Πολιτισμός

Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων: Πολιτιστικές εικαστικές επισκέψεις

Ακούστε το άρθρο

Μετά τον κύκλο επιστημονικών ενδιαφερόντων, ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαινίασε έναν ακόμη κύκλο με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Πέλλη Κουκουμέλη με την στήριξη της ιστορικού τέχνης Ίριδος Κριτικού, οργανώνουν την ξενάγηση των μελών του Συνδέσμου σε σημαντικές περιοδικές εκθέσεις οι οποίες φιλοξενούνται σε μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και γκαλερί.

Ο κύκλος αυτός άρχισε με την έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και αποτελούσε συνδυασμό Τέχνης και Ιστορίας, για την ζωή και τα έργα του Καποδίστρια, στην Αίγινα και στο Ναύπλιο. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, ξενάγησε τα μέλη του Συνδέσμου για δύο ώρες στους χώρους της Παλαιάς Βουλής όπου στεγάζεται το Μουσείο.

Η έκθεση περιελάμβανε έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών , ζωγραφικά και γλυπτά, εμπνευσμένα είτε από τον Καποδίστρια σαν προσωπικότητα, είτε παρουσιάζοντας τοπία, αντικείμενα, και σύμβολα της εποχής. Μεταξύ των καλλιτεχνών συμμετείχε ο Ηλείος ταλαντούχος ζωγράφος Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα τον Πύργο, γιατί, όπως ισχυρίζεται, και, ο Πύργος τον αγαπά και τον στηρίζει.

Η επόμενη ξενάγηση έγινε στην αίθουσα Kennedy όπου η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσίαζαν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά».

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ο Πύργιος Γιάννης Αδαμάκος συμμετείχε σ’ αυτό τον διάλογο, μ’ ένα υπέροχο ζωγραφικό έργο του, από την πρόσφατη δουλειά του ‘NIMBUS’. Η ξενάγηση έγινε από την Επιμελήτρια της έκθεσης Ιριδα Κρητικού και τον πρόεδρο του ιδρύματος Ζογγολόπουλου τον αρχιτέκτονα Άγγελο Μωρέτη.

Όλη η επικαιρότητα