Εκλογές Πολιτική

Συνέντευξη Α.Κατσιφάρα στην εφ.Πατρίς: «Σηκώσαμε μανίκια είχαμε αποτέλεσμα!»

Ακούστε το άρθρο

«Μέσα στον καιρό της κρίσης δεν μείναμε παρατηρητές ή σχολιαστές της πραγματικότητας. Σηκώσαμε τα μανίκια. Δουλέψαμε. Είχαμε αποτέλεσμα ορατό, χειροπιαστό…»

Αυτό τονίζει με την βεβαιότητα ότι οι δύο θητείες του υπήρξαν παραγωγικές, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ».

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρεται σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων «με αναφορά στο αύριο» και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι… «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει…».

Απαντά επίσης για την κριτική που έχει δεχθεί σε σχέση με το brand name της Αρχ. Ολυμπίας, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή έχει κεντρικό ρόλο σε κάθε δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας.

Υποστηρίζει ακόμα ότι οι ανάγκες του πολίτη δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν κατηγοριοποιούνται ανάλογα από ποιο νομό προέρχονται.

Για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο σημειώνει ότι είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος και ανυποχώρητος, καθώς είναι θέμα δικαιοσύνης για την Περιφέρεια.

Προσθέτει ωστόσο ότι σήμερα στην Ηλεία υλοποιούνται έργα που αλλάζουν άρδην την εικόνα της περιοχής και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής που βασίσθηκε σε σκληρή δουλειά και στην διεκδίκηση.

«Η Αρχαία Ολυμπία έχει κεντρικό ρόλο σε κάθε δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας…»

«Ο αυτοκινητόδρομος είναι ο μεγάλος στόχος της Περιφέρειας για την επόμενη περίοδο. Είναι θέμα δικαιοσύνης…»

«Η ευθύνη μας προς τον πολίτη, δεν θα επέτρεπε ποτέ μια Περιφέρεια, απαθή, αδρανή, οχυρωμένη πίσω από δικαιολογίες»

 

 

Ερ. Διεκδικείτε για τρίτη φορά τα ηνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα εννέα χρόνια που είστε Περιφερειάρχης δεν ήταν αρκετά για να υλοποιήσετε το όραμα σας;

Απ. Θα είμαι ειλικρινής. Σ’ αυτές τις δύο πρώτες θητείες μας στην Περιφέρεια επιτεύχθηκαν στόχοι που -όχι πολλά χρόνια πριν- αποτελούσαν μόνιμες διεκδικήσεις της Δυτικής Ελλάδος. Στόχοι που, θα σας θυμίσω, άλλοτε περιλαμβάνονταν στα υπομνήματα που κατά καιρούς στέλνονταν στις κυβερνήσεις. Εμείς, μέσα στον καιρό της κρίσης, δεν παρασυρθήκαμε απ’ την λογική της καταγγελτικής αδράνειας. Δεν μείναμε παρατηρητές ή σχολιαστές της πραγματικότητας. Σηκώσαμε τα μανίκια. Δουλέψαμε. Είχαμε αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα ορατό, χειροπιαστό. Με αντίκτυπο στις δομές που υπηρετούν τον πολίτη. Με αναφορά στο αύριο. Οι αυτοκινητόδρομοι,  το φυσικό αέριο, το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, οι αστικές αναπλάσεις, ο σύγχρονος σιδηρόδρομος, τα νοσοκομεία, το οδικό δίκτυο σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, οι αναβαθμίσεις στα λιμάνια, η θεαματική άνοδος στον Τουρισμό, η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, η στήριξη νέων επενδύσεων, οι κοινωνικές πρωτοβουλίες μας, οι πρωτοβουλίες στην Έρευνα και στην Καινοτομία είναι μόνο μερικά από τα βήματα που έγιναν –και με την δική μας συνδρομή και διεκδίκηση- σε μια εποχή δύσκολη, με περιορισμένους πόρους αλλά με πολλή δουλειά και πολύ πείσμα. Ασφαλώς, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Υπάρχουν ανοικτά μέτωπα. Με κορυφαίο για εμάς την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο σύνολο του αντικειμένου της. Δηλαδή, έως Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Καλό Νερό, Τσακώνα. Χωρίς καθυστερήσεις. Η τρίτη θητεία θα είναι η περίοδος που όλη αυτή η δουλειά, όλη αυτή η προσπάθεια θα είναι το εφαλτήριο της Δυτικής Ελλάδος σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αγωνιστήκαμε, δουλέψαμε, κερδίσαμε στοιχήματα που κάποτε θεωρείτο ανέφικτο να κερδηθούν. Και όπως λέει και ο λαός μας ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε σταθερά.

Ερ. Το βασικό σύνθημα στο λογότυπο της Περιφέρειας είναι «γεμάτη αντιθέσεις». Παραμένουν αυτές οι αντιθέσεις ακόμη και σήμερα; Έχουν γίνει βήματα άμβλυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων;

Απ. Το «γεμάτη αντιθέσεις» παραπέμπει, όπως ξέρετε, στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Δυτικής Ελλάδος. Στο φυσικό της κάλλος, στους ορεινούς όγκους, στις ακτογραμμές της, στην εικόνα μιας περιοχής που συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα και είναι ελκυστική στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στα τουριστικά μεγέθη. Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2018, είχαμε αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 73% και 462.000 περισσότερες διανυκτερεύσεις. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η επίδοση για την περιφερειακή μας οικονομία. Τώρα, σε ό,τι αφορά στις ανισότητες στις οποίες αναφέρεστε, νομίζω ότι είναι ευκρινές ότι η Δυτική Ελλάδα ομογενοποιείται ως οικονομική και κοινωνική περιοχή. Πάνω στο απαράβατο για εμάς δόγμα της ισόρροπης και συμμετρικής ανάπτυξης που άλλωστε αποτέλεσε οδηγό απ’ τις πρώτες μέρες μας στην Περιφέρεια. Αρκεί να σας πω, ως παράδειγμα, ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται στην Ηλεία έργα ύψους 34 εκατομμύριων ευρώ.

Ερ. Σας έχει ασκηθεί έντονη κριτική ότι δεν έχει αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητεία σας το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας. Θα μπορούσε να είναι η ταυτότητα της Περιφέρειας. Ποια είναι η απάντηση σας;

Απ. Νομίζω ότι αυτή η κριτική είναι άδικη. Το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας έχει κεντρικό ρόλο σε κάθε δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Και όχι μόνο αυτό. Αν θέλετε να πάμε λίγο στην ουσία, η Αρχαία Ολυμπία έχει δεσπόζουσα θέση στους αναπτυξιακούς μας προσανατολισμούς. Δεν μιλώ μόνο για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας, για το θεματικό τρένο που θ’ αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής ή τις αστικές αναπλάσεις. Ακόμα και η επίμονη διεκδίκηση μας για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού βασίστηκε στο επιχείρημα ότι δεν νοείται ένα από τα πιο φημισμένα μνημεία του πλανήτη να μην συνδέεται μ’ ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Δεν νοείται Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία είναι εμβληματικό στοιχείο στην ταυτότητα μας. Και, φυσικά, η τουριστική άνοδος που σας περιέγραψα πριν έχει σημείο αναφοράς και την Ολυμπία. Είμαι άνθρωπος που δίνει βάρος στην ουσία. Και στο αποτέλεσμα. Και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα φαίνεται.

Ερ. Υπάρχει η αίσθηση ότι ως Αχαιός δείχνετε μεγαλύτερη ευαισθησία για τα ζητήματα της Αχαΐας. Έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί ή όχι; Και πως το αποδεικνύετε;

Απ. Ασφαλώς και δεν έχουν. Είναι μακριά από εμένα και πέρα για πέρα αναχρονιστική αυτή η αντίληψη. Και αποδεικνύεται απ’ το σύνολο των λειτουργιών, των στόχων και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Όσοι παρακολουθούν την καθημερινή λειτουργία μας, ξέρουν, βλέπουν, έχουν άποψη. Όσοι είναι αγκυλωμένοι σε παλαιοκομματικές λογικές, όσοι μηδενίζουν την πραγματικότητα και πιστεύουν σε τεχνητές πολώσεις ή ψευδείς διαχωρισμούς, είναι όσοι συντηρούν μια κουβέντα που δεν έχει υπόσταση, νόημα και βάση αλήθειας. Το έχω πει, κύριε Αργυρόπουλε, και θα το επαναλάβω. Για μένα, για την αιρετή Περιφέρεια, τα προβλήματα, οι προκλήσεις για το αύριο, οι ανάγκες του πολίτη δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν κατηγοριοποιούνται ανάλογα από αν προέρχονται απ’ την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα ή την Ηλεία. Αλίμονο αν σκεφτόμασταν έτσι.

Ερ. Δρόμος «Πάτρα – Πύργος»: Το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας». Πόσο αισιόδοξος είστε για την υλοποίηση του; Έχει ευθύνες η Περιφέρεια για τη μεγάλη καθυστέρηση;

 

Απ. Σας είπα ήδη ότι Ολυμπία Οδός χωρίς την Ηλεία δεν νοείται. Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα είναι ο μεγάλος στόχος της Περιφέρειας για την επόμενη περίοδο. Στόχος αδιαπραγμάτευτος και ανυποχώρητος. Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Δεν μπορεί όλη η χώρα να έχει σύγχρονο οδικό δίκτυο και η Ηλεία να είναι εκτός.  Αυτό αλλάζει. Οι διαδικασίες τρέχουν ήδη και πολύ σύντομα θα δούμε αυτό το μεγάλο έργο να υλοποιείται. Αν θέλετε, πάρτε το ως προσωπική υπόσχεση. Ως δέσμευση. Όσο θα είμαι Περιφερειάρχης δεν πρόκειται να μετακινηθώ ούτε εκατοστό, δεν πρόκειται να σταματήσω τον αγώνα έως ότου η Ηλεία αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλή δρόμο.

Ερ. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ; Θα μπορούσε να τρέχει με μεγαλύτερους ρυθμούς η απορροφητικότατα των πόρων;

Απ. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει βελτιώσει θεαματικά την θέση της στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, με εντάξεις που φτάνουν το 70% του τρέχοντος προγράμματος, με εξειδίκευση και προσκλήσεις που φτάνουν το 100%. Και μ’ αναλόγως καλή επίδοση στα συμβασιοποιημένα έργα και στις πληρωμές. Άρα, ο ρυθμός είναι πολύ καλός και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν, συχνά χωρίς να υπολογίζουν ωράρια και συνθήκες, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ερ. Για ποια πρωτοβουλία σας αυτά τα οχτώ χρόνια αισθάνεστε υπερήφανος και για ποια έχετε μετανιώσει;

 

Απ. Δεν θέλω ν’ ακουστεί υπερφίαλο, αλλά θα σας πω την αλήθεια. Περήφανος αισθάνομαι ακόμα και για το μικρότερο έργο, την μικρότερη παρέμβαση σε μια απομακρυσμένη περιοχή που βελτιώνει την ζωή των συμπολιτών μας, που λύνει ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα τους. Σας είπα ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες δεν έχουν χρώμα, δεν κατηγοριοποιούνται. Από την στιγμή που ένα έργο έρχεται να δώσει απάντηση σ’ ένα πρόβλημα, η ικανοποίηση είναι αυτονόητη. Ικανοποίηση από το γεγονός ότι η δουλειά σου, οι κόποι σου, η επιμονή σου, είχαν τελικά αντίκρισμα. Απ’ την άλλη, δεν μπορώ να σας πω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο έχω μετανιώσει. Σ’ αυτές τις θέσεις, όπου μια κακή απόφαση μπορεί να έχει ευθεία αντανάκλαση στην ζωή των πολιτών, τα λάθη δεν συγχωρούνται. Τέτοια λάθη τα έχουμε αποφύγει. Γι’ αυτό και έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη και μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας.

Ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη

 

Ερ. Η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζετε ότι έχει προκαλέσει τριγμούς στον πολιτικό φορέα τον οποίο ανήκετε. Πόσο σας προβληματίζει αυτό;

 

Απ. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Είμαι επικεφαλής μιας παράταξης που έχει αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, που είναι ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη και έχει ανοικτό, δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Εξαρτήσεις και δεσμεύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε κομματικές αναφορές. Ασφαλώς, ο καθένας από εμάς έχει την πολιτική και ιδεολογική του καταγωγή αλλά πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα βρίσκεται η ίδια η κοινωνία. Ο πολίτης, η κοινωνική ευημερία, η οικονομική πρόοδος, οι ευκαιρίες προς τις νέες και τους νέους, η απασχόληση, η ολοκλήρωση των υποδομών όπως η Ολυμπία Οδός. Υπ’ αυτό το πρίσμα, όσοι αναγνωρίζουν το έργο μας, όσοι κατανοούν ότι σε συνθήκες δύσκολες η Δυτική Ελλάδα άνοιξε τον βηματισμό της και πέτυχε τόσα όσα δεν είχε πετύχει στο παρελθόν, είναι ευπρόσδεκτος, είναι καλοδεχούμενος.

Ερ. Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί των ημερών σας έχει δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια και στις κοινωνικές δράσεις. Θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σας επιχειρήματα για την επανεκλογή σας;

 

Απ. Έχετε δίκιο. Στο τομέα της εξωστρέφειας κάθε μέρα που περνάει καταγράφουμε κέρδη. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδος, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις προϋποθέσεις που φέρνουν ξανά την περιοχή μας σε θέση πρωταγωνιστή. Και, απ’ την άλλη, νοιαζόμαστε για τον πολίτη! Στο πεδίο των κοινωνικών πρωτοβουλιών, των δράσεων με κέντρο τον άνθρωπο, η Περιφέρεια εξελίχθηκε σε βασικό φορέα στήριξης, χρηματοδότησε δομές, ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή, μπήκε ακόμα και στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, με μεγάλες παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Θα μπορούσαμε να έχουμε μείνει στην όχθη του καταγγέλλοντος. Δεν το κάναμε. Η ευθύνη μας προς τον πολίτη δεν θα επέτρεπε ποτέ μια Περιφέρεια απαθής, αδρανής, οχυρωμένη πίσω από δικαιολογίες.

 

Ερ. Ποιο κατά τη γνώμη σας θα είναι το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου;

 

Απ. Κάθε φορά οι εκλογές έχουν διλήμματα και διακυβεύματα. Εμείς, όταν θα έρθει η ώρα, θα πάμε στις εκλογές με παρακαταθήκη το έργο μας. Και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι απασχόληση και ευκαιρίες για όλους. Ένα οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα σε κάθε κλίμακα, θα ενισχύει τον νέο αγρότη, τον μικρομεσαίο και τον επαγγελματία, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μαζί ένα κοινωνικό περιβάλλον που θα ενισχύει την αλληλεγγύη, την πρόνοια και την στήριξη στους ασθενέστερους. Και ο δεύτερος άξονας είναι η ολοκλήρωση των υποδομών. Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, το φυσικό αέριο, το τρένο, οι δρόμοι μας σε κάθε σημείο της Περιφέρειας.

Πρώτα η δουλειά

 

Ερ. Το ψηφοδέλτιό σας θα είναι ανανεωμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2014;

 

Είναι νωρίς να συζητούμε για το ψηφοδέλτιο. Πρώτη προτεραιότητα είναι η δουλειά μας στην Περιφέρεια, η ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά όταν θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές τις επόμενες εβδομάδες.

Ερ. Οι Ηλείοι πολίτες γιατί να εμπιστευτούν ξανά τον Απόστολο Κατσιφάρα;

 

Απ. Κύριε Αργυρόπουλε, σήμερα στην Ηλεία υλοποιούνται ή προγραμματίζονται έργα που αλλάζουν άρδην την εικόνα της περιοχής. Απ’ την συντήρηση της νυν εθνικής οδού Πατρών-Πύργου με 5 εκατομμύρια ευρώ, έως τις αναβαθμίσεις στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου –Αρχαίας Ολυμπίας με το θεματικό τρένο και τις αναπλάσεις, τις μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (μόλις την περασμένη εβδομάδα εξασφαλίσαμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για την Ηλεία), τα αθλητικά έργα και τα έργα στον χώρο της Υγείας, όλα αυτά και πολλά περισσότερα, δεν είναι λόγια. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βασίστηκε στη σκληρή δουλειά, στον καλό σχεδιασμό, στην διεκδίκηση. Όμως, πέραν όλων αυτών, θα σας επαναλάβω ότι το ζήτημα του δρόμου, της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος που δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά διαπραγμάτευσης και έκπτωσης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό. Και μαζί με τον δρόμο, το τρένο και το φυσικό αέριο.  Αυτές τις υποθέσεις, θα μου επιτρέψετε να πω, τις θεωρώ προσωπικά μου στοιχήματα.

Όλη η επικαιρότητα