Ηλεία Πολιτική

Συνάντηση εργασίας δημάρχων Ηλείας και Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο: Η ισχύς εν τη ενώσει…

Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ύπαρξη μιας αυτοδιοίκησης που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα σέβεται την ψήφο του και όχι μια αυτοδιοίκηση-εντολοδόχο διορισμένων κρατικών λειτουργών εμφανίστηκαν χθες το απόγευμα οι δήμαρχοι της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας στην πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του προέδρου της και δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Γαβρίλης Λιατσής, τόνισε ότι θα πρέπει οι δήμαρχοι να εμφανιστούν ενωμένοι και δυναμικοί στη συνάντηση με τον γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κ.Πουλάκη, την 1η Ιουνίου στην Πάτρα, ώστε να μην υποβαθμιστεί μελλοντικά ο ρόλος τους και να μη μετατραπούν σε κομματάρχες ασήμαντων πολιτικών.

«Δεν θα περιμένουμε σταυροχεριασμένοι. Λύσεις στα προβλήματα των πολιτών δίνει μόνο η τεράστια πολιτική δύναμη των δημάρχων, για αυτό και θέλουν να αφανίζουν τους ικανούς δημάρχους. Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι, με λεβεντιά και αξιοπρέπεια, για να αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά. Δεν φοβόμαστε τίποτα, ούτε την απλή αναλογική, γιατί προήλθαμε από δυνατές κοινωνικές διεργασίες και πορευόμαστε με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λιατσής.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, επισήμανε πως ο θεσμός της δημαρχίας είναι ο ισχυρότερος της χώρας και θα πρέπει η πολιτεία να τους σέβεται. Παράλληλα, έθεσε τα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση με τον κ.Πουλάκη, με σπουδαιότερο τα ανταποδοτικά τέλη που δεν αποδίδει η ΔΕΗ στους δήμους άμεσα, ενώ ζήτησε να γίνει συζήτηση με την περιφέρεια παρά την απαξίωση που αισθάνεται από την πλευρά τους.

«Το ταμείον είναι μείον και πρέπει να αφήσουμε κληρονομιά στην επόμενη γενιά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό γιατί ούτε προϋπολογισμό δεν θα κλείνουμε. Είμαστε ο ισχυρότερος θεσμός της χώρας και θα είμαστε απέναντι σε όσους χαλκεύουν την ιστορία του θεσμού», σημείωσε ο κ.Μπαλιούκος.

«Πυρ ομαδόν» από Χριστοδουλόπουλο και Καστρινό

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση για την κωλυσιεργία στα μεγάλα έργα, όπως το εργοστάσιο απορριμμάτων, ο σιδηρόδρομος και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ενώ από τα «βέλη του» δεν ξέφυγε ούτε η περιφέρεια, καθώς καταλόγισε εμμέσως πλην σαφώς αδιαφορία για έργα όπως ο δρόμος Αμαλιάδα-Πηνεία και η λίμνη Πηνειού. Παράλληλα, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων και τη σχετική επιχορήγηση.

«Πρέπει να παραταθεί η λήξη των ληξιπρόθεσμων, αλλιώς θα κλείσουμε τους δήμους. Συνεχώς διαταγές πληρωμής έρχονται. Για το εργοστάσιο απορριμμάτων, ακόμα περιμένουμε πρόσκληση από τη διυπουργική και μας πάνε από τον έναν υπουργό στον άλλον. Για το ΕΣΠΑ δεν έχουμε ερωτηθεί για τίποτα. Έχουμε μια λίμνη τρομερή, αλλά και που το λέμε δεν γίνεται τίποτα», υπογράμμισε ο κ.Χριστοδουλόπουλος.

Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η τοποθέτηση πολιτικού ινστρούκτορα που θα αλλοιώνει ουσιαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα και στηλίτευσε την ανύπαρκτη ρευστότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον εμπαιγμό με τα ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΗ.

«Έχουμε ζητήσει να πηγαίνουμε τη ΣΑΤΑ όπου θέλουμε για να μην επιβαρύνεται ο πολίτης. Για το ΕΣΠΑ δεν είναι τυχαίο ότι δεν γίνονται πληρωμές, αλλιώς δεν θα έβγαινε πλεόνασμα. Αν παίρναμ την ανακούφιση από τα ανταποδοτικά και τους φόρους που δικαιούμαστε από τον νόμο του Καλλικράτη, δεν θα είχαμε ανάγκη τίποτα. Είμαστε ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός. Περνάει ο καιρός και θα κριθούμε, για αυτό πρέπει να πάμε συντεταγμένα», ανέφερε ο κ.Καστρινός, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι παρών στη συνάντηση καταλογίζοντας στον κ.Πουλάκη ασέβεια προς τον θεσμό της ΚΕΔΕ.

«Όχι» στην κατάργηση των τοπικών συμβουλίων

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, είπε ότι οι δήμαρχοι θεωρούνται από την κυβέρνηση ο τελευταίος τροχός της αμάξης και δεν ρωτούνται για κανένα σημαντικό θέμα.

«Αν η χώρα έχει φάει 4 μνημόνια, η αυτοδιοίκηση έχει φάει δέκα. Δεν μας ρωτά κανένας για τίποτα και το μόνο τους θέμα είναι αν θα έχουμε απλή αναλογική, τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε χαλίκια να στρώσουμε», σχολίασε με νόημα ο κ.Μοράντ.

Από την πλευρά του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ.Κοτζιά τονίστηκε ότι ο Καλλικράτης έμεινε ημιτελής μεταρρύθμιση και δεν μερίμνησε κανείς για τους μικρότερους δήμους που έχουν ιδιαιτερότητες. «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, είναι μακριά από τα προβλήματα. Μας φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς να μας δίνουν χρήματα», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, νικητής των εκλογών στον δήμο Ζαχάρως από το 2002 ως επικεφαλής της «Δυναμικής Πρωτοβουλίας», καυτηρίασε την προχειρότητα με την οποία έγινε ο «Καλλικράτης» και επισήμανε ότι ο απώτερος στόχος είναι η διάλυση της αυτοδιοίκησης, με την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων και την απλή αναλογική, ενώ επεκρινε τη λανθασμένη χωροταξική διαίρεση.

«Αν καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια, δεν θα τρέχει κανένας. Με την απλή αναλογική θα υπάρχει ακυβερνησία. Πρέπει να τεθεί το θέμα του Καλλικράτη άμεσα στη συνάντηση», συμπλήρωσε ο κ.Χρονόπουλος.

Ενότητα και τεκμηριωμένος λόγος

Παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής του «Οράματος Δημιουργίας» στον δήμο Πύργου και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Αργυρόπουλος, έκανε λόγο για διαχρονική απαξίωση της αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις, στηλιτεύοντας την πρόθεση κατάργησης των τοπικών συμβουλίων, και επισήμανε ότι στον «πόλεμο» που διεξάγεται, οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε με ενότητα και τεκμηριωμένο λόγο.

«Πρέπει να έχουμε δίπλα μας και τους πολίτες και να διεκδικήσουμε να αυξηθεί η πίτα και να μην κάνουμε διαχείριση της φτώχειας». Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο αντιδήμαρχος Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης, τονίζοντας ότι τα χέρια των αιρετών είναι «δεμένα», καθώς απειλούνται με δικαστήριο ακόμα και για την παραμικρή ενέργεια.

Ο κ.Παπαναστασίου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνάντηση και τον παλμό που είχε, δηλώνοντας ότι στη συνάντηση με τον κ.Πουλάκη στόχος είναι να τεθεί ένα συμπαγές πλαίσιο προτάσεων για συζήτηση, με προτεραιότητα στα θεσμικά ζητήματα, ενώ άσκησε κριτική για το ύψος της χρηματοδότησης στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες. Παρών ήταν επίσης ο διευθυντής της ΠΕΔ, Θεόδωρος Καμπέρος, και η γραμματέας του παραρτήματος Ηλείας, Σοφία Γεωργούλη.

Όλη η επικαιρότητα