Ηλεία

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του Γαβρίλη Λιατσή: Στο τραπέζι… ο επαναπλημμυρισμός της Μουριάς

Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις για τον επαναπλημμυρισμό της αποξηραμένης λίμνης της Μουριάς ξεκίνησε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεσσαλά και συζήτησαν εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία και του Διδάκτωρα  Γιώργου Διονυσόπουλου, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος του κ. Τσιρώνη.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός: «Θα εξετάσουμε ως υπουργείο αυτήν την πρόταση, θα εξετάσουν και ποιες εκτάσεις έχει το Υπουργείο υπό την ευθύνη του, ποιες έχουν  παραχωρηθεί, σε ποιους  καλλιεργητές και τι καλλιέργειες έχουνε ώστε να μπορέσουμε και εμείς να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την πρόταση»

Από την πλευρά του ο κ. Λιατσής αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσιρώνη για το ενδιαφέρον του τόνισε: «Διαισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που  ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης της Μουριάς ανοίγει για να μην κλείσει στην συνέχεια. Ο Υπουργός άκουσε και εμένα αλλά και τον κ. Μεσσαλά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν άκρως ενημερωμένος για το θέμα που παρουσιάζαμε και του δώσαμε όλους τους φακέλους που κατά καιρούς είχαν έρθει στα χέρια μας. Όπως και μελέτη του Πανεπιστημίου της Πάτρας που είχε γίνει μια προσπάθεια πριν από τις εκλογές του 2006, ολοκληρώθηκε το 2007, που για ένα μικρό κομμάτι της λίμνης δείχνει πως ακριβώς δέχεται επαναπλημμυρισμό, και  αντιδρά το οικοσύστημα.»

Ο δήμαρχος Πύργου κάλεσε και τους άλλους φορείς του νομού να συμβάλλουν στο εγχείρημα: «Πιστεύω ότι αν βοηθήσουν και άλλοι τοπικοί παράγοντες και δώσουν την γνώση τους και την δυνατότητά τους και ότι ακριβώς μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας για το θέμα του επαναπλημμυρισμού. Ο επαναπληρμυρισμός η μελέτη και η εξεύρεση χρημάτων  και ότι ακριβώς χρειάζεται θα γίνουν για να ξεκινήσει αυτό το έργο το οποίο πιστεύω υπερβαίνει την θητεία και την δική μου, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό επί των ημερών μας ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει», τόνισε.

Δεν έκρυψε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος: «Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου και ενός μεγάλου έργου και κατάλαβα ότι ο υπουργός ο οποίος δέχεται τέτοιες προκλήσεις ειδικά όταν έχουν σχέση με το περιβάλλον και είναι υπέρμαχος του θέματος του επαναπλημμυρισμού. Το επόμενο διάστημα θα δείξει πολλά πράγματα και πάνω από όλα αν όλοι εκείνοι που είχαν ευαισθητοποιηθεί κατά το παρελθόν θα ανανεώσουν αυτή τους την υποστήριξη και θελήσουν να συμπορευτούμε για την δημιουργία  αυτού του έργου χωρίς μίζερες απόψεις και αντιπαλότητες.»

Τέλος ο κ. Μεσσαλάς που είχε ετοιμάσει το φάκελο με όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέφερε: «Έγινε μια πλήρη ενημέρωση στον Αναπληρωτή  Υπουργό σχετικά με το πόρισμα της τότε μελέτης και πλέον είναι στα χέρια του υπουργείου το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα για την προώθηση του όλου ζητήματος για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Όλη η επικαιρότητα