Συνέδριο στον Πύργο: Επιστήμη και ηθική

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην πρώτη μέρα του Διεπιστημονικού Συνεδρίου της Σύγχρονης Βιοηθικής, το οποίο έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Πρόκειται για συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης αυτής ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε Ηλείας) ο Δήμος Πύργου, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας.

Με την έναρξη της εκδήλωσης να καθυστερεί μερικά λεπτά λόγω της συνεχούς προσέλευσης κόσμου, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους οργανωτές του συνεδρίου. Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο αναφέρθηκε στο διάλογο Ιησού και Πόντιου Πιλάτου, στον οποίο ο τελευταίος αναρωτήθηκε για το ποια είναι η Αλήθεια και ευχήθηκε το συνέδριο αυτό να συμβάλει σημαντικά στην αναζήτησή της. Με τη σειρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, αναφέρθηκε στην τεράστια εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί στις επιστήμες τις τελευταίες δεκαετίες και στα ζητήματα ηθικής που ανεγείρονται…

Η συνέχεια δόθηκε με χαιρετισμούς από τους Βουλευτές Ηλείας Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κουτσούκο, όπου με τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις δυσκολίες που υπάρχουν σε θέματα βιοηθικής τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση των μελών του κοινοβουλίου προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν ευκολότερα σχετικές αποφάσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές της εκδήλωσης και μοιράστηκε με τον κόσμο την επιφύλαξή του για την εκδήλωση, η οποία όμως είδε πως αγκαλιάστηκε από τον κόσμο έντονα και σίγουρα πρέπει να πραγματοποιηθεί ξανά. Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, απέδωσε τα συγχαρητήρια του στους οργανωτές του συνεδρίου και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης προβληματισμού στα ζητήματα αυτά. Τέλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε σύντομη αναφορά στην ιστορία της βιοηθικής και έθεσε ως πρόταση να ασχολούνται στα σχολεία με ζητήματα τέτοιου χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι εισηγήσεις, με πρώτη αυτή του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην  Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Σταμάτη Αλαχιώτη, με θέμα «Νεοτεχνολογικός πολιτισμός υπό τη θέαση του Βιοηθικού Πλαισίου: Προς ένα θαυμάσιο ή ζοφερό μέλλον;». Σ’ αυτήν ανέπτυξε τα επίπεδα της νεοτεχνολογίας που τίθενται σοβαρά ζητήματα βιοηθικής, καταλήγοντας στην ανάγκη για διαρκή αγώνα ώστε να μην ξεπερνιούνται τα όρια και να αποφύγει η ανθρωπότητα την καταστροφή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, αποτέλεσε το δεύτερο εισηγητή με θέμα «Βιοηθική και Βιοθεολογία», όπου εστίασε στην ιστορία των κλάδων Βιολογίας και Γενετικής που δημιουργούν ζητήματα βιοηθικής και κατέληξε ότι η Επιστήμη και η Εκκλησία είναι δυο ανεξάρτητα παιδία που λειτουργούν εντελώς διαφορετικά χωρίς να έχουν κάποιο σημείο σύγκρουσης μεταξύ τους, με την Εκκλησία όσον αφορά ζητήματα βιοηθικής να υποστηρίζει τη θέση της με βάση την θεολογία, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο στον κόσμο ποιος είναι ο σωστός δρόμος δίχως να τον επιβάλει. Τελευταίος εισηγητής για την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν ο Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευάγγελος Πεπές – ΕΔΙΠ Παιδαγωγικής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα «Βιοηθική εκπαίδευση στο σχολείο», όπου εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων προς την σωστή κατεύθυνση. Το συνέδριο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ενώ η οριστική του λήξη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι στις 14:30 με το γεύμα των συνέδρων.

Συντονίστρια στην τελετή έναρξης ήταν η Τίτα Τερζή, ενώ μεταξύ άλλων σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.  Γερμανός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι Βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος Καλαματιανός, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων, εισηγητές που πρόκειται να μιλήσουν στο συνέδριο τις μέρες αυτές  και αρκετός κόσμος που βρέθηκε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει το μοναδικό αυτό συνέδριο.