Κινηματογράφος

Τα 15 καλύτερα remakes, ταινιών τρόμου

horror-cover-690c-440x240.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, ο άνθρωπος ενθουσιαζόταν με το μακάβριο. Αποτελεί ένοχη απόλαυση να μας αρέσει. Αλλά μας αρέσει τι να κάνουμε;

Εδώ και πάνω από 150 χρόνια δημιουργούνται ταινίες τρόμου. Κάποιες είναι πλέον κλασικές, και κάποιες άλλες είναι του πεταματού. Τι συμβαίνει όμως όταν οι αγαπημένες μας ταινίες δημιουργούνται από την αρχή;

Πάμε παρέα να δούμε τις 15 καλύτερες αναδημιουργίες αγαπημένων ταινιών τρόμου. Μερικές θα σας εκπλήξουν, και κάποιες άλλες πρέπει να τις δείτε οπωσδήποτε. Ή και να τις ξαναδείτε.

15. The Last House on the Left (1972)

Η Mari Collingwood αποφασίζει να γιορτάσει τα γενέθλιά της πηγαίνοντας σε μία συναυλία μαζί με την καλύτερή της φίλη, Phyllis. Πριν την συναυλία τα κορίτσια ψάχνουν για μαριχουάνα, και συναντούν τον Junior, ο οποίος είναι διατεθειμένος να μοιραστεί την δική του, και όλοι μαζί πάνε στο σπίτι του. Εκεί μία ομάδα εγκληματιών βασανίζουν και βιάζουν τα κορίτσια, και τα οδηγούν στο δάσος για να τα αποτελειώσουν.

Ο σκηνοθέτης Wes Craven, αποφάσισε να αναδημιουργήσει, ή καλύτερα να κάνει από την αρχή την διασκευή της ταινίας του Ingmar Bergman, “The Virgin Spring”, κρατώντας τον ίδιο θεματολογικό πυρήνα.

Ενώ στην ταινία του Bergman, οι ήρωες βρίσκουν λύτρωση, στην ταινία του Craven, προβάλλεται το πως ένας γονιός θα μπορούσε να αντιδράσει όταν κακοποιείται το παιδί του. Αλλά όχι μόνο. Προβάλλει και τον τρόμο της αμερικανικής κοινωνίας απέναντι στις συμμορίες. Η ταινία απαγορεύθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.

14. House of Wax (1953)

House Of Wax (1953)

Διαβάστε προσεκτικά την χρονολογία, και ξεχάστε το έκτρωμα με την Paris Hilton.

Ο Vincent Price ενσαρκώνει τον καθηγητή Henry Jarrod, έναν καλλιτέχνη του οποίου τα γλυπτά από κερί μοιάζουν σχεδόν αληθινά, και που ειδικεύεται στις ιστορικές φιγούρες όπως τη Μαρία Αντουανέττα ή την Ιωάννα της Λωραίνης.

Ο συνεργάτης του, Mathew Burke χρειάζεται λεφτά, και ότι ο Jarrod αρνείται, βάζει φωτιά στο μουσείο, καταστρέφει τα πάντα, και ο Jarrod, θεωρείται νεκρός.

Μετά από μήνες το μουσείο ξανανοίγει, αλλά τα εκθέματα έχουν σαν καλούπι πραγματικούς ανθρώπους.

Πρόκειται για μία καταπληκτική αναδημιουργία, 20 χρόνια μετά το πρώτο “Mystery of the Wax Museum”. Καταπληκτικές ερμηνείες και ατμόσφαιρα, και πρέπει να το αναζητήσετε.

13.  Nosferatu the Vampyre (1979)

Nosferatu the Vampyre (1979)

Ο Jonathan Harker στέλνεται στο κάστρο του Κόμη Dracula, στην Τρανσυλβανία για να του πουλήσει ένα σπίτι. Στην πορεία του σταματάει σε ένα χωριό στο οποίο όλοι οι κάτοικοι τον προτρέπουν να μην πάει. Όταν φτάνει στον πύργο σοκάρεται από την εμφάνιση και συμπεριφορά του.

Όταν ο Dracula βλέπει την φωτογραφία της αρραβωνιαστικιάς του Jonathan, Lucy, αποφασίζει να αγοράσει το σπίτι, αλλά και να βρει την Lucy.

Η καλλιτεχνική σκηνοθεσία του Werner Herzog, καταφέρνει να αποδώσει φόρο τιμής στην αρχική ταινία, αλλά και να εδραιώσει την θέση της. Στα μεγαλύτερα συν η εκπληκτική ερμηνεία του Klaus Kinski.

12. The Fly (1986)

the Fly

Ο Seth Brundle, ένας ιδιοφυής και εκκεντρικός επιστήμονας προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά μιας δημοσιογράφου, της Veronica Qualife, και για να την “ρίξει” προσπαθεί να της δείξει την καινούρια του ανακάλυψη. Την τηλεμεταφορά. Αλλά το πείραμα θεωρείται ημιτελές, καθώς δεν έχει καταφέρει να το θέσει σε ισχύ με ζώντα οργανισμό. Αυτό βέβαια το καταφέρνει, και μετά την επιτυχή μεταφορά μίας μαϊμούς, αποφασίζει να κάνει το πείραμα με αντικείμενο τον ίδιο.

Την ώρα του πειράματος, μία μύγα μπαίνει μαζί του στον θάλαμο, και έτσι τα DNA μπλέκονται μεταξύ τους.

και εδώ δε μιλάμε για ένα απλό remake. Μιλάμε για ένα remake, που κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη ταινία κατά πολύ. Ο David Cronenberg πανέξυπνα μπλέκει τρόμο και επιστημονική φαντασία σε μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους, με το πρωταγωνιστικό δίδυμο, Geena Davis και Jeff Goldblum, να δίνουν ερμηνείες που θα στιγματίσουν την καριέρα τους.

11. The Texas Chainsaw Massacre (2003)

texas-chainsaw-massacre-2003-leatherface

Μία ομάδα ταξιδιωτών, μετά από ένα ατύχημα, και στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τις αρχές, καταλήγουν στο σπίτι του Leatherface και της οικογένειάς του, που αποτελείται από καννίβαλους. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η ταινία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως μπορείς να φτιάξεις μία ταινία και να κρατάς το αρχικό consept αναλλοίωτο, αλλά και να το εξελίσσεις για να το κάνεις ακόμα καλύτερο.

Αν σας αρέσει το franchise γενικά, δείτε την πρώτη και στη συνέχεια αυτή.

10. Friday the 13th (2009)

Friday the 13th (2009)

Μία ομάδα φίλων ψάχνουν να βρουν μία φυτεία, με τι άλλο; Με μαριχουάνα. Η περιοχή που ψάχνουν είναι κοντά στην Crystal Lake, όπου κάποιοι ειδεχθής φόνοι συνέβησαν πριν χρόνια. Όπως είναι αναμενόμενο, ένας ένας από τους φίλους αρχίζουν να εξαφανίζονται.

Εβδομάδες μετά, άλλη μία παρέα φίλων φτάνουν στο σημείο, για άλλους λόγους και έτσι όλοι μαζί μπλέκουν σε ένα κυνηγητό προσπαθώντας να ξεφύγουν από μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ιστορίας του σινεμά, τον Jason Voorhees.

Ο ορισμός του remake. Κατάφερε να συνδυάσει τις τρεις πρώτες ταινίες δίνοντας ακόμα και πληροφορίες για το πως ξεκίνησε ο Jason, με απορίες να λύνονται για πρώτη φορά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ότι σύστησε στο νέο κοινό τον δολοφόνο, και κατάφερε να ξαναζωντανέψει στην μνήμη μας γιατί τον αγαπάμε τόσο πολύ.

9. Evil Dead (2013)

evil dead 2013

5 φίλοι πηγαίνουν σε ένα απομακρυσμένο σπιτάκι στη μέση του δάσους, για να βοηθήσουν την φίλη τους,  Mia, στην προσπάθεια της για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Ένας από αυτούς ανακαλύπτει το “Βιβλίο των Νεκρών”, το διαβάζει, και άθελά του καλεί ένα κακό πνεύμα που μπαίνει μέσα στη Mia,και από εκεί σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά.

Βασικά το remake ήταν σα να έχεις δώσει αναβολικά στο πρωτότυπο. Διέγραψε πολλά πράγματα από το αρχικό εγχείρημα του Sam Raimi, έγινε πιο σκοτεινό και βίαιο, με αρκετή ανάπτυξη χαρακτήρων. Η σκηνοθεσία του Fede Alvarez μας έκανε να έχουμε αγωνία, με καταπληκτικές σκηνές στην αρχή και στο τέλος, και με μία απίστευτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους.

8. The Hills Have Eyes (2006)

The-Hills-Have-Eyes-2006

Μία οικογένεια κάνει ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Παίρνοντας ένα σύντομο δρόμο, παθαίνουν ένα ατύχημα, και ανακαλύπτουν ότι κάποιος τους έχει πειράξει τα λάστιχα. Γρήγορα λοιπόν προσπαθούν να ξεφύγουν από δύσμορφους ανθρωποφάγους, με ντεκόρ μία εγκαταλελειμμένη πυρηνική εγκατάσταση.

Η ταινία ξεκινά από την πρωτότυπη και αλλάζει πολλά πράγματα, ευτυχώς. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Alexandre Aja, γνωστός για την βία του. Στα συν, οι αλλαγές σε ότι αφορά την οικογένεια. Αν το έχετε χάσει, δείτε το.

7. The Thing (1982)

thing-1982

Όταν μία ομάδα αμερικανών επιστημόνων πηγαίνει σε μία Νορβηγική βάση, ανακαλύπτει ότι όλοι είναι νεκροί. Εκτός από τον εξωγήινο οργανισμό, ο οποίος έχει την ικανότητα να χειρίζεται να νεκρά σώματα, και να τα μετατρέπει σε ό,τι βάλει ο νους του.

Πρόκειται για την καλύτερη ταινία του Carpenter, με τους κριτικούς να την αποθεώνουν λέγοντας ότι είναι καλύτερη από την πρώτη. Η επιτυχία του Carpenter έγκειται στο ότι το “The Thing”, έγινε πιο τρομακτικό.

6. Night of the Living Dead (1990)

Night of the Living Dead (1990)

Η Barbara και ο Johnny επισκέπτονται τον τάφο της μητέρας του. Ένα zombie τους επιτίθεται σκοτώνοντας τον Johnny, και αναγκάζοντας την Barbara να βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά. Σκοπός της είναι απλά να επιβιώσει μαζί με άλλους επιζώντες.

Αν εξαιρέσεις κάποιες μικρές διαφορές, η ταινία ακολουθεί την πρωτότυπη σχεδόν ατάκα στην ατάκα. Ο Romero, σκηνοθετεί το πρώτο, ο Tom Savini αναλαμβάνει το remake, το μόνο που αλλάζει δραματικά είναι ο χαρακτήρας της Barbara, κάνοντάς την δυναμική.

5. Dawn of the Dead (2004)

dawn-of-the-dead-1

Η Άννα μόλις τελείωσε την βάρδια της στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα ο άντρα της δολοφονείται από το κοριτσάκι της διπλανής πόρτας, και την επόμενη κιόλας μέρα επιστρέφει για να της επιτεθεί.

Βρίσκει και άλλος επιζώντες, και όλοι μαζί κλείνονται σε ένα εμπορικό κέντρο με τις προμήθειες τους να τελειώνουν όσο περνάνε οι μέρες, και με την απόφαση για το τι θα κάνουν μετά να παραμένει μετέωρη.

Το μόνο που έμεινε ίδιο από την αρχική ταινία ήταν το εμπορικό κέντρο. Είναι η μόνη ταινία τρόμου του Zack Snyder μέχρι στιγμής, έχει χιούμορ, σκηνές δράσης, και τις αγαπημένες slow motion σκηνές του σκηνοθέτη. Τα zombie είναι ωραιότερα και γρηγορότερα, και φυσικά πιο βίαια.

4. Mary Shelley’s Frankenstein (1994)

Mary Shelley’s Frankenstein (1994)

Ο Victor Frankenstein, είναι ένας νεαρός γιατρός με λαμπρό μέλλον, με τον θάνατο της μητέρας του να τον στοιχειώνει. Προσπαθεί λοιπόν να επαναφέρει τους πεθαμένους στη ζωή. Δημιουργεί ένα πλάσμα από μέλη πεθαμένων, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει τι έχει κάνει και εγκαταλείπει το δημιούργημά του. Εκείνο όμως ξεκινά να ψάχνει την πατρική φιγούρα που είναι υπεύθυνη για την ζωή του.

Η ταινία αφορά τις συναισθηματικές και ψυχολογικές προεκτάσεις των ηρώων της, και δίνει και μία ξεκάθαρη εικόνα για την σχέση μεταξύ του Victor και του πλάσματος, με τον σκηνοθέτη να κάνει μία λαμπρή δουλειά, και τον πρωταγωνιστή Robert De Niro σε μία καταπληκτική ερμηνεία.

3. The Ring (2002)

samara The Ring

Μετά τον μυστηριώδη θάνατο της ανηψιάς της, η Rachel Keller ξεκινά τις έρευνες, και μαθαίνει για τον αστικό εκείνο θρύλο που θέλει όποιον βλέπει το περιεχόμενο μίας βιντεοκασέτας να πεθαίνει μετά από 7 μέρες. Δεν το πιστεύει, βλέπει την κασέτα, δέχεται το τηλεφώνημα που την ενημερώνει ότι σε 7 μέρες θα πεθάνει, και στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί συλλαμβάνει τον γιο της να βλέπει την κασέτα.

Και μπορεί η Ιαπωνική πρωτότυπη να ήταν καλή, αλλά η αμερικανική εκδοχή ήταν ακόμα καλύτερη. Και μην ξεχνάτε ότι είναι ένα thriller που ανέβασε την καριέρα της Naomi Watts.

2. Let Me In (2010)

Let-Me-In-movie

Στην ήσυχη πόλη του Los Alamos, αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργοι φόνοι. Ο Owen είναι ένα μοναχικό παιδί, χωρίς φίλους αλλά με πολλούς εχθρούς. Μία νύχτα συναντά την Abby, μία επίσης μοναχική γειτόνισσά του. Ο Owen γρήγορα καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει με την Abby, και όχι μόνο αυτό. Οι φόνοι συμπίπτουν χρονικά με τον ερχομό της Abby στην περιοχή.

Η πανέμορφη σκηνοθεσία του Matt Reeves,κατάφερε να αναδείξει των ψυχισμό των πρωταγωνιστών που δεν είναι άλλοι από τους Kodi Smith και Chloe Grace.

Ο Reeves επίσης έδειξε και την σκοτεινή πλευρά του Owen, ανέδειξε την μουσική επένδυση, αλλά δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με τον παρελθόν της Abby. Το κοινό είναι ακόμα διχασμένο ανάμεσα στην πρωτότυπη και σε αυτή. Ε΅γώ προτιμώ αυτήν πάντως.

1. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Bram Stoker’s Dracula

Η ιστορία γνωστή, και μπορείτε να με χειροκροτήσετε για την επιλογή του νούμερο 1.

Η ταινία είναι πιστή στη νουβέλα του Bram Stoker. Ένα από τα καλύτερα σημεία της είναι η ιδέα του Coppola, να συνδέσει τις απαρχές το χαρακτήρα, με τον Vlad Tepe. Η ταινία επίσης τον προβάλει πιο ανθρώπινο, κάνοντας έτσι το κοινό να τον καταλάβει περισσότερο.

Ο Coppola επέμεινε να χρησιμοποιήσει πρακτικά εφέ, με αισθητικό αποτέλεσμα ανώτερο των προσδοκιών. Ο Gay Oldman είναι πραγματικά αγνώριστος, και από ερμηνευτικής άποψης το δίδυμο Oldman Hopkins έχει απίστευτη δυναμική.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο;

Πηγή: cinefreaks.gr

Όλη η επικαιρότητα