Ηλεία

Τα αρνιά φέτος θα κάνουν… Πάσχα – Aσύμφορη για τους κτηνοτρόφους η τιμή πώλησης προς τα σφαγεία

Ακούστε το άρθρο

Τα αρνιά φέτος θα κάνουν… Πάσχα, αφού οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης αρνιού προς τα σφαγεία (και όχι στην κατανάλωση) υποχρεώνουν τους παραγωγούς να τα κρατήσουν για παραγωγή γάλακτος.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν στην «Πατρίς» οι κτηνοτρόφοι, από την πώληση κάθε αρνιού σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές-όπως τις χαρακτηρίζουν- χάνουν περίπου 15 ευρώ στο αρνί.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι προβατοτρόφοι είναι οι πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, καθώς και  η μεγάλη αύξηση του κόστους, ιδιαίτερα των ζωοτροφών. Όπως μας είπαν παραγωγοί στην Ανδραβίδα, το Μπόρσι και τη Μέλισσα Λεχαινών  οι τιμές στο γάλα είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι , ενώ η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στην τιμή πώλησης του αρνιού στα σφαγεία. Αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές απαξιώνουν τον κλάδο της προβατοτροφίας, αλλά και της κτηνοτροφίας γενικότερα και αρκετοί κτηνοτρόφοι σκέφτονται να τα εγκαταλείψουν. Όσο για το μαλλί που κάποτε ήταν κεφάλαιο για τον κτηνοτρόφο, σήμερα ισχύει το «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι».

«Εξευτελιστική τιμή»

Οι τιμές στο πρόβειο γάλα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και όπως εκτιμούν  προβατοτρόφοι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Σήμερα ένα πρόβατο παράγει περίπου ένα κιλό γάλα ημερησίως και αυτό για έξη μήνες το χρόνο. Στην ορεινή Βουπρασία η κακοκαιρία του 2016 κατέστρεψε την βοσκή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μειωμένη η παραγωγή γάλακτος. Από την πλευρά τους οι εταιρείες όχι μόνο δεν φαίνονται διατεθειμένες να αυξήσουν την τιμή αγοράς γάλακτος αλλά με τον τρόπο τους πιέζουν για περαιτέρω μείωση καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή.

Η μεγάλη «σφαγή» για τους κτηνοτρόφους γίνεται με την πώληση των αρνιών στα σφαγεία. Η τιμή του κιλού έχει πέσει κάτω από τα τέσσερα ευρώ το κιλό και κυμαίνεται μεταξύ 3,70-3,90 ευρώ το κιλό. Ένα αρνί για να φθάσει στο σφαγείο πρέπει να περάσουν περίπου πενήντα- εξήντα μέρες. Αυτό για τον παραγωγό σημαίνει ένα κόστος περίπου 60 ευρώ ανά  αρνί. Όμως με τις σημερινές τιμές πώλησης ο παραγωγός ζημιώνεται τουλάχιστον κατά 20 ευρώ το αρνί. Βεβαίως για την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ευθύνονται μεγάλες αλυσίδες υπερκαταστημάτων που πωλούν τελική τιμή 5 -5,5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές των ζωοτροφών προσδιορίζουν καταλυτικά την παραγωγικότητα και σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας. Η Ελλάδα σήμερα έχει τις ακριβότερες τιμές στις ζωοτροφές σε ολόκληρη την ΕΕ και αυτό τα λέει όλα.

Οι προβατοτρόφοι δίνουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή του γάλακτος αφού το πρόβειο γάλα μεταποιείται για παραγωγή κατά κύριο λόγο τυριών και κατά δεύτερο γιαούρτης ή άλλων προϊόντων. Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς όμως για την φέτα οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι και προδομένοι.

Όλη η επικαιρότητα