Τεχνολογία

Τα antivirus «έχουν πεθάνει»

ta_antivirus.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα antivirus «έχουν πεθάνει», υποστηρίζει με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ο Brian Dye, αντιπρόεδρος του τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Symantec. Σύμφωνα με τον Dye, τα αντιικά προγράμματα προσφέρουν σήμερα προστασία μόλις στο 45% των κυβερνοεπιθέσεων.

Η Symantec διαθέτει αυτή τη στιγμή στην αγορά τη σουίτα ασφαλείας Norton, ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία που υκλοφόρησε ένα εμπορικό πρόγραμμα antivirus, τη δεκαετία του ’80. Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει δραστικά από τότε, σημειώνει ο Dye, καθώς οι χάκερ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν νέες και πιο εξελιγμένες τακτικές, ενώ αξιοποιούν κενά ασφάλειας στο software που βρίσκεται εγκατεστημένο στους υπολογιστές. Έτσι, το 55% των κυβερνοεπιθέσεων δεν ανιχνεύονται από τα κάθε λογής αντιικά προγράμματα.

Το στέλεχος της Symantec δηλώνει πως η εταιρεία δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το Norton, το οποίο έχει ήδη άλλωστε εξελιχθεί πέρα από τη λειτουργία των παραδοσιακών antivirus, αφού εντοπίζει επίσης «ύποπτη» δραστηριότητα σε ένα μηχάνημα, η οποία μπορεί να προέρχεται από κάποιον «ιό» άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Παράλληλα, η σουίτα προσφέρει ασφάλεια και από άλλες απειλές – περιλαμβάνοντας, για παράδειγμα, ένα εργαλείο ειδικά για τα «μολυσμένα» link που διαδίδονται μέσω Facebook, όπως κι ένα «φίλτρο» που προστατεύει από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα».

Παρ’ όλα αυτά, η Symantec σχεδιάζει να επικεντρωθεί περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα σε τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες δεν δίνουν έμφαση στη «θωράκιση», αλλά στον εντοπισμό μιας κυβερνοεπίθεσης και στην ελαχιστοποίηση της βλάβης που αυτή θα καταφέρει τελικά να προκαλέσει.

Έτσι, θα δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών για επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί επίθεση. Μέσα σε έξι μήνες, σχεδιάζει ακόμη να ξεκινήσει να διαθέτει στους εταιρικούς πελάτες της αναφορές για ειδικές απειλές, ενώ αναπτύσσει τεχνολογίες για τον εντοπισμό πιο εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού μέσα σε δίκτυα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάλογη στροφή έχουν κάνει εδώ και λίγο καιρό και άλλες εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, όπως η Kasperky και η McAfee.

www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα