Ηλεία

Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας – Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Ακούστε το άρθρο

Σε καλό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, με τον Παναγιώτη Φλέσσα στη θέση του προέδρου.

Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας: Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις

Μετά την συζήτηση των έξι, εκτός ημερήσιας διάταξης, θεμάτων, η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ξεκίνησε δυο περίπου ώρες μετά, με την τοποθέτηση του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά, αλλά και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργου Αηδόνη και Γιώργου Τζαβάρα.

Πρόσφυγες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εκλογικό Σύστημα

Η ενημέρωση του Δημάρχου Θύμιου Κοτζιά, ξεκίνησε με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο κτίριο που μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε το Γηροκομείο Πελοπίου. Ενημέρωσε το σώμα για τη Λαϊκή Συνέλευση, για την Επιτροπή που συστάθηκε και για το καλό κλίμα της συνάντησης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό, μεταφέροντας την αποδοχή της πρότασης της επιτροπής, να επαναχωρηθεί στον δήμο το κτίριο, για την ανάπτυξη του προγράμματος του ΚΗΦΗ (σ.σ εν αναμονή της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ) ή για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνάντηση που είχε – μαζί με τον κ.Δεββέ – με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και την αποδοχή της πρόσκλησης  να παραστεί στα εγκαίνια του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης», που στεγάζεται στο πρώην Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη (αναλυτικά στην σελ.  ). Τέλος, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του στην σύσκεψη της ΠΕΔ, το απόγευμα της Τρίτης στην Πάτρα, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και τα όσα συζητήθηκαν για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και το Σχέδιο Πόλης

Με κριτική σχετικά με τη μη λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αηδόνης, καταλογίζοντας το σύνολο της ευθύνης στη Δημοτική Αρχή, για μια ακόμα χαμένη σημαντική ευκαιρία για την περιοχή. Και έτσι ξεκίνησε, αναφερόμενος για πολλοστή φορά, στο θέμα του Σχεδίου Πόλης που παραμένει στο ίδιο σημείο – όπως είπε – που το είχε φτάσει ο ίδιος επί των ημερών του ως Δήμαρχος, πριν 7 χρόνια. Όσον αφορά το θέμα τη σύσκεψη της Πάτρας και την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που θα ακολουθήσει, ο κ.Αηδόνης, πρότεινε, να δημιουργηθεί μια μικρή επιτροπή από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για το νέον «Καλλικράτη». Τέλος, πρότεινε – μιλώντας για τον κ.Πατούλη – ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τη στήριξη του, να εξετάσει το ενδεχόμενο ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας.

«Δεν έμεινε καλή εικόνα…»

Πέρα από το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα αλλά και την ανάγκη άσκησης πίεσης – από την πλευρά του Δήμου – προς την Αστυνομία, για ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμης, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Τζαβάρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα με το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Πελόπιο. «Φοβάμαι ότι, αυτό που έμεινε στον κόσμο, δεν είναι μια ¨νίκη¨ του δήμου σχετικά με την επιστροφή του κτηρίου του Γηροκομείου και την αξιοποίηση από εμάς, αλλά η άρνησή για βοήθεια και ότι είμαστε ξενοφοβικοί. Λες και αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν την ανάγκη μας, ήθελαν να έρθουν εδώ και είναι επιλογή τους να μείνουν στην χώρα μας», είπε ο κ.Τζαβάρας, καταλήγοντας ότι αυτό το περιστατικό αφήνει κακή παρακαταθήκη.

Όλη η επικαιρότητα