Συνεντεύξεις

Συνέντευξη N. Φαρμάκη στην εφ. Πατρίς: Παράδειγμα προς αποφυγή η οκταετία Κατσιφάρα

Ακούστε το άρθρο

Από την «πολιτική για τους λίγους» να περάσουμε στην «πολιτική για τους πολλούς». Αγωνίζομαι γι’ αυτό και θέλω κοντά μου τους νέους. Να στηρίξουμε μαζί κάθε νέα δύναμη αλλαγής.

Το μήνυμα αυτό στέλνει με την σημερινή συνέντευξη του στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος προσθέτει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μην μεγαλώσει άλλο η «αιμορραγία» της ξενιτιάς…

Απαντώντας σε άλλα ερωτήματα ο κ. Φαρμάκης τονίζει ότι θα επιδιώξει να είναι εκπρόσωπος μιας κοινωνίας πολιτών με αρχές και αξίες και επισημαίνει παράλληλα ότι η οκταετία Κατσιφάρα πρέπει «να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στην αυτοδιοίκηση».

Καταθέτει επίσης την άποψή του για τον δρόμο Πύργου – Πατρών επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον σημερινό Περιφερειάρχη για την καθυστέρηση στο έργο ενώ για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της αναβάθμισης του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου αρκεί να αλλάξει καθολικά το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας.

Η απογοήτευση των πολιτών, ειδικά των νέων, για την πολιτική καταγράφει υψηλά ποσοστά στα γκάλοπ. Τι θα λέγατε στους νέους για να τους πείσετε να συστρατευθούν με σας;

Επειδή και μένα δεν με πήραν τα χρόνια και αισθάνομαι πολύ κοντά στους νέους, συνηθίζω να λέω πως οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές και «διδασκαλίες». Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την απογοήτευσή τους, που άλλωστε είναι και δική μου. Μόνο που εγώ αποφάσισα να παλέψω για να αλλάξει η κατάσταση και από την «πολιτική για τους λίγους» να περάσουμε στην «πολιτική για τους πολλούς». Ίσως αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι, είμαι όμως βέβαιος πως όλοι, και κυρίως οι νέοι, θα ακολουθήσουν και θα στηρίξουν εκείνους τους πολιτικούς που θα αποδείξουν ότι αγωνίζονται για να αλλάξει ακόμα και η πολιτική και που νοιάζονται πραγματικά για την κοινωνία και τα προβλήματά της. Γι’ αυτό και το μόνο που μπορώ να τους πω, είναι πως η μόνη ελπίδα για να φύγει το «γκρίζο» είναι να πάνε στις κάλπες τον Μάιο και να ψηφίσουν. Και να στηρίξουν κάθε νέα δύναμη αλλαγής. Από εκεί και πέρα, αποτελεί δική μου ευθύνη να μην διαψευστούν. Και δεν θα διαψευστούν. Το υπόσχομαι!

Χιλιάδες συνομήλικοί σας μετανάστευσαν για το εξωτερικό. Αντιστρέφεται αυτή η δημογραφική αιμορραγία;

Λυπάμαι που το λέω, αλλά θεωρώ πως η αντιστροφή μίας διαμορφωμένης κατάστασης είναι πολύ – πολύ δύσκολη. Ένας άνθρωπος που έχει ήδη φύγει στο εξωτερικό, έχει βρει μια δουλειά και έχει βάλει σε μία τάξη τη ζωή του, πολύ δύσκολα θα γυρίσει, ειδικά εάν δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για αντιστοίχου επιπέδου ζωή τουλάχιστον. Γι’ αυτό και η βασική προσπάθειά μας πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση να μην μεγαλώσει η «αιμορραγία» της ξενιτιάς. Οι νέοι που μένουν εδώ να μην φύγουν. Και οι ακόμα νεότεροι, να είναι σίγουροι για το μέλλον τους σε αυτόν τον τόπο. Αν μέσα από αυτή τη βελτίωση προκύψουν και ευκαιρίες για όσους έχουν ήδη φύγει, αυτό θα είναι τεράστια επιτυχία.

Πόσο σας αγγίζουν οι τοπικιστικές έριδες στην αυτοδιοίκηση;

Από ελάχιστα έως καθόλου. Και όχι γιατί δεν τις βλέπω, δεν τις ακούω ή, πολλές φορές, δεν τις κατανοώ. Αλλά γιατί οι τοπικισμοί μας ωθούν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Και το δάσος είναι η Δυτική Ελλάδα. Τρεις νομοί με ομοιότητες και διαφορές. Με ανάγκες, προβλήματα, ελλείψεις. Τρεις νομοί όμως, που μόνο ενωμένοι θα προχωρήσουν στο μέλλον. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Αρκετά μας δίχασαν και μας ώθησαν να σκεφτόμαστε με στενά τοπικά κριτήρια οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί του χθες, προκειμένου ο καθένας να παριστάνει τον «φύλαρχο». Εγώ δεν θέλω να παραστήσω τον «φύλαρχο», αλλά τον εκπρόσωπο μίας κοινωνίας πολιτών με αρχές και αξίες. Με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θα είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και το εννοώ. Και Περιφερειάρχης όλων των δήμων και των πολιτών. Και το εννοώ, επίσης.

Σε ποιους άξονες πρέπει να βασιστεί η Ηλεία για την ανάπτυξή της;

Στο μυαλό μου υπάρχει μία εικόνα: Ένας τόπος ελληνικού ήλιου 3.000 ετών. Και ο τόπος αυτός είναι η Ηλεία! Ίσως γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο του ελληνισμού από την Αρχαία Ολυμπία. Ίσως γιατί η Ηλεία διαθέτει την καλύτερη ακτογραμμή της Ελλάδας. Ίσως και γιατί αποτελεί έναν τόπο που στην κυριολεξία θρέφει, όχι μόνο την Δυτική Ελλάδα, αλλά σχεδόν όλη τη χώρα. Αν δούμε λοιπόν, τα μεγάλα και υπαρκτά πλεονεκτήματα της Ηλείας, όλοι καταλαβαίνουμε εύκολα τους τομείς στους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε και μάλιστα, να έχουμε σημαντικά και γρήγορα αποτελέσματα. Και πιστέψτε με: Αυτά που μας λείπουν δεν είναι πολλά, είναι όμως τα πιο σημαντικά. Ένα καλό σχέδιο και οργάνωση. Αν τα αποκτήσουμε αυτά, σε πολύ λίγα χρόνια η Ηλεία μπορεί να γίνει νομός– πρότυπο στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, αλλά και top ελληνικός προορισμός για τουρίστες και επισκέπτες.

Ποιος φταίει για το ότι δεν έχουμε φτιάξει ακόμα το Πάτρα-Πύργος;

Φταίει μία κυβέρνηση απύθμενου λαϊκισμού και ατελείωτων ψεμάτων, αλλά και ένας Περιφερειάρχης που έβαλε πλάτη σε έναν ανίκανο και πολιτικάντη υπουργό για να εξαργυρώσει την στάση του αυτή με μία προεκλογική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους προσωπικούς σχεδιασμούς του κ. Κατσιφάρα όμως, τους πληρώνει ο τόπος. Και αυτό, ούτε μπορεί, ούτε και επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Στην οκταετία Κατσιφάρα βρίσκετε κάτι θετικό και ουσιαστικό που να έχει γίνει ή τη θεωρείτε πλήρως αποτυχημένη;

Πραγματικά πιστεύω ότι η οκταετία Κατσιφάρα πρέπει… να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στην αυτοδιοίκηση! Ίσως ακούγεται ισοπεδωτικό, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια των στοιχείων. Στον πάτο στο ΑΕΠ, στον πάτο σε θέσεις εργασίας, στον πάτο σε παραγωγή πλούτου, στην κορυφή της ανεργίας, στην κορυφή της διαρροής νέων επιστημόνων. Επίσης, ρωτάω κάθε καλόπιστο πολίτη: Ξέρει τι ακριβώς κάνει η Περιφέρεια; Ξέρει ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες του κ. Κατσιφάρα; Οι περισσότεροι, δυστυχώς, δεν ξέρουν. Και δεν ξέρουν γιατί η Περιφέρεια δεν έγινε ποτέ «τοπική κυβέρνηση», αλλά παρέμεινε ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός. Για την ακρίβεια, ένας μηχανισμός νομής ευρωπαϊκών κονδυλίων. Που και αυτά, μοιράζονται με λάθος τρόπο, αλλά και καθυστερημένα…

Η ελαιοπαραγωγή στη Δυτική Ελλάδα κατέρρευσε. Φταίει η κλιματική αλλαγή ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι για να το προλάβουμε;

Είναι, άραγε, στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Προφανώς, στραβά αρμενίζουμε. Και για να είμαι συγκεκριμένος: Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα που ήδη αντιμετωπίζουμε. Τι έκανε όμως η Περιφέρεια για να προλάβει την καταστροφή; Τί-πο-τα!!! Ψεκασμοί για τον δάκο δεν έγιναν ή έγιναν πολύ καθυστερημένα, όταν η ζημιά είχε γίνει. Όμως, ούτε καν κινητοποίησε τον μηχανισμό της για να ενημερώσει και να προ- ειδοποιήσει τους παραγωγούς. Να τους ζητήσει, έστω, να προστατεύσουν μόνοι τους την παραγωγή τους! Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρετε και ξέρω. Μία τεράστιας έκταση καταστροφή, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα λείψουν από την περιοχή μας, από την τοπική οικονομία και φυσικά, από τα νοικοκυριά εκατοντάδων οικογενειών της Δυτικής Ελλάδας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα;

Είμαι Αιτωλοακαρνάνας και απόφοιτος της Νομικής Κομοτηνής, στην οποία πέρασα μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για την ίδρυση και 4ης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα και θα στηρίζω κάθε προσπάθεια επέκτασης και αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό έναν και μόνο όρο: Να αλλάξει άρδην και καθολικά το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά αυτοδιοίκητα και οικονομικά ανεξάρτητα, ώστε μόνα τους να αποφασίζουν για τις σχολές που θα ιδρύσουν, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα τις ιδρύσουν. Και το έργο των σχολών αυτών να κρίνεται και να αξιολογείται με αυστηρά κριτήρια, τόσο από το κράτος, όσο όμως και κυρίως, από την ελεύθερη αγορά, με βάση την απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Σε γενικές γραμμές, είμαι κατά ενός κράτους που θα δυναστεύει τα Πανεπιστήμια και θα τα χρησιμοποιεί για πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Και ας μην γελιόμαστε, αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νομική της Πάτρας…

Μπορούν οι κομματικές υποψηφιότητες να προσελκύσουν και ψηφοφόρους ανένταχτους;

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Προφανώς υπάρχουν κομματικοί υποψήφιοι που δεν μπορούν να προσελκύσουν μη κομματικούς ψηφοφόρους, προφανώς υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να προσελκύσουν. Αν η ερώτηση αφορά εμένα, πολλές φορές έχω πει ότι ενώ δεν έχω κρύψει ποτέ την κομματική και ιδεολογική μου ταυτότητα, ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος της συνεργασίας και της συνεννόησης. Και είμαι πάντοτε υπέρ της συνεργασίας και της συνεννόησης, θεωρώντας πως δεν κατέχω, ούτε όλη τη … σοφία, ούτε όλες τις γνώσεις του κόσμου. Άλλωστε, η ίδια η ζωή είναι ένας μεγάλος δρόμος διαρκούς μάθησης και βελτίωσης.

Όλη η επικαιρότητα