Περιβάλλον

Συνάντηση δημάρχου-κατοίκων για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Ζάκυνθο

orthonies.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο γραφείο του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου Ελατίων με αφορμή τις πληροφορίες για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο στα ορεινά των Ορθωνιών.

Τους προέδρους συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Ελατίων Αναστάσιος Μαρίνος-Ντούνος και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ακτύπης και όλοι μαζί έθεσαν στον Δήμαρχο τις ανησυχίες τους από τις πληροφορίες ότι στην περιοχή θα εγκατασταθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του νομού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, αφού άκουσε τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη επιλογή χώρου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δ.Ε. Ελατίων, τους ενημέρωσε ότι ο χώρος που τελικά θα επιλεγεί, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Επίπλέον δήλωσε στους εκπροσώπους της περιοχής ότι παρότι οι Ορθωνιές είναι μια από τις αδειοδοτημένες περιοχές σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, αυτή δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή της Δημοτικής Αρχής, λόγω αποστάσεως.

Ακόμα ο κ. Κολοκοτσάς ανέφερε μεταξύ των άλλων στη συζήτηση ότι:

– Η διαχείριση απορριμμάτων θα είναι ολοκληρωμένη και αποτέλεσμα αυτής θα είναι η παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και χώματος.

– Η εγκατάσταση τέτοιας μονάδας γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλοί Δήμαρχοι άλλων νομών ζητούν αντίγραφο του φακέλου του Δήμου Ζακύνθου για να αντιμετωπίσουν και αυτοί το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων (Πύργος, Αμαλιάδας κ.τ.λ.)

– Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έπειτα από 20 χρόνια προχειρότητας και σπατάλης χρημάτων σήμερα, είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί μέσα στην τουριστική περίοδο του 2015, με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, την κύρια δύναμη ανάπτυξης  και απασχόλησης του νησιού μας, ενώ για την εξέλιξη του έργου συνεχώς θα ενημερώνονται οι πολίτες της Ζακύνθου και οι φορείς.

– Θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ θα ληφθούν αρκετές αποφάσεις  ούτως ώστε η περιοχή διαχείρισης να αποτελέσει πρότυπο για τη Ζάκυνθό μας και την Ελλάδα.

– Για τη θέση «Λίβα» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει διαπιστώσει παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αν δεν βρεθεί εγκαίρως χώρος για τη διαχείριση απορριμμάτων από 1/1/2016, πρόστιμο 30.000 ευρώ τη μέρα θα πέσει στα κεφάλια των Ζακυνθινών.

Τέλος, ο κ. Κολοκοτσάς είπε ότι στη δύσκολη αυτή στιγμή, που ο Δήμος Ζακύνθου -με άδεια ταμεία και χωρίς προσωπικό- προσπαθεί να διευθετήσει τα προβλήματα του νησιού εν όψει και της τουριστικής περιόδου, για μια ακόμη φορά καλεί τους επιχειρηματίες και όλους τους Ζακυνθινούς, να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί και να στηρίξουν οικονομικά τον Δήμο αποπληρώνοντας τις οφειλές τους.

Πηγή: ermisnews.gr

Όλη η επικαιρότητα