Συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της ΠΕ Ηλείας: Επισημάνσεις προβλημάτων και δυσφορία για την έλλειψη χρηματοδότησης

«Να έχουμε το νου μας…»

ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ…

Σε πλήρη ετοιμότητα, θέτοντας εαυτούς, υπηρεσίες και εξοπλισμό , για την αντιμετώπιση  προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν δήλωσαν οι συμμετέχοντας στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής προγραμματισμένης  συνεδρίασης εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στην κατά γενική ομολογία επιτυχημένη αντιμετώπιση των συμβάντων  που εκδηλώθηκαν  κατά την αντιπυρική περίοδο, πυρκαγιές αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα, κάτι που οφείλεται στον καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κάτι που όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να συνεχιστεί και την χειμερινή περίοδο, η οποία λόγω των κλιματικών αλλαγών που έχουν προκύψει και στην χώρα μας, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων τόσο εντός των οικιστικών ιστών, όσο και σε χείμαρρους, ρέματα και ποταμούς.

Αυτό που τονίστηκε ιδιαιτέρως από τους δημάρχους, αλλά και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών, ανασταλτικοί παράγοντες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών μέσω αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεων αλλά και η γραφειοκρατία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Πάντως το συμπέρασμα που εξήχθη από την συνεδρίαση είναι ότι παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, ο σωστός συντονισμός και προετοιμασία θα είναι τα στοιχεία εκείνα που θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των οποίων συμβάντων και προβλημάτων προκύψουν.    

Η Περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  με το  καλωσόρισμά από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο που ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκριση τους και ευχήθηκε να μην υπάρχουν  φαινόμενα που να απειλήσουν  τις ζωές και τις  περιουσίες των πολιτών.

Ο κ Γιαννόπουλος πραγματοποίησε  ένα σύντομο απολογισμό των έργων, παρεμβάσεων και συντηρήσεων που έχουν γίνει από την Π.Ε Ηλείας στις περιοχές στις οποίες εντοπίζεται ο μεγαλύτερος  κίνδυνος όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα πως μακάρι να μπορούσε η Περιφέρεια να ανταποκριθεί άμεσα σε όλα τα αιτήματα και ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και τεθεί από τους Δήμους και τους συναρμόδιους φορείς.

«Δυστυχώς η έλλειψη χρημάτων αλλά και η γραφειοκρατία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποίησε χθες  στον Νομό μας,   επισήμανε ότι σκοπός του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας   είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων  για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και συντονισμό  για την  αντιμετώπιση των καιρικών  φαινόμενων.

Έλλειψη χρηματοδοτήσεων αλλά και γραφειοκρατία

Οι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας τα οποία είναι αφενός η σημαντικά μειωμένες χρηματοδοτήσεις αφετέρου η τεράστια γραφειοκρατία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών η οποία αποτελεί πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα για την πρόληψη επικίνδυνων φαινομένων αλλά και για την προστασία των περιοχών.

Ανάλογο ύφος είχαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων εκπροσώπων των Δήμων του Νομού μας, οι οποίοι αναφέρθηκαν   και στην σημαντική συμβολή που έχουν και πρέπει να συνεχίσουν να έχουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και οι εθελοντικές ομάδες.