Κόσμος

Συντριβή Boeing στο Ιράν: Βίντεο καταγράφει τα μοιραία λεπτά της πτήσης

Ακούστε το άρθρο

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει η είδηση της κατάρριψης ουκρανικού αεροσκάφους τα ξημερώματα της Τετάρτης (08/01), το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο, που οδήγησε στον θάνατο 176 ανθρώπους. Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για το τραγικό συμβάν, με αποτέλεσμα να υπάρξει διεθνής κατακραυγή.

Οι New York Times συνεχίζουν την έρευνά τους πάνω στο θέμα και μέσω πρόσφατου δημοσιεύματος, που περιλαμβάνει και σχετικά βίντεο, δίνουν τη μέχρι στιγμής πιο «καθαρή» εικόνα των όσων έγιναν εκείνα τα μοιραία λεπτά της 8ης Ιανουαρίου, μέσω αξιοποίησης των δεδομένων της πτήσης, υλικό από αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής.

Το συγκλονιστικό βίντεο της εφημερίδας αποτελεί μια αναλυτική παρουσίαση του χρονικού από την απογείωση του αεροσκάφους μέχρι τη στιγμή που καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Εκείνες οι ώρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για την περιοχή, έπειτα από τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με το Ιράν να απαντά, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Μάλιστα, στην Τεχεράνη ήταν έτοιμοι ακόμη και για πιθανή επίθεση.

Λίγες ώρες αργότερα, από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί», η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06:12 το αεροσκάφος αφήνει το έδαφος και ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία. Μέχρι να φτάσει τα 2.500 μέτρα, περίπου τρία λεπτά αργότερα, εκπέμπει κανονικά σήμα. Όμως, γύρω στις 06:15 αυτό σταματά να υφίσταται.

Το βίντεο των Times δείχνει το αεροπλάνο να πλήττεται από τον πύραυλο. Η σύγκρουση στον αέρα έχει ως αποτέλεσμα το Boeing να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρόλα αυτά, για ένα διάστημα εξακολουθεί να πετά και κάνει αναστροφή, έχοντας ως στόχο την αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται αδύνατο.

Γύρω στις 06:19 περαστικός καταγράφει σε βίντεο το αεροπλάνο να χάνει ύψος. Τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν το μοιραίο αεροσκάφος καταλήξει συντρίμμια στο έδαφος.

Οπτικό υλικό δείχνει τη στιγμή που το Boeing 737 προσκρούει στο έδαφος. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πλάνα του διαλυμμένου αεροπλάνου με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, να είναι διασκορπισμένα σε μια ακτίνα περίπου 450 μέτρων, σε ένα σημείο που -μεταξύ άλλων- βρίσκεται και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

via

Όλη η επικαιρότητα