Κόσμος

Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Άγκυρα με πλούσια «ατζέντα»

Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Άγκυρα την Πέμπτη, σε μια περίοδο έντονων και δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας. Η Καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ θα έχει επαφές και με στελέχη της αντιπολίτευσης σε επίσκεψή της στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και η συνεργασία έναντι της τρομοκρατίας, αλλά και οικονομικές συναλλαγές αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι, την ώρα που η Άγκυρα σηκώνει τους τόνους με αφορμή την άρνηση της Αθήνας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και ενώ 40 ακόμη στρατιωτικοί φέρονται να έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Παράλληλα, η τουρκική Hurriyet αναφέρεται σε εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από κατηγορίες πως Τούρκοι Ιμάμηδες εμπλέκονται σε υποθέσεις κατασκοπείας στη Γερμανία, αλλά και την κυβέρνηση Ερντογάν να κατηγορεί το Βερολίνο πως υποθάλπει Κούρδους τρομοκράτες.

Η συμφωνία για το προσφυγικό

Στην επίσκεψή της, η Μέρκελ αναμένεται χωρίς αμφιβολία να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της στη συμφωνία για το προσφυγικό και όλο αυτό εν όψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα το βράδυ της Πέμπτης. Η τουρκική εφημερίδα παραθέτει την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών που δεν εξεδόθησαν από την ελληνική δικαιοσύνη, συνδέοντάς τη ευθέως με το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναμένει ακόμη τις υποσχέσεις που συνόδευαν τη συμφωνία με την ΕΕ, όπως η βίζα σε Τούρκους πολίτες. Η απελευθέρωση αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς οι Βρυξέλλες αναμένουν αλλαγές από την τουρκική βουλή σε ζητήματα ελευθεριών και αναφορικά με τον αυστηρό, ως και αυταρχικό αντιτρομοκρατικό νόμο.

Κατηγορίες για υπόθαλψη τρομοκρατών

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν και με αφορμή κατηγορίες από την τουρκική κυβέρνηση πως το Βερολίνο υποθάλπει οπαδούς του εκτός νόμους κουρδικού κόμματος. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βεϊσί Καινάκ επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή χώρα “υποθάλπει κάθε τρομοκράτη που δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία”.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πως παρέδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ 4.000 φακέλους με υπόπτους για τρομοκρατία που βρίσκονται στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να λάβει για αυτούς καμιά απάντηση. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις ασύλου Τούρκων πολιτών στη Γερμανία αυξήθηκε ραγδαία το 2016. Από τις 1.700 αιτήσεις του 2015, αυτές έφτασαν τις 5,700, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών. Η Άγκυρα ειδοποίησε το Βερολίνο για τους πολίτες των οποίων το διαβατήριο για παραμονή στο εξωτερικό έχει ανακληθεί, ζητώντας του να μην τους παραχωρήσει άσυλο.

Τέλος, η Hurriyet εξηγεί πως τα στοιχεία που παρέλαβαν οι γερμανικές αρχές από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οδήγησαν σε επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε μια σειρά από διευθύνσεις εντός της γερμανικής ομοσπονδίας, από τις δεν προέκυψε παρόλα αυτά κάποια σύλληψη.

Οι κατάσκοποι Ιμάμηδες

Από την άλλη, Γερμανός δημόσιος κατήγορος εκκίνησε δικαστική έρευνα για πιθανή κατασκοπεία Τούρκων ιερέων στη χώρα, ενώ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί “επιχειρήσεις τουρκικών υπηρεσιών” εντός των συνόρων της.

Η Τουρκία φέρεται να έχει ζητήσει από τους Ιμάμηδες στη Γερμανία να τους παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το κίνημα του αυτοεξόριστου ιερέα Φεχτουλάχ Γκιουλέν που αποτελεί τον νο. 1 καταζητούμενο για το τουρκικό κράτος. “Αποτελεί κενή περιεχομένου η απόπειρα παρουσίασης της προσπάθειας ιερέων να προστατεύοσουν Μουσουλμάνους από οργανώσεις όπως η FETO και το Isis ως κατασκοπεία” απάντησε ο γγ Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Να θυμίσουμε εδώ πως αντίστοιχα κρούσματα προέκυψαν και στη Δανία, με την Άγκυρα να ανακαλεί τον απεσταλμένο θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής πρεσβείας στη χώρα για κατασκοπεία, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα