Ελλάδα

Συνελήφθη 30χρονος που υπέκλεπτε στοιχεία πιστωτικών καρτών και έκανε διαδικτυακές αγορές

Ακούστε το άρθρο

Ο 30χρονος υπάλληλος αποφάσισε κάποια στιγμή να εκμεταλλευτεί την προσβασιμότητα που του έδινε η θέση του και να οικειοποιηθεί τα προσωπικά δεδομένα του πελατολογίου και τον Αύγουστο τόλμησε να κάνει την πρώτη του παράνομη αγορά

Στα δίχτυα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «έπεσε» ένας 30χρονος ο οποίος έκανε περίπου 40 αγορές στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας στοιχεία ανυποψίαστων Ελλήνων και ξένων πολιτών. Η δράση του έλαβε χώρα από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβρη του 2016 όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της εταιρίας στην οποία δούλευε. Η δικογραφία εις βάρος του έχει ήδη σχηματιστεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας τον παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή.

Ο 30χρονος υπάλληλος αποφάσισε κάποια στιγμή να εκμεταλλευτεί την προσβασιμότητα που του έδινε η θέση του και να οικειοποιηθεί τα προσωπικά δεδομένα του πελατολογίου και τον Αύγουστο τόλμησε να κάνει την πρώτη του παράνομη αγορά. Στη συνέχεια φαίνεται να «γλυκάθηκε» και συνέχισε τη «δραστηριότητά» του, κάνοντας παραγγελίες κυρίως ηλεκτρικών ειδών, ενώ αναγκαζόταν να διανθίσει την παρανομία του και με μία πλαστογραφία κάθε φορά που έπρεπε να υπογράψει την παραλαβή του!

Για τη δράση του αυτή χρησιμοποίησε και παρένθετα πρόσωπα και το κόστος των συναλλαγών έφτασε τις 8.000 ευρώ. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία ενός εκπροσώπου εταιρίας, που διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα, σύμφωνα με την οποία τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική αγορά προϊόντων, με χρήση πιστωτικής κάρτας, τα στοιχεία της οποίας είχαν υποκλαπεί από τον κάτοχό της.

Μετά την έρευνα της Διεύθυνσης της ΔΗΕ βρέθηκαν περίπου 900 αρχεία με προσωπικά δεδομένα 1.900 ημεδαπών και αλλοδαπών υπηκόων, στα οποία περιέχονται μεταξύ άλλων και στοιχεία 1.500 πιστωτικών καρτών, περιφερειακά είδη και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (μητρικές πλακέτες, οθόνη, μνήμες RAM, τροφοδοτικό, σκληροί δίσκοι, επεξεργαστές, κάρτα γραφικών, ποντίκι, ακουστικά και σύστημα υδρόψυξης), καθώς και δύο αφαιρούμενοι δίσκοι USB Stick.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα