Ηλεία Πολιτική

Συναντήσεις Μιχάλη Κατρίνη με ομάδες παραγωγών της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Με τον αγροτικό συνεταιρισμό Σχίνων και τις ομάδες παραγωγών σε Γαστούνη και Τραγανό συναντήθηκε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε ένα πρώτο κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς της Ηλείας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που θα έρθει σύντομα για συζήτηση στη Βουλή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την επίσκεψή του στο ελαιουργικό εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σχίνων, ενημερώθηκε για την πολύ καλή ποιότητα και ικανοποιητική παραγωγή της φετινής ελαιοπαραγωγικής χρονιάς που όμως δεν βρίσκει αντίκρισμα στην αγορά, καθώς η τιμή του παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της αδυναμίας της χώρας να μετατρέψει το ελαιόλαδο σε εξαγώγιμο «χρυσό» με αποτέλεσμα μόλις το 27% του ελληνικού λαδιού να πωλείται με ελληνική ετικέτα.

Για το θέμα των συνεταιρισμών, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση και εξυγίανση και πως οι ομάδες παραγωγών χρειάζονται ενίσχυση των συνεργειών τους για να αυξήσουν τον εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό τους, αλλά και υποστήριξη μέσα από κατάλληλα ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τέλος έθεσε και το πολύ σημαντικό ζήτημα της εκπαίδευσης των ομάδων σε συνεργατικές και επιχειρηματικές πρακτικές, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ανάπτυξή τους σε εμπορικά δίκτυα και αλυσίδες αξίας.

‘’Η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, με την ουσιαστική ένταξη των αγροτών μας σε αυτές, η συνεργασία και η εξωστρέφεια αποτελούν μονόδρομο για τον πρωτογενή τομέα. Η εμπειρία από τη λειτουργία των ομάδων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τα νέα δεδομένα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλουν ένα νέο πλαίσιο από την πολιτεία αλλά και μια νέα κουλτούρα από τους παραγωγούς μας. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προοπτικές όμως είναι αισιόδοξες αρκεί να επικρατήσει η κουλτούρα συνεργασίας και η εξωστρέφεια’’ δήλωσε ο κ. Κατρίνης.

Όλη η επικαιρότητα