Αγροτικά

Σύσκεψη στον Ελαιώνα από την ΟΑΣΗ

Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη πραγματοποιεί τη Δευτέρα στις 7μ.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής στον Ελαιώνα, στο πλαίσιο της οργάνωσης της κινητοποίησης στις 23 Ιανουαρίου στο Λατίφι της Αμαλιάδας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

Όπως αναφέρει η ΟΑΣΗ στην ανακοίνωσή της, ο χιονιάς και ο παρατεταμένος παγετός έπληξε γεωργικές καλλιέργειες καθώς επίσης και την κτηνοτροφία με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η παραγωγή γάλακτος μειώνεται δραματικά, το μέγεθος της ζημιάς ιδιαίτερα σε εσπεριδοειδή και δενδροκαλλιέργειες είναι μεγάλο. Το νέο πλήγμα έρχεται σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχει πληγεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική φοροληστεία και εισφοροληστεία, από τις χαμηλές τιμές παραγωγού, είτε στα αγροτικά προϊόντα, είτε στο γάλα και τα άλλα ζωοκομικά προϊόντα , την μεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρμακα, τις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις».

Η ΟΑΣΗ ζητά να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση στους δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων, εκτός των άλλων και για να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στους παλιούς δικαιούχους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με τους νέους των πεδινών. Παράλληλα η ΟΑΣΗ  ζητάει από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο 100% του συνόλου των ζημιών (παραγωγή, κεφάλαιο) που υπέστησαν και διεκδικεί κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα.

Π.Φ.

Όλη η επικαιρότητα