Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Γιατί καθυστερεί η διαδικασία αύξησης

Ακούστε το άρθρο

«Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)» τονίζει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε.

Διευκρινίζει δε, πως σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων ανεξαιρέτως θα ενσωματωθούν στο σύστημα πληρωμών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ. «Δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019).

Με τη νέα ρύθμιση καταργείται το ηλικιακό όριο για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης μετά την πρώτη τριετία και επαναφέρεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις η σύνταξη χηρείας από το 50% πηγαίνει στο 70% της σύνταξης του θανόντος, καταργούνται τα ηλικιακά όρια, άρα οι χήρες και οι χήροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη για πάντα, ενώ ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν από αυτόν προκύπτει αύξηση για τον δικαιούχο.

Άρα λειτουργεί μόνο θετικά.

Ακόμη, με το νέο πλαίσιο τα ελάχιστα έτη γάμου προκειμένου κανείς να λάβει σύνταξη χηρείας από πέντε έγιναν τρία.

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα