Οικονομία

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις, όχι για χρέος

Ακούστε το άρθρο

Στην αποσαφήνιση πως η απογευματινή συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα θα εστιάσει στο ζήτημα των πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων και όχι στην ελάφρυνση του χρέους προχώρησε στο CNN Greece ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες και για το εάν θα παραστεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι εκπρόσωποι των θεσμών ο Ρέινς επιβεβαίωσε πως «υπάρχει σήμερα μια συνάντηση, με την Ελλάδα και όλα τα θεσμικά όργανα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση θα εξεταζόταν και το θέμα του χρέους ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος. «Η συνάντηση αυτή δεν αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, είναι για τον προϋπολογισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσει μια ώθηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε σχετικά.

Άλλωστε λίγο αργότερα από την Χάγη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες και όχι το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση και σημείωσε πως οι συζητήσεις για την ελληνική αξιολόγηση «δεν είναι επείγουσες». «Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι σήμερα θα ζητηθεί από την Ελλάδα να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα ύψους έως 4 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018, χωρίς να λάβει κάποια περιγραφή της λύσης που θα οδηγήσει σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και σε συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όλη η επικαιρότητα