Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Σύσκεψη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας-Ηλείας με Γεν. Γραμματείς: Πίεση για το Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο όλων των εμπλεκομένων είναι πλέον ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, καθώς η διαδικασία της χρηματοδότησης του έργου έχει μπει στην τελική ευθεία και σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, στο τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του γ.γ. Υποδομών & Μεταφορών, Αθαν. Βούρδα και του γ.γ. Υποδομών, Γ.Δέδε, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ.Μπαξεβανάκης και οι βουλευτές Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης.

Για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος οι δύο γενικοί γραμματείας επισήμαναν ότι το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην επικαιροποίηση των μελετών και της Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους του έργου για τον άξονα Πάτρα-Πύργος με τις νέες παραμέτρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν οι χώρες του Νότου υπερέβαλαν στο κόστος κατασκευής αναλογικά με τα οφέλη και στα τεχνικά χαρακτηριστικά αρκετών έργων, κάτι που οδήγησε στην τροποποίηση των προδιαγραφών των μελετών και των αιτήσεων χρηματοδότησης.

«Άμεσα, τον Ιούλιο, ο φάκελος μεγάλου έργου θα είναι πλέον έτοιμος για κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο φάκελος θα γίνει αποδεκτός, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα με την τμηματοποίηση του έργου και την Ανάλυση Κόστους-Οφέλους. Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι θα δοθεί τέλος στις παλινωδίες δεκαετιών, με τις αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε απένταξη του έργου και ότι μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Μπαράζ» ερωτήσεων από Κουτσούκο-Μανιάτη-Παπαθεοδώρου

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος (Ηλείας), Θεόδ.Παπαθεοδώρου (Αχαΐας) και Γ.Μανιάτης (Αργολίδας) κατέθεσαν χθες κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που εντάσσει στον φάκελο του έργου η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά και ανησυχίες για την υλοποίηση του έργου που αφορά τον πολύπαθο οδικό άξονα Πάτρα- Πύργος, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, όπως ισχυριζόταν μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση».

Οι τρεις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η απόφαση (26/3/2015) του τότε υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γ.Σταθάκη για την έγκριση της διενέργειας του διαγωνισμού για την «ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος», προέβλεπε στην παράγραφο 3η επαναδημοπράτηση του έργου το συντομότερο δυνατό και με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες οδοποιίας, και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση προτίμησε να το «τεμαχίσει» σε οκτώ εργολαβίες χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Παραλληλά, στηλιτεύουν το ότι δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα από τα δημοπρατηθέντα τμήματα, καθώς και την καθυστέρηση στην υποβολή της μελέτης Αξιολόγησης Κόστους-Οφέλους, με συνέπεια να μην έχει εγκριθεί ακόμα η χρηματοδότηση του έργου.

Επιπλέον, οι τρεις βουλευτές συμπληρώνουν ότι με την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα κοστολογήσει τα εναλλακτικά τεχνικά σενάρια, ο κ. Σπίρτζης αναιρεί επί της ουσίας όσα μέχρι σήμερα είχε ισχυρισθεί ως αρμόδιος Υπουργός και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής ακύρωσης του έργου, όπως αυτό είχε αρχικά σχεδιασθεί».

Στη συνέχεια καταθέτουν οκτώ ερωτήματα σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια, τον λόγο της καθυστέρησης ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, την πορεία των υπολειπόμενων απαλλοτριώσεων, τις απαιτήσεις των αναδόχων από την καθυστέρηση, αν γνωρίζει ότι έχει ήδη εκτελεστεί το 30%, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα κάθε εργολαβίας ξεχωριστά.

Απαισιοδοξία Τατούλη για τον Δυτικό Άξονα

Η πορεία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος αλλά και του τμήματος Καλό Νερό-Τσακώνα απασχολεί έντονα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού αν προχωρήσουν τα δύο συγκεκριμένα έργα,αναβαθμίζεται αισθητά ο άξονας της Δυτικής Πελοποννήσου, με ευεργετικές συνέπειες για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την απαισιοδοξία για την τύχη των δύο οδικών αξόνων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη «σαλαμοποίηση» του έργου.

«Οι φάκελοι των τμηματικών εργολαβιών στο Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα δεν είναι συμβατοί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς δεν πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Τατούλης προαναγγέλοντας «εκπτώσεις» στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου, «Οι προτάσεις που θα γίνουν για τον οδικό αυτό άξονα θα είναι σε τελείως διαφορετικό επίπεδο, καθώς οι μεγάλοι σχεδιασμοί του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον», είπε χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα