Ηλεία Πολιτική

Συνάντηση Σκυλακάκη, Νικολακόπουλου και Νικολούτσου – Εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να «σωθούν» τα πυροδάνεια

Ακούστε το άρθρο

Τονίσθηκε η μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης λύσης που θα ικανοποιεί του Ηλείους δανειολήπτες

Το μεγάλο και σοβαρό θέμα των πυρόπληκτων δανείων με σκοπό να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί την αγορά και τους επιχειρηματίες οι οποίοι αισθάνονται δικαίως σήμερα «εγκλωβισμένοι» συζήτησαν χθες σε συνάντηση τους ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο, παρουσία και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου.

Τονίσθηκαν για μια φορά ακόμα τα προβλήματα και οι τεράστιες δυσκολίες πολλών δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενώ όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος είναι αναγκαίο βιώσιμες επιχειρήσεις που κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα και συμβάλλουν στην τοπική μας κοινωνία να στηριχθούν και αυτές από την πολιτεία για να μην χαθούν περιουσίες και να δοθεί ένα τέλος στην μακροχρόνια αγωνία τους.

Εκείνο ωστόσο που ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας τόσο στον βουλευτή όσο και στον Πρόεδρο του ΕΒΕ είναι η εξάντληση κάθε προσπάθειας αρχικώς με τις Τράπεζες, για να μειωθούν οι υπέρογκες χρεώσεις να προχωρήσουν σε διακανονισμούς που θα μπορούν να έχουν σχέση με την πραγματικότητα αποπληρωμής των δανείων, και να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο συνεννόησης με τον κόσμο ώστε να επιτευχθούν οι ανάλογες συμφωνίες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση όμως, δεν πρόκειται να μείνει μόνο εκεί, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τις περιπτώσεις αυτές, εξετάζοντας εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για την διευκόλυνση των επιχειρηματιών πριν τα δάνεια τους ενταχθούν σε πολύπλοκες διαδικασίες και «περιπέτειες».

Και εδώ φαίνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης άφησε αισιόδοξα μηνύματα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυροπαθών να βρίσκεται ήδη σε προτεραιότητα για μια θετική εξέλιξη. Εξετάζεται έτσι και η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης που θα φέρει η κυβέρνηση όπως και το ενδεχόμενο συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα εξυπηρετούν τους δανειολήπτες μας.

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη συνάντηση, αφού είχαν και πάλι συναντηθεί ο κ. Σκυλακάκης με τον κ. Νικολακόπολο τον περ. Νοέμβριο για το ίδιο θέμα, όταν ο βουλευτής Ηλείας, ενημέρωσε αναλυτικά τον Υφυπουργό και του μετέφερε την σπουδαιότητα του προβλήματος.

Το ίδιο έκανε τότε και σε άλλη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ενώ αργότερα το θέμα των πυρόπληκτων συζήτησε και με τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

Συγκεκριμένοι δανειολήπτες βρέθηκαν σε μια τέτοια δύσκολη θέση όχι επειδή αδιαφόρησαν ή αγνόησαν την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων, αλλά γιατί με δεδομένη την κρίση που εμφανίσθηκε αμέσως μετά τη λήψη των δανειοδοτήσεων και μέχρι σήμερα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να ανταποκριθούν. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν σήμερα πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθηθούν και να διευκολυνθούν, ώστε να προχωρήσουν και στη σταδιακή εξόφληση των δανείων τους.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Με την ευκαιρία πάντως της επίσκεψης στον Υφυπουργό Οικονομίας ετέθη και το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ηλεία.

Όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και ο κ. Νικολούτσος, υπάρχει σημαντική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, και μάλιστα με παραχώρηση υποδεικνυόμενων χώρων και εκτάσεων στις οποίες μπορεί να εξελιχθεί επενδυτική δραστηριότητα κυρίως στον αγροτοδιατροφικό και τουριστικό τομέα.

Όλη η επικαιρότητα