Ηλεία Υγεία

Τ. Αντωνακόπουλος: Στήριξη των δομών υγείας

Ακούστε το άρθρο

«ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ» ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΣΗΛ. ΜΟΝΑΔΕΣ – Η ΗΛΕΙΑ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ – ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ιδιαίτερα «καυστικός» όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ήταν σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ανασυνταχτούν οι δυνάμεις του συστήματος υγείας, αφού αυτή την περίοδο δεν έχει γίνει καμία μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτών στην Ηλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η Ελλάδα, λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει.

Ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ζήτησε να ενισχυθούν άμεσα οι νοσηλευτικές μονάδες του νομού με νέο προσωπικό, ενώ επισήμανε ακόμη πως το χειροκρότημα ο γιατρός και ο νοσηλευτής δεν το θέλουν τώρα, αλλά μια άλλη ώρα και το θέλουν με περιεχόμενο, με μέτρα από την πολιτεία.

«Από την αρχή αυτής της κρίσης έχουμε διατυπώσει το επιχείρημα ότι πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις του συστήματος υγείας. Στις περιοχές ιδιαίτερα που ξεκίνησε το πρόβλημα. Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί. Δηλαδή, ούτε αναδιανομή έχει γίνει του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δηλαδή που είναι ο εχθρός, εκεί ρίχνω τις δυνάμεις. Δεν το κάναμε αυτό. Δεν έγινε καμία μετακίνηση γιατρών στην Ηλεία. Ούτε φυσικά νοσηλευτών. Ούτε το επικουρικό προσωπικό έχουν πάρει. Και η υπόθεση αυτή είναι 3-4 εβδομάδες. Πότε θα πάρουν το απαραίτητο προσωπικό; Η επιδημιολογία δεν περιμένει τον γραφειοκράτη της Αθήνας, αυτόν που προσπαθεί να τηρήσει τις παραλυτικές ισορροπίες. Θέλει γενναίες αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο.  Χθες γιατρός μπήκε σε καραντίνα γιατί είναι φορέας.

Ο γιατρός αυτός δούλευε μέρες έτσι. Πόσοι άλλοι μπορεί να είναι φορείς; Υπήρχαν μέτρα ασφαλείας; Όχι! Τους λέμε τι μηχανήματα έχετε για να κάνετε γρήγορα τις διαγνώσεις;  Θέλει 4-5 ημέρες για να βγει η απάντηση. Είναι αυτός χρόνος αντίδρασης; Όχι. Δεν έχουμε κινηθεί γρήγορα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ότι μεν το παγώσαμε στην Δυτική Ελλάδα το θέμα, αλλά τώρα βγήκαν 5 γιατροί στο Ρίο, 3 νοσηλεύτριες και εδώ ένας γιατρός και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Από πού χάνει δηλαδή το σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να είχε ελεγχτεί. Το κρίμα είναι ότι είναι πιο εύκολος ο έλεγχος. Να έχεις φόρμες από την πρώτη στιγμή για όλο το προσωπικό, να έχεις στεγανές δομές, να μην κυκλοφορούν τα περαστικά από την μια πτέρυγα στην άλλη. Νοσηλεύονταν εδώ στον Πύργο 13 ύποπτα κρούσματα και έκαναν εξετάσεις. Ήταν όλοι καθαροί, όμως αν ο ένας ήταν φορέας είχαμε συνθήκες μη μετάδοσης; Όχι βέβαια. Σωστά κλείσαμε όλο τον κόσμο στα σπίτια, έχουμε νεκρώσει την οικονομία, έχουμε δημιουργήσει στον κόσμο ένα αίσθημα και πανικού και μελαγχολίας και δεν κάνουμε το απλό, να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας γρήγορα και όπως πρέπει. Τον στρατό που δίνει την μάχη και λέμε απλά ευχολόγια και χτυπάμε παλαμάκια στα μπαλκόνια. Καλά είναι αυτά, είναι όμως στο όριο του γραφικού. Ο γιατρός δεν έχει ανάγκη από τα χειροκροτήματα αυτή την ώρα, ας τον χειροκροτήσουμε μια άλλη στιγμή σε αυτή την χώρα, που έχουμε πρώτα τον τραγουδιστή, και τον ποδοσφαιριστή. Εκείνη την ώρα να δούμε τι αξία έχει ο γιατρός. Όχι μόνο να τον ζητάμε όταν πρέπει να μας σώσει. Γιατί αυτά είναι υποκριτικά. Αυτά είναι για αφελείς. Είναι το απρόσφορο συναίσθημα την ώρα της ανάγκης. Το χειροκρότημα ο γιατρός το θέλει άλλη ώρα και το θέλει με περιεχόμενο, με μέτρα από την πολιτεία».

Όλη η επικαιρότητα