Οικονομία

Συντάξεις: Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αύξησή τους

trapezes-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με δυο επιλογές στο τραπέζι, όσον αφορά στην αύξηση των συντάξεων μέσω της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, ξεκίνησε η λειτουργία της επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μια επιλογή είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αυξηθούν πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν την οριστική σύνταξη, αυτή θα υπολογιστεί με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αύξηση θα μετράει από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι τον Οκτώβριο τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την κύρια σύνταξη θα δοθούν με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης.

Όλη η επικαιρότητα