις πλευρές. Αυτό φυσικά καθυστερεί την διαδικασία που συνεχίζεται πλέον εδώ και σχεδόν δύο ώρες.

15:57   «Συναγερμός» σήμανε στα φωτογραφικά συνεργεία, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε για λίγα λεπτά από την αίθουσα όπου διεξάγεται η συνάντηση, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα.

15:08 Η σειρά που κάθονται οι τέσσερις αξιωματούχοι στο τραπέζι: Μελλισανίδης, Λυσάνδρου, Μαρινάκης, Πέρι ( UEFA), Χούμπελ (FIFA/UEFA), Νικολά (UEFA), Αυγενάκης, Λάκοβιτς (UEFA), Γεωργίου (UEFA), Γραμμένος, Αλαφούζος, Σαββίδης

Αναζητείται βιώσιμη λύση

Πόσο εύκολο όμως είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος; Καθόλου θα λέγαμε, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί, εφόσον όλο οι συμμετέχοντες αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, βάλουν νερό στο κρασί τους και (από)δείξουν ότι τους ενδιαφέρει όντως το γενικό καλό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση ή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απλά τώρα υπάρχουν κάποια δεδομένα που διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη κρίση από τις προηγούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη στις 12:00 στο υφυπουργείο Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τις 14 ομάδες (το παρών δεν θα δώσουν οι αξιωματούχοι) παρουσία Αυγενάκη και εκπροσώπων ΟΥΕΦΑ.

Πρώτος έφτασε, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος αποχώρησε για να επιστρέψει την ώρα της συνάντησης. Στο κτήριο βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτερής Αυγενάκης.

Παρών και ο πρόεδρος της Super League 1 Μηνάς Λυσάνδρου και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ.

Στις 14:56  πραγματοποιήθηκε η άφιξη του μεγαλομέτοχου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη.   Ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης αρκέστηκε να πει ένα “γεια σας” στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι.

5011935
5011979-_1_
5011982-_1_
5011988-_1_
5011970-_1_
5011919
5011928
5011918

Παρόλο που εδώ και τρία χρόνια περίπου FIFA και UEFA έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αρχικά μέσω της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και κατόπιν μετά την εκλογή της διοίκησης Γραμμένου μέσω των επιτετραμμένων τους (Χούμπελ, Φούσεκ) και των άλλων προσώπων που έχουν επιλέξει (Περέιρα στην προεδρία της ΚΕΔ) η κατάσταση ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί με το όλο σκηνικό να παραμένει τοξικό και απλά έχουν αλλάξει οι ρόλοι (ως προς το ποιος είναι αυτός που διαμαρτύρεται).

Η απειλή του περίφημου ποδοσφαιρικού Grexit επανήλθε στο προσκήνιο – όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση – με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις να παραδέχεται για το συγκεκριμένο θέμα «Αν φτάσει αυτή η κατάσταση στο απροχώρητο, είναι πάνω στο τραπέζι να πούμε κι εμείς δεν σηκώνει άλλο, πάμε παρακάτω».

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε στις 15:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και εκεί βρέθηκαν οι ισχυροί άνδρες Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League 1) και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών – μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών – μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA).

via

Όλη η επικαιρότητα