Κόσμος

Σύνοδος G20: Συμβιβασμός με ΗΠΑ για το εμπόριο, «αγκάθι» το Κλίμα

Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες απομένουν για το τελικό ανακοινωθέν της G20 στο Αμβούργο και οι επαφές των εμπλεκόμενων μερών για το πώς ακριβώς θα συνταχθεί το κείμενο είναι πυρετώδεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η G20 θα καταδικάζει τον προστατευτισμό, όμως θα αναγνωρίζει παράλληλα στις χώρες το δικαίωμα της «εμπορικής άμυνας» σε περίπτωση παράνομων πρακτικών.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που κέρδισαν οι ΗΠΑ στο ευαίσθητο θέμα του εμπορίου. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε να δεσμευθεί «στην καταπολέμηση του προστατευτισμού» στο πλαίσιο της G20 εξαιτίας της επιθυμίας της να προστατεύσει τους μισθούς των Αμερικανών και τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Στο Αμβούργο πέτυχαν να μπει τουλάχιστον ένας αστερίσκος στο ζήτημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G20 που διεξάγεται στο Αμβούργο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Στο τελικό ανακοινωθέν θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα μιας χώρας να χρησιμοποιεί «νόμιμα μέσα εμπορικής άμυνας».

Οι ηγέτες προσπαθούν σκληρά να βρουν κοινό έδαφος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο άλλο καυτό ζήτημα, αυτό του Κλίματος με φόντο την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού.

Στο σημείο αυτό, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να υπάρχει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, η Κίνα διά του προέδρου της, διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού.

Όλη η επικαιρότητα