Αρθρογραφία

Τα αληθή αίτια του εμφράγματος και ένα μεγάλο «ευχαριστώ»

Ακούστε το άρθρο

Ένας κάποτε περηφανεύτηκε ότι η δική του καρδιά δεν έχει αντάλλαγμα.

Ένας άλλος υποστήριζε ότι είναι αθώος του αίματος, γιατί η δική του καρδιά είναι «τσιγγάνα», άρα δικαιούται να χτυπά για πολλές κυρίες ταυτοχρόνως.

Άλλος παρομοίασε την άστατη καρδιά της άπιστης συζύγου του ως «ανεμόμυλο», που γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, (ή και του χρήματος θα συμπλήρωνα εγώ), ενώ ένας άλλος χαρακτήρισε την καρδιά της αγαπημένης του ως «χρυσή» και μάλιστα υπέρτερης αξίας από τον ουρανό και τη γη μαζί.

Ο Ρασούλης αναγνώρισε στην καρδιά διολισθητικές τάσεις και πιθανότητες εκτροπής μπρος στο διάβα μιας ωραίας γυναίκας, με κίνδυνο μοιραίου δυστυχήματος λόγω ντεραπαρίσματος.

Ένας άλλος, μη γνωστοποιήσιμος βάρδος, διατείνεται ότι οι καρδιοπάθειες οφείλονται στις πολλές συμπάθειες και τα εμφράγματα στα πολλά σφάλματα του ετέρου ημίσεως.

Παλαιότερα ανακοινώθηκε σε καρδιολογικό συνέδριο η άποψη ότι εάν οι καρδιές είχαν αμπάρες, που μάλιστα θα τις «κλειδαμπάρωναν», θα εδημιουργείτο ασφάλεια και ολιγότερο «τράφικ» στις Μονάδες Εμφραγμάτων.

Επιστημονικά αυτό δεν έγινε δεκτόν και εγκατελείφθη.

Ο μακαρίτης Παπάζογλου διαπίστωσε ένα βράδυ, ευρισκόμενος σε ένα ταπεινό ταβερνάκι, ότι το άκουσμα του μπαγλαμαδακίου μπορεί να επηρεάσει την καρδιά έως και ραγίσματος, ενώ προσφάτως (δια στόματος καλλιτέχνιδος του εντέχνου) ακούστηκε και το ανιστόρητο και ακατανόητο, ότι η καρδιά «πονάει όταν ψηλώνει».

Εγώ κλίνω πιο πολύ προς την επιστημονική άποψη ότι η καρδιά υφίσταται πιο μεγάλη ταλαιπωρία όταν τα στήθη παίρνουν φωτιά – πυρκαγιά από ερωτικό, αναπάντεχο και ισχυρό τράκο, όπως μετά λόγου γνώσης μας κατέθεσε ο κατά κόσμον Μιχ.Μενιδιάτης.

Και επίσης ότι τα βότανα, τα φάρμακα και τα χάπια, καθώς και οι συνταγές, πρέπει να σβησθούν από τα κιτάπια άπαξ και δια παντός, διότι αρκεί η είσοδος του φτερωτού έρωτα μες την καρδιά, οπότε επιτυγχάνεται πλήρης ίασις.

Είδαμε άλλωστε τι έπαθε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ.Νταλάρας, ο οποίος τραγουδώντας το «Ραντάρ» του Κ.Τριπολίτη χρησιμοποίησε διπλό κινίνο για να αντιμετωπίσει το διπλό έμφραγμά του, με αποτέλεσμα ο δίσκος να καταποντισθεί, ως ασύμβατος με την τότε κρατούσα πασοκική θεραπευτική πρακτική.

Όπως στην δικηγορία ο πελάτης είναι αυτός που κερδίζει την υπόθεση, (όταν αυτή κερδίζεται) ενώ ο δικηγόρος είναι αυτός που την χάνει, (όταν αυτή χάνεται), έτσι και εγώ ως καρδιοπαθής γνωρίζω καλύτερα από εσάς τους παρισταμένους γιατρούς και νοσηλευτές τι εξωθεί την καρδιά στο έμφραγμα.

Την εξωθεί η σκληρή κοινωνία και το ένοχο σύστημα που, μη ορρωδώντας προ ουδενός, κάνει τις καρδούλες να μαραίνονται μέσα στην αδικία, μη παρέχοντας την αναγκαία λησμονιά σαν γιατριά.

Διότι η συνεχής υπενθύμιση ατυχών γεγονότων, συμβάντων και προσωπικών επιλογών και εν γένει η αναφορά σε οικεία κακά διαταράσσει την χρυσοψαρική μνήμη του συνέλληνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση εμφραγμάτων, όχι λόγω φυσιολογικών τύψεων και ενοχών, αλλά λόγω της υπερέκθεσής του στα αστοιχείωτα και ατεκμηρίωτα που έχουν στοιχειώσει μέσα του επί αιώνες.

Γι’αυτό ο συνέλληνας είναι προαιώνιος και φανατικός εχθρός της μνήμης, ακόμη και αυτής της ανάμνησης: διότι διαγιγνώσκει εγκαίρως τον κίνδυνο εμφράγματος ένεκα των ανεπιθύμητων ερινύων που εισβάλουν στην ψυχή του, τις οποίες όμως αυτός απωθεί πάραυτα με την βοήθεια του θεραπευτικού ουίσκι και εσχάτως της θεραπευτικής καννάβεως. Κατά το πρότυπον διαφόρων και εγκρίτων φιλελευθέρων.

Ούτω παραμένει υγιής και ακατάβλητος, ενώ εσείς (κ.κ.καρδιολόγοι και νοσηλευτές) θα οδηγηθείτε γρήγορα στην ανεργία, έχοντας περιθάλψει μόνο 11.500, δήθεν καρδιοπαθείς, μεταξύ αυτών και εμένα.

Επίσης αποκρούω ως αντιεπιστημονική την επιλογή του Β΄Προγράμματος ως μουσικής επένδυσης κατά τις ώρες της νοσηλείας των ασθενών, διότι η μουσική που εκπέμπει αυτό το Πρόγραμμα, δημιουργεί στους ασθενείς βαρύτατον πολιτισμικόν κλυδωνισμόν, και σοβαρότατον αιφνιδιασμόν, με κίνδυνο να υποτροπιάσουν καρδιολογικώς και να σας σύρουν στα δικαστήρια με την κατηγορία της ανηκέστου μουσικής βλάβης.

Οι άνθρωποι, σας φέρνουν τις καρδιές τους με τα ίδια τους τα χέρια για να τις περιποιηθείτε και όχι ως λευκές επιταγές για να εγγράψετε πάνω τους ό,τι εσείς προαιρείσθε.

Αυτό είναι ζήτημα αρχών, το οποίο πραγματεύθηκε πρώτος ο διαπρεπής καρδιολόγος – καρδιογνώστης Φιλ.Νικολάου, ο οποίος εργαζόταν παράλληλα και ως τραγουδιστής.

Άλλη, διαφορετική προσέγγιση, μπορεί να δημιουργήσει τραγικές παρεξηγήσεις και συγχύσεις, όπως αυτές του Τούρκου συντρόφου Ναζίμ Χικμέτ που, διαθέτοντας πολλές καρδιές, έβλεπε ταυτόχρονα, την μία να βρίσκεται στο Κόκκινο Ποτάμι και να το διαβαίνει μαζί με τον Μεγάλο Τιμονιέρη, την άλλη να βρίσκεται στην Μόσχα και την τρίτη να τουφεκίζεται στην Ελλάδα.

Εγώ,  απεναντίας, προτιμώ την πηγή της αθωότητας και της τρυφερότητας του Έλληνα ποιητή, ο οποίος φαντάστηκε την καρδιά της μάνας, την οποία είχε ξεκολώσει από την θέση της ο γιος της, κατ’επιταγήν και κατά ευγενήν παράκλησιν της αγαπημένης  του, και ενώ έσπευδε δρομέως να της την προσκομίσει, μπουρδουκλώθηκε στα σκίντα, οπότε ανησυχήσασα η καρδιά της μητρός του, η οποία παραδόξως ήτο ακόμη ζωντανή, του φώναξε με αγωνία: «χτύπησες παιδάκι μου;»

Κλείνοντας με την δέουσα επιστημονική συνέπεια και εγκυρότητα το παρόν, και μη προλαβαίνοντας να ασχοληθώ με την άβυσσο της γυναικείας καρδιάς, ούτε με την παραπονιάρα, ανδρική καρδιά, που την βαραίνει αδηρίτως λύπη βαρειά και αφόρητος, σας προτείνω ως moto της Μονάδας σας το «Unchain my heart» του άφθαστου Joe Cocker.

Και τώρα, όντας βέβαιος ότι εγκρίνετε ομοφώνως όλα τα παραπάνω επιστημονικά μου συμπεράσματα, λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τα εξής:

Με τέτοια καθαρά μάτια και τόσο γλυκά χαμόγελα που φωτίζουν καθημερινά την Μονάδα σας, με το τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικό  δυναμικό που διαθέτετε πάντα, με την τόση αφοσίωση, αυταπάρνηση, ετοιμότητα και φιλαλληλία που επιδεικνύετε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφύγει κάποιος ως θανών από τα χέρια σας, ακόμη και αν το επιδιώκει: Γιατί είσαστε οι πιο ισχυροί βηματοδότες και οι πιο αποτελεσματικοί ανθρώπινοι απινιδωτές.

Σας εκφράζω λοιπόν τις θερμότερες ευχαριστίες, εμένα και της οικογένειάς μου, για την μάχη που δώσατε και με σώσατε τον Αύγουστο του 2010.

Να είστε πάντα καλά όλοι σας, για να γίνονται και να παραμένουν καλά χιλιάδες συμπολίτες μας που σας έχουν ανάγκη.

Από μία καρδιά, της οποίας η σημερινή λειτουργία οφείλεται πρωτίστως σε Εσάς, χίλια ευχαριστώ!!

Του Θοδωρή Τάκη Αντωνόπουλου*
*Δικηγόρος

Όλη η επικαιρότητα