Ηλεία

Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηλείας: Ανεπαρκής χρηματοδότηση πολλά τα προβλήματα…

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την προστασία της Ηλείας από τις δασικές πυρκαγιές μέσα από την ενημέρωση των πολιτών, την αποτελεσματική πρόληψη και τον συντονισμό όλων των φορέων διεξήχθη χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας στο μικρό συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αποκαλύφθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από την πολιτεία για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με τα κατάλληλα μέσα δασοπυρόσβεσης, σε σημείο που τα δασαρχεία να μην έχουν καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα, ενώ οι δήμοι να μην έχουν προσωπικό για να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο, με συνέπεια η όποια πρωτοβουλία παίρνουν, να τους φέρνει αντιμέτωπους συχνά πυκνά με τη δικαιοσύνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, κάνοντας την εναρκτήρια εισήγηση, ανέφερε ότι το συλλογικό πνεύμα μεταξύ των φορέων και της κοινωνίας στην πρόληψη και την καταστολή, βοηθούντος και του καιρού, έφερε καλά αποτελέσματα και στόχος είναι να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία. Παράλληλα, στάθηκε στα εναέρια μέσα που διαθέτει η Ηλεία, επισημαίνοντας ότι φέτος θα πρέπει να είναι στην Ηλεία νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, όταν ήρθαν μέσα Ιουλίου, και ζήτησε από τους δήμους να είσαι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς από την πλευρά της Περιφέρειας οι πόροι είναι περιορισμένοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για τα χρήματα αντιπυρικής προστασίας αλλά δυστυχώς δεν παίρνουμε επιπλέον χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιόπουλος.

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, έκανε τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, λέγοντας ότι η Ηλεία αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά ανταποκρίθηκε προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ο κ.Γυφτάκης έδωσε έμφαση στη πρόληψη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι περιαστικοί και λοιποί καθαρισμοί και να ενημερωθούν οι πολίτες.

«Παράθυρο» χρηματοδότησης

Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Κατσαρός,  υπογράμμισε τον νέο κωδικό που δημιουργήθηκε από την πολιτεία για να χρηματοδοτήσει τους ΟΤΑ που θα καταθέσουν προτάσεις για να καλύψουν τα προβλήματά τους και συμπλήρωσε ότι υπεγράφη και η ΣΑΤΑ για την πυροπροστασία.

Παρών ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων και τον εθελοντισμό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει οι πολίτες να τα περιμένουν όλα από τον κρατικό μηχανισμό.

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, ο διοικητής Γιάννης Πετρούτσος ανέλυσε το σχετικό σχέδιο της υπηρεσίας και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του Σώματος, στεκόμενος ωστόσο στις δυσχέρειες από το δασικό δίκτυο λόγω των φετινών βροχοπτώσεων, και ζήτησε την επιστροφή των PZL στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας και την έγγραφη ενημέρωση από τους δήμους προς την Πυροσβεστική για τις ενέργειές τους, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία για τον περιορισμό των συμβάντων.

Στον «πόλεμο» με… νεροπίστολα

Ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Π.Κορισιάνος έκανε λόγο για έλλειψη πιστώσεων για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες του νομού και επισήμανε ότι απαιτείται σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπιση με ποιοτικό άλμα.

Ο δασάρχης Πύργου. Παν.Λάττας, στηλίτευσε την ανυπαρξία πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι περιπολίες γίνονται με τα οχήματα των υπαλλήλων  και τα προγράμματα λαθροϋλοτομίας παραμένουν απλήρωτα, ενώ και η εκπρόσωπος  του δασαρχείου Αμαλιάδας, Γ.Σπεντζάρη, σημείωσε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα η υπηρεσία έχει κάνει τις απαραίτητες αυτοψίες για να εντοπίσει τα προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι των δήμων της Ηλείας ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι «κάθε πέρσι και καλύτερα», ασκώντας κριτική στην έλλειψη χρημάτων για την έγκαιρη πρόληψη, τονίζοντας ότι από την πλευρά τους κάνουν ό,τι μπορούν με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουν, ενεργοποιώντας και τους πολίτες στη διαδικασία αντιμετώπισης του φαινομένου.

Όλη η επικαιρότητα