Συνεντεύξεις

Βασιλική Ανδριόλα: «Η ευκαιρία να θεραπεύεις ανθρώπους είναι ανεκτίμητη»

Ακούστε το άρθρο

Η Βασιλική Ανδριόλα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα, την οποία εγκατέλειψε μόνο για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Η Βασιλική είναι τελειόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας, του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, και από το 2015, εργάζεται ακούραστα πάνω στο αντικείμενο της, με μεράκι και συγκέντρωση. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μιλά για την μεγάλη της αγάπη, την δουλειά της, και δίνει απαντήσεις σε όλες μας τις απορίες.

Ποιά η φύση της εργασίας μιας Λογοθεραπεύτριας;

O Λογοθεραπευτής ή Λογοπαθολόγος είναι ο επιστήμονας που φέρει την ευθύνη της πρόληψης, της αξιολόγησης και της θεραπείας του προφορικού και γραπτού λόγο, της φωνής και της κατάποσης. Οι διαταραχές που απαιτούν την λογοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να είναι απλές ή περίπλοκες. Μερικά παραδείγματα διαταραχών που συναντάμε συχνά είναι :

  • Τραυλισμός (επανάληψη συλλαβών και λέξεων)
  • Διαταραχές άρθρωσης ή φωνολογική διαταραχή( δεν μιλάει καθαρά, ή δεν προφέρει σωστά ήχους πχ /σ/, /ρ/, /ξ/.
  • Ενήλικες μετά από ατυχήματα και εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα κατάποσης, λόγου και ομιλίας.
  • Σύνδρομα (συνήθως χρειάζονται θεραπεία από τους 1ους μήνες της ζωής τους).
  • Άνθρωποι που κακοποιούν την φωνή τους είτε από κακή είτε από πολύωρη χρήση. Βέβαια σ’ αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία συνοδεύεται από ιατρική παρέμβαση.
  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές πχ Αυτισμός, Σύνδρομο ΑSPERGER κ.α

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να σπουδάσεις και να ασκήσεις αυτό το επάγγελμα;

Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι είναι η λογοθεραπεία και η επιστήμη της. Όταν έφτιαχνα το μηχανογραφικό σχεδόν όλοι οι καθηγητές μου με παρότρυναν να δηλώσω την σχολή της λογοθεραπείας,  διότι είχε επαγγελματική αποκατάσταση και σχετιζόταν με την ειδική αγωγή που πάντα με εντυπωσίαζε. Το δήλωσα, λοιπόν ,πέρασα και από τότε την λάτρεψα. Είναι ένα ανθρωπιστικό επάγγελμα και η ευκαιρία που σου δίνεται να θεραπεύεις ανθρώπους είναι ανεκτίμητη.

Τι είναι πιο δύσκολο στη δουλεία σου και τι είναι αυτό που σε χαροποιεί περισσότερο;

Κατά την γνώμη μου, το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλείας μου είναι ότι μόλις τελειώνουμε τις συνεδρίες και γυρίζουμε σπίτι μας το μυαλό μας δεν σταματά να σκέφτεται τα παιδάκια μας. Ένας θεραπευτής κουβαλάει στην σκέψη του τις δυσκολίες όλων των παιδιών που έχει αναλάβει. Επομένως ζει σε μια διαρκή ένταση. Από την άλλη πλευρά, οι χαρές είναι άπειρες. Αν ένα παιδάκι δεν λέει σωστά κάποιες φωνούλες και μετά από την θεραπεία μιλάει καθαρά αυτό σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Έπειτα αν ένα παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή καταφέρνει μετά από την θεραπεία να κάνει διάλογο και να επικοινωνεί με τους γύρω του έως ένα βαθμό είναι μεγάλη ευχαρίστηση.

Σε ποιο βαθμό η οικονομική ύφεση επιδρά στο επάγγελμα σου;

Μέχρι ώρας η οικονομική ύφεση δεν έχει επηρεάσει τόσο έντονα τον κλάδο μας. Διαφαίνεται όμως ότι σε λίγο καιρό θα μας επηρεάσει όλους σημαντικά καθώς η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών μεταφέρεται μακροπρόθεσμα σ’ όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με προβλήματα λόγου και που το αποδίδεις αυτό;

Είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση των ατόμων με προβλήματα λόγου και ομιλίας. Η συνεχής πρόοδος στην επιστήμη της λογοθεραπείας οδηγεί στην αναγνώριση περισσότερων παιδιών με δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον η ενημέρωση για θέματα ανάπτυξης λόγου και ομιλίας που έχουν πια άλλοι ειδικοί (παιδίατρος ,ΩΡΛ, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι) οδηγεί περισσότερα παιδιά σε λογοθεραπευτή.

Μπορεί ένα τραυματικό σοκ να προκαλέσει διαταραχές λόγου ή ομιλίας σε ένα παιδί ή αυτές οι διαταραχές είναι εκ γενετής ;

Φυσικά και  μπορεί!! Κλασσικό παράδειγμα είναι ο ψυχογενής τραυλισμός που προκαλείται μετά από ψυχολογικό ή μετατραυματικό σοκ. Επίσης, ενήλικες ύστερα από εγκεφαλικά επεισόδια ή ατυχήματα μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λογοθεραπευτές στην Ελλάδα;

Μέσα από την δική μου κλινική εμπειρία αλλά και άλλων συναδέρφων μπορώ να σας πω ότι οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας είναι τα συχνότερα περιστατικά μας. Σ’ αυτή την οικογένεια ανήκουν τα παιδιά με διαταραχή άρθρωσης και με καθυστέρηση λόγου και ομιλίας. Ακόμα, έχουμε πολλά περιστατικά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Σ’ αυτή την περίπτωση η λογοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να είναι και μακροχρόνια. Τέλος, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μας επισκέπτονται. Εδώ όμως να τονίσω ότι δεν γίνεται θεραπεία των μαθησιακών δυσκολιών αλλά διαχείριση των δυσκολιών που προκαλούν.

Ποιος είναι ο θεραπευτικός στόχος ενός κύκλου θεραπείας και ποια η διάρκεια του; μπορεί κανείς να ελπίζει για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η διάρκεια μιας λογοθεραπευτικής παρέμβασης κρίνεται από παράγοντες όπως η φύση της διαταραχής η αλληλεπίδραση λογοθεραπευτή με ασθενή και η βοήθεια των γονέων. Όσο καλύτερη είναι η συνεργασίας όλων τόσο πιο γρήγορη θα είναι η θεραπεία και η διάρκεια της. Οριστική αντιμετώπιση θα υπάρξει ανάλογα με την διαταραχή και την σοβαρότητα της πχ στις αρθρωτικές διαταραχές υπάρχει οριστική αντιμετώπιση.

Εκτός από το πάσχον άτομο το οικογενειακό περιβάλλον και φιλικό περιβάλλον μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στη θεραπεία του προβλήματος;

Ανάλογα πάντα με την διαταραχή. Μερικές διαταραχές χρειάζονται την συμμετοχή της οικογένειας ή των συμμαθητών/ φίλων αλλά και των δασκάλων. Όπως όταν ένα παιδί παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ο λογοθεραπευτής οφείλει να δώσει συμβουλές και καθοδήγηση για το πώς ο κοινωνικός του περίγυρος θα μπορέσει να τον βοηθήσει να ενταχθεί πιο εύκολο στην κοινωνία.

Επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η λογοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά θα ήθελα να μου πεις εάν μπορεί να είναι αποδοτική και σε ενήλικα άτομα που δεν έτυχαν θεραπευτική παρέμβαση όταν έπρεπε.

Φυσικά και είναι αποδοτική. Η λογοθεραπεία απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες που μπορεί να παρουσιάσουν κάποια διαταραχή από την γέννηση τους. Στην ενήλικη ζωή υπάρχουν διαταραχές που εμφανίζονται ξαφνικά μετά από εγκεφαλικό ή ατύχημα. Εκεί καλούμαστε να θεραπεύσουμε. Παράλληλα μπορούμε να βοηθήσουμε στην βελτίωση ανθρώπων με άνοια και Parkinson.

Όλη η επικαιρότητα