Ελλάδα Ηλεία

Συνελήφθησαν οι μηχανόβιοι ληστές του Κάμπου – Εξιχνιάστηκαν οι πέντε ληστείες που είχαν τρομοκρατήσει τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ακούστε το άρθρο

Το «νήμα»  που συνέδεε τις πέντε ληστείες που σημειώθηκαν στον Κάμπο το 2015 και το 2016 ξετύλιξαν με επιτυχία οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξάρθρωση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που διέπραττε συστηματικά σωρεία ένοπλων ληστειών –πάνω από 200- σε ταχυδρομικά καταστήματα, επιχειρήσεις, βενζινάδικα κλπ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Δύο φορές είχαν «χτυπήσει» στα ΕΛΤΑ Νεοχωρίου Κυλλήνης, αποσπώντας χρήματα από συντάξεις

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πύργου συνέλεγαν και επεξεργάζονταν πληροφορίες και στοιχεία όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τους ληστές και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τις μοτοσικλέτες τους, καταφέρνοντας να εξακριβώσουν την ταυτότητα των τριών από τους έξι συνολικά δράστες που –σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία- απαρτίζουν τη σπείρα. Όντας σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, ένωσαν τα κομμάτια του «παζλ» και το πρωί της περασμένης Παρασκευής συμμετείχαν σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση από κοινού με τις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Πειραιά και Σερρών, σε Αττική και Σέρρες, συλλαμβάνοντας τα πέντε από τα έξι μέλη της οργάνωσης (ηλικίας 52, 48, 33, 32 & 29 ετών) μέλη της οργάνωσης,, μεταξύ αυτών και τα «κεφάλια», ενώ αναζητείται και ο έκτος, ηλικίας 31 ετών, άπαντες Έλληνες.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, ληστείες και κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, και παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 28 ετών, για κλοπή και αποδοχή-διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εκ των οποίων ο 28χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Ξεκίνησαν με καλή λεία…

Οι πέντε ληστείες που διαπράχθηκαν στην Ηλεία, είχαν προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή του Κάμπου με τη δράση τους, καθώς μέσα σε έναν χρόνο περίπου είχαν αποσπάσει συνολικά πάνω από 50.000 ευρώ από ταχυδρομικούς διανομείς και επαγγελματίες, έχοντας όμως και τις… γκέλες τους.

Το πρώτο «χτύπημα» έγινε στις 2 Ιουνίου του 2015 στο υποκατάστημα ΕΛΤΑ στο Νεοχώρι Κυλλήνης, όταν πλησίασαν με τη μοτοσικλέτα μια 45χρονη ταχυδρομικη διανομέα και αφού την απείλησαν με όπλο, της άρπαξαν την τσάντα, η οποία περιείχε χρήματα συντάξεων περίπου 20.000 ευρώ.

Ακολούθησε δεύτερο «χτύπημα» παραμονές Δεκαπενταύγουστου του ίδιου έτους σε αποθήκη χονδρικής πώλησης στην Ανδραβίδα, όταν δύο κρανοφόροι μπήκαν μέρα μεσημέρι στο κατάστημα και με την απειλή όπλου προς τον ταμία, «σήκωσαν» όλες τις εισπράξεις από την ταμειακή, περίπου 30.000 ευρώ και στη συνέχεια καβάλησαν τη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν. Σε εκείνη τη ληστεία όμως στάθηκαν άτυχοι, καθώς η μοτοσικλέτα έπαθε βλάβη και την εγκατέλειψαν, αφήνοντας το πρώτο ίχνος πίσω τους.

…αλλά αποδείχθηκαν επιπόλαιοι στην πορεία

Το πρωί της 23ης Νοεμβρίου του 2015 οι ληστές αποδείχθηκαν βιαστικοί και ατζαμήδες, καθώς αποπειράθηκαν να ληστέψουν έξω από την Εθνική Τράπεζα των Λεχαινών δύο υπαλλήλους της ίδιας επιχείρησης που λήστεψαν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά η τσάντα που άρπαξαν από τον έναν υπάλληλο ήταν άδεια και την πέταξαν στον δρόμο για Μυρσίνη, διαφεύγοντας πάντα με

Παρ΄όλα αυτά, δεν πτοήθηκαν από την αποτυχία και λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου -ημέρα πληρωμής συντάξεων- φόρεσαν τα κράνη τους, πήραν το όπλο τους, καβάλησαν τη μοτοσικλέτα και λίγο μετά τις 9:30 το πρωί έφτασαν έξω από τα ΕΛΤΑ του Νεοχωρίου της Κυλλήνης, όπου και άρπαξαν από την υπάλληλο το ποσό των 3.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.

Η τελευταία –και πιο τρομακτική ληστεία των μηχανόβιων στην Ηλεία διαπράχθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2016 στα ΕΛΤΑ Λεχαινών. Εκείνο το πρωί, λίγο πριν από τις 8, έφτασαν με δυο μοτοσικλέτες έξω από το κατάστημα συνολικά τρία άτομα, πάντα με κράνη, εκ των οποίων ο ένας κρατούσε καλάσνικοφ. Μπήκαν μέσα προκαλώντας τρόμο στους πελάτες, οι οποίοι έντρομοι ξάπλωσαν στο πάτωμα, απείλησαν την ταμία και μάλιστα περίμεναν τρία λεπτά για να ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο. Όμως και πάλι ατύχησαν, διότι αποδείχθηκε ότι έκαναν ολόκληρη ληστεία για μόλις 530 ευρώ που είχε μέσα το χρηματοκιβώτιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί για ποιο λόγο είχαν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Τα  μέλη της οργάνωσης είναι «παλιοί γνώριμοι» των Αρχών, καθώς έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι μέλος τους είναι και ένας 32χρονος μοτοσικλετιστής, ιδιαίτερα γνωστός για τις διεθνείς του διακρίσεις σε αγώνες ταχύτητας.

Όλη η επικαιρότητα