Ελλάδα Πολιτική

Συνάντηση Σκουρλέτη με το προεδρείο της ΚΕΔΕ: Αλλαγές στον «Κλεισθένη 1»

Ακούστε το άρθρο

Μία σίγουρη και δύο πιθανές αλλαγές εξήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες  στην χθεσινή συνάντηση με την ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης τη μόνη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι θα θέσει εκτός ανταποδοτικών υπηρεσιών το πράσινο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182 του «Κλεισθένη 1». Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα υπάρχει και από τους συνδικαλιστές.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: «Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο. Σας θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό, όπως είχε κάνει και στην ΓΣ της ΚΕΔΕ να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ο «Κλεισθένης 1» τον ορίζει σε +10% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η ΚΕΔΕ ζητά +50%. Αναφορικά με την κυβερνησιμότητα που ζητούν επιμόνως οι δήμαρχοι, ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που οι ίδιοι θα επιλέξουν σε δύο κρίσιμα όργανα: Την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε και στο θέμα του πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο που του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα είναι ανοιχτό.

Αναφορικά με το χρόνο κατάθεσης του «Κλεισθένη 1» στη Βουλή ο υΠΕΣ προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (δηλαδή, μέσα Ιουνίου), ενώ η ψήφισή του θα γίνει έως τις 16 Ιουλίου που ξεκινούν τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Yπόμνημα ΚΕΔΕ

Τις τέσσερις κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ περιέχει μεταξύ άλλων το 35σελίδο ΥΠΟΜΝΗΜΑ  που κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων σμε παρατηρήσεις στον «Κλεισθένη 1» κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα: Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης.

Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.

Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.

Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν στη χώρα, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» νομοσχέδιο και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Όλη η επικαιρότητα