Ελλάδα Ηλεία

Τα αναπτυξιακά έργα που εξήγγειλε ο Χαρίτσης για την Ηλεία και τη Δ. Ελλάδα – Δείτε αναλυτικά

Ακούστε το άρθρο

Ένα μεγάλο «πακέτο» αναπτυξιακών έργων για τη Δυτική Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή το 9ο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ο κ. Χαρίτσης, κατά τη διήμερη παραμονή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα, επισκέφθηκε τη λίμνη Καϊάφα, για την οποία πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός ενέκρινε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο.

«Δεν θέλουμε να γίνουν φαραωνικές κατασκευές που θα ξεφεύγουν από το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ανάπτυξη και παρεμβάσεις που θα σέβονται αυτό τον τόπο και το περιβάλλον και θα πρέπει να υλοποιηθούν με μεγάλη προσοχή» ,δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε τα βήματα που πρόκειται να γίνουν ώστε να προχωρήσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός:

  •  Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάσχεση της υποβάθμισης και καταστροφής της περιοχής. Μιας καταστροφής που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές του 2007. Τα 5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως αυτό το κομμάτι, της διάσωσης, της ανάσχεσης και της χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.
  • Η δεύτερη φάση θα προχωρήσει από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η χρηματοδότηση θα αφορά πλέον σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας.
  •  Η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, πάλι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει να κάνει με την αποκατάσταση των κτιρίων και των οικημάτων των παλιών ξενοδοχείων. Αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει πόλο έλξης και για άλλες επενδύσεις, με ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις δύο διαστάσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη του Καϊάφα, του ιαματικού τουρισμού και του ναυταθλητισμού.

Αποθήκες ΑΣΟ

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο σε Κέντρο Πολιτισμού, προκειμένου ο χώρος να αποτελέσει «έδρα» για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Νέο διοικητήριο

Ακόμα, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την ανέγερση νέου διοικητηρίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 20 εκατ. και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου του «Λαδόπουλου» στην Πάτρα σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια.

Απορρίμματα

Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42 εκατ. ευρώ (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ). Επίσης έχουν διασφαλιστεί άλλα 25 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων στον Δήμο Πάτρας. Επιπλέον, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Νέος Λιμένας Πατρών

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγγειλε ότι αναμένεται σύντομα η προκήρυξη της Β’ Φάσης του έργου κατασκευής του Νέου Λιμένα Πατρών, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του 3ου Τμήματος της Α΄Φάσης: Κατασκευάστηκαν η 5η νηοδόχος, κυματοθραύστης και δύο Τερματικοί Σταθμοί. Επίσης ολοκληρώθηκε ο Πύργος Ελέγχου του νότιου Λιμένα και έγιναν έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου καθώς και έργα οδοποιίας.

Σιδηρόδρομοι

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, το υπουργείο Οικονομίας κατάφερε να εντάξει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) δύο πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα τα οποία πλέον βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Συγκεκριμένα: Η σιδηροδρομική υποδομή στο Τμήμα Ψαθόπυργος- Πατρα (Μποζαϊτικα) με 143 εκατ. ευρώ και η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ροδοδάφνη- Ψαθόπυργος» με 358 εκατ. ευρώ.

Οδικό δίκτυο

Τέλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για την Πατρών-Πύργου με δέσμευση πάνω από 330 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 52 εκατ. ευρώ από ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας και έπεται σύντομα η χρηματοδότηση της τελικής φάσης της οδικής σύνδεσης Ακτίου-Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, με περίπου 132 εκατ. ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα