Τ.Κ. Σαλμώνης: Ένας ξεχασμένος παράδεισος!

Στην είσοδο της Σαλμώνης ο δρόμος έχει βυθίσει και εγκυμονεί κινδύνους.

«Απομονωμένοι» και περισσότερο «αποκομμένοι» από την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, τον Πύργο, έναν δήμο όπου ανήκουν διοικητικά, νιώθουν οι κάτοικοι της Τ.Κ. Σαλμώνης που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την αγροτική παραγωγή. Το χωριό απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την πόλη του Πύργου και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για χωριό με μεγάλη ιστορία, αφού αναφέρεται πως ήταν εκ των οκτώ επίσημων πόλεων της αρχαίας Πισάτιδας. Το μεγαλύτερο των κατοίκων είναι αγρότες και καλλιεργούν στρέμματα πορτοκαλιού και ελαιοκάρπου, ενώ όπως και οι πιο πολλές τοπικές κοινότητες, η Σαλμώνη διαθέτει πλούσια ομορφιά αφού αποτελεί κεφαλοχώρι και βρίσκεται μέσα στο λεκανοπέδιο του ποταμού Αλφειού.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Σαλμωνέας (Σαλμωνεύς) μετανάστευσε από τη Θεσσαλία που καταγόταν και εγκαταστάθηκε στην Ήλιδα όπου ίδρυσε την πόλη Σαλμώνη. Σύμφωνα με τον Ευρυπίδη, η Σαλμώνη ήταν πόλη που βρισκόταν «επ΄Αλφειού ροαίς», ενώ η μυθική πόλη είναι αυτή της οποίας ερείπια σώζονται στα ΝΔ του σημερινού χωριού, στο λόφο δεξιά της όχθης του Αλφειού, αριστερά της σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγεί από Πύργο προς Αρχαία Ολυμπία. Από αναφορές, το 18ο αιώνα το χωριό ονομαζόταν Κούκουρα, με την ονομασία να προέρχεται από τον Τούρκο διοικητή Κούκουρ Αγά και να διαρκεί μέχρι και σήμερα περνώντας από γενιά σε γενιά. Μετά την Επανάσταση του 1821, όταν οι Λαλαίοι Τούρκοι εγκατέλειψαν την περιοχή, οι Έλληνες κατέλαβαν το χωριό και εντάχθηκε το 1834 στο Δήμο Ηρακλείας. Μετά τον μετασχηματισμό δήμων το 1840, κατατάχθηκε στο Δήμο Λετρίνων. Μετά το 1930 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα και είχε 1000 κατοίκους από τους οποίους οι 40 ήταν κάτοικοι του οικισμού Αλφειός. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως γεωργοί και καλλιεργούσαν σταφίδα, αμπέλια και δημητριακά. Δεκαετία του 1970 καλλιεργούσαν υπόγεια αραχίδα (κοινώς αράπικο φιστίκι) λόγω του αμμώδους εδάφους, όμως εγκαταλείφθηκε λόγω ασύμφορης τιμής και στράφηκαν στην καλλιέργεια πορτοκαλιών, καλαμποκιού και οπωροκηπευτικών.

 

Παρατημένοι δίπλα από το σχολείο είναι κάδοι σκουπιδιών, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των παιδιών.

Ανυπαρξία του δήμου

Σε μια εποχή που η ανάπτυξη έχει σταματήσει χρόνια τώρα να υφίσταται για πολλές περιοχές λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης, η τοπική κοινότητα της Σαλμώνης δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Παρά τα πολλά όμορφα σημεία που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, υπάρχουν και αρκετά προβλήματα που δεν αφήνουν περιθώριο για ανάπτυξη. Για τη Σαλμώνη, η λίστα με τα προβλήματα είναι τεράστια και μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο με τον καιρό. Γεωγραφικά κατέχει σπουδαία θέση, αφού βρίσκεται ανάμεσα στον Πύργο και στην κοιτίδα του πολιτισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, την Αρχαία Ολυμπία. Για κάθε πρόβλημα υπάρχουν όμως και λύσεις, οι οποίες δε φαίνεται να προσφέρονται από την τωρινή δημοτική αρχή που φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την κοινότητα στο έλεος του Θεού. Ο κοινοτικός φωτισμός είναι ανύπαρκτος, ενώ οι δρόμοι είναι βομβαρδισμένοι. «Επικίνδυνο» πέρασμα αποτελεί ο δρόμος στην είσοδο του χωριού, καθώς το σημείο στην δεξιά πλευρά της οδού έχει βυθίσει με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της μη ύπαρξης φωτισμού, με τους τοπικούς παράγοντες να ζητούν λύση.

 

Τεράστιο πλήγμα για τις καλλιέργειες της περιοχής, με τις πορτοκαλιές στο πλάνο να παρουσιάζουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στον καρπό οι συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών.

Με πλούσια ομορφιά

Η Σαλμώνη διαθέτει πλούσια ομορφιά που μπορεί κανείς να απολαύσει με το που εισέλθει στο χωριό. Διαθέτει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, Αθλητικό Όμιλο με την ονομασία «Πρόοδος», αγροτικό σύλλογο και τοπικό συμβούλιο, που προσπαθεί να φέρει εις πέρας διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σιδηροδρομικός σταθμός Σαλμώνης που λειτουργεί έως σήμερα, υποδεχόμενος το τρένο της γραμμής Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, που «κινείται» ακόμα για τουριστικούς λόγους.

 

Η μεγάλη και μεγαλοπρεπή εκκλησία του χωριού.

Δημόσια κτήρια και κάτοικοι

Το χωριό είναι κατασκευασμένο ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε επιθυμία των κατοίκων του. Διαθέτει 5 καφενεία, 3 παντοπωλεία, 3 εκκλησίες, σχολείο, φούρνο, ψησταριά, ποδοσφαιρική ομάδα με δικό της γήπεδο που παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα, αφού ακόμα διαθέτει χαλίκι.

Βασική ασχολία των κατοίκων από παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι η γεωργία με κύριο προϊόν το πορτοκάλι, όπου η παραγόμενη ποσότητά τους τούς κατατάσσει πρώτους στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Φέτος τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμως κατ’ ευχήν, αφού οι συνεχείς αλλαγές στις συνθήκες του καιρού έχουν καταστρέψει τις σοδειές όχι μόνο της περιοχής, αλλά και μεγάλου μέρους του νομού.

Κάτοικοι της Σαλμώνης, νιώθουν «απομονωμένοι» από την ανάπτυξη.

Πρωινή ζωντάνια-βραδινή βουβαμάρα

Καθημερινά, το χωριό ζωντανεύει από φωνές και παιχνίδια παιδιών, καθώς και από ενήλικες που πηγαίνουν στις δουλειές τους. Άκρως αντίθετη εικόνα παρουσιάζει όμως το βράδυ, όπου λόγω έλλειψης φωτισμού πολλοί κάτοικοι προτιμούν να παραμένουν στα σπίτια τους για να μην τραυματιστούν.

Το σχολείο της περιοχής.

Παραμένει η νεολαία

Έχοντας διανύσει 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τους τόπους τους προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για τη Σαλμώνη, θετικό στοιχείο αποτελεί η παραμονή των νέων ανθρώπων, υποστηρίζοντας τον τόπο τους παρά τις δεδομένες δυσκολίες.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Σαλμώνης, «υποδέχεται» ακόμα το τρένο που περνά από και προς Ολυμπία για τουριστικούς λόγους.

Έλλειψη γιατρού

Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο είναι η έλλειψη γιατρού, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης μόνιμου από το δήμο. Συγκεκριμένα, στέλνεται από το δήμο ανά τακτά χρονιά διαστήματα γιατρός, προκειμένου να γράψει φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη ή να τους κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Παναγιώτης Κατσώλης, πρόεδρος Σαλμώνης

«Από τις εκλογές και ύστερα δεν έχει έρθει στο χωριό ούτε ένας αρμόδιος αντιδήμαρχος να δει τις ανάγκες του. Έχω αγανακτίσει. Και ψηφίζουμε και πληρώνουμε. Δεν πληρώνει μόνο ο Πυργιώτης, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών και η Σαλμώνη δεν είναι μικρό χωριό να το εγκαταλείπουν. Διαμαρτύρομαι πως ο δήμος για την Σαλμώνη είναι ανύπαρκτος».

 

 

Γιώργος Κατσώλης, κάτοικος Σαλμώνης

«Τα πράγματα για τους αγρότες είναι χειρότερα απ’ ότι παλαιότερα. Σήμερα είμαστε σε άθλια κατάσταση. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα από καλλιέργειες, αν συνεχισθούν τα προβλήματα».

 

 

Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος, κάτοικος Σαλμώνης

«Παλιότερα τα πράγματα ήταν καλύτερα στο χωριό μας. Πλέον δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ. Στο χωριό μας υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν παντρεύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών. Έχουν όλοι απογοητευθεί».

 

 

Θεόδωρος Κατσώλης, κάτοικος Σαλμώνης

«Τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Παλιότερα ήταν μικρότερο το κόστος, τώρα έχουν αυξηθεί όλα. Η διοίκηση λειτουργούσε καλύτερα, τώρα όμως νιώθουμε απομονωμένοι. Πληρώνουμε κάθε χρόνο και οι φόροι αυξάνονται συνέχεια».

 

Χρήστος Κατσώλης-Κάτοικος

«Είμαστε ξεχασμένοι από τη δημοτική αρχή. Τα προβλήματα του χωριού αυξάνονται. Η κατάσταση ξεφεύγει και δε βλέπουμε «φως στο τούνελ». Οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα, παρά τις ενοχλήσεις μας κατά καιρούς προς το δήμο».