Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο χωρίς τον Πάνο Καμμένο

Χωρίς τον Πάνο Καμμένο συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Βουλή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από την πλευρά του, εξήγησε, μέσω twitter, τους λόγους για τους οποίους θα απουσιάζει από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως έγραψε, να προλάβει «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Ο Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι θα φύγει σε προγραμματισμένη περιοδεία στο Ανατολικό Αιγαίο και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού δεν αναμένεται να τεθούν κάποια έκτακτα θέματα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των μηνιαίων συνεδριάσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξασφάλισε, με την ψήφο του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, 154 ψήφους στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 154 θετικές ψήφοι (προσμετρήθηκαν οι ψήφοι των Ι.Σαρίδη της Εν. Κεντρώων και της Αικατερίνης Παπακώστα), ενώ τον καταψήφισαν 143 βουλευτές.

Το κλίμα που επικράτησε τόσο συνολικά κατά την πενθήμερη διαδικασία που προηγήθηκε, όσο και κατά την κορύφωσή της το βράδυ της Τρίτης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η επί του παρόντος άγνωστης διάρκειας προεκλογική περίοδος θα έχει χαρακτηριστικά σφοδρής σύγκρουσης, με έντονο το στοιχείο της «μονομαχίας» ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Το διλημματικό πλαίσιο ετέθη κυρίως από τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών: «Μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. «Το δικό μας συνεκτικό πρόγραμμα για την αναγέννηση της οικονομίας, είναι για μια νέα εποχή ευημερίας για τους πολλούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία «χρωματίστηκε» από στοιχεία όπως, όπως η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό (ένταξη του κ. Θεοχάρη στην ΝΔ, διαφοροποίηση Ι.Σαρίδη από την Εν. Κεντρώων), ή και η υψηλότατων τόνων φραστική αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ν. Βούτση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όταν διευθύνει συνεδριάσεις. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θορυβούσαν την ώρα που στο βήμα του ομιλητή ήταν ο κ. Μητσοτάκης. «Αρκετά πια» είπε αγανακτισμένος ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό τον αυταρχισμό αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής» απάντησε ο κ. Βούτσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να τον καλεί να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του. «Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη, κατεβείτε από την έδρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου της ΝΔ σχολίασε αμέσως μετά την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr