Συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο του Ταλίν

Οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν, της οποίας το θέμα είναι η ψηφιακή πολιτική. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, όμως κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου, τις οποίες ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν. «Το θέμα αυτό θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο» της Συνόδου, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο, κυρίως μετά το Brexit.

Κατά το άτυπο δείπνο, χθες Πέμπτη, το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη (26/09), στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη, τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από ένα ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για ένα περίπου ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Μετά το δείπνο, οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή μας και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε την ενότητα» της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες αντίστοιχες άτυπες συναντήσεις. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής, που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.

Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, θεωρείται ικανή να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών, οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος – μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.

Το Παρίσι θα ήθελε να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών που καταγράφουν οι εταιρείες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί των κερδών τους. Σε αυτό, έχει τη στήριξη περίπου δέκα χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όμως η Ιρλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr