«Τα δυο πόδια κινούν το σώμα τα τέσσερα κινούν την ψυχή σου»

img_33270001531147.jpeg

Σας αρέσουν τα λόγια αυτά; Έχετε νιώσει ποτέ  να σας αγγίζουν; Πολλοί θα απαντήσουν ότι ΝΑΙ είναι τα λόγια που θα θέλαμε να εκφράσουμε όταν στα χέρια μας αγκαλιάζουμε ένα ζωάκι που διαθέτει τέσσερα πόδια. Αυτό το συναίσθημα μας το δίδαξαν οι γυναίκες, οι  διαφορετικές, οι ενδιαφέρουσες, οι αμαζόνες του Ιππικού Ομίλου Ανδραβίδας «Κένταυροι». Μας άνοιξαν την ευαίσθητη ψυχή τους, που κρύβει ταυτόχρονα τόσο δυναμισμό και μας διηγήθηκαν  η κάθε μια, και μια ιστορία της ζωής τους.

Ακούσαμε, μάθαμε, διδαχτήκαμε…

Μέσα σε αυτές τις σελίδες της «Ηλειούπολης» θα διαβάσετε τις ιστορίες που η κάθε μια είναι διαφορετική, έχει το δικό της ενδιαφέρον και τη δική της προσπάθεια. Όμως σ’ ένα  μοιάζουν όλες στην αγάπη τους για  τα άλογα. Άλλαξαν τρόπο στην καθημερινότητα και ασχολήθηκαν με το δικό τους ενδιαφέρον γι’ αυτό που τους δίνει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και ψυχικής δύναμης. Μας εξήγησαν πόσο εύκολο και χαρούμενο όμορφο είναι να κάνει αυτό που θέλεις και να προσπαθείς να το ζεις γιατί αυτό που θέλεις το θέλει η καρδιά σου και αυτό μετράει πάνω από όλα.

Και όταν με το δικό σου χάδι κάνεις τα δυο  του μάτια να σε κοιτούν λέγοντάς σου ένα μεγάλο ευχαριστώ, αυτό το νιώθουν όλες οι γυναίκες του Ιππικού Ομίλου  στα άλογά του που τα νιώθουν ένα κομμάτι της ψυχής τους στο πρωτόγνωρο συναίσθημα που νιώθουν όλες μαζί θα τους πούμε:

 

«Τα δυο πόδια

κινούν το σώμα

τα τέσσερα κινούν

την ψυχή σου. 

 

Αλεξάνδρα Αλτούνη

 

Τα χέρια της στο χαιρέτημά της ήταν σκληρά, το βλέμμα της είχε την ευθύτητα της ντόμπρας γυναίκας που δε «μασάει» τα λόγια της αλλά ακολουθεί  χρόνια  τώρα την αγάπη της εσωτερικής της δύναμης, που τη δυναμώνει από την πρώτη στιγμή και την ονομάζει αδυναμία της.

«Τα άλογά της»  αφουγκράζεται, την εσωτερική τους φωνή που μπλέκεται μαζί  την ψυχή της αρχίζοντας ένα ταξίδι  μαζί τους που κρατά χρόνια. Στη μακρόσυρτη, εξομολόγηση από καρδιάς με την αγωνιώδη δυναμική και άκαμπτη συζήτησή μας τη θαυμάσαμε γιατί είναι διαφορετική και σπάνια. Η φιγούρα της μας ήταν ήδη γνωστή από τη δημοσιότητα όταν την βλέπαμε να κυριαρχεί στις επίσημες εκδηλώσεις.

Αν και διαθέτει τώρα πια τη σιγουριάς μιας πετυχημένης αμαζόνας, μέσα της όμως δείχνει τον αληθινό της χαρακτήρα. Γυναίκα της ανησυχίας και της αναζήτησης «Ήμουν μικρή όταν μέσα από το διάβασμα της ιστορίας με γοήτευσε η φυλή των Αμαζόνων. Μου έκαναν εντύπωση πως οι γυναίκες δάμασαν πρώτες τα άλογα. Η βασίλισσά της η Πενθεσίλια, έγινε για μένα το πιστεύω μου. Το πρότυπό μου, ο θαυμασμός μου. Άρχισα  μέσα μου να κάνω όνειρα, και να νιώθω ότι το άλογο δίνει μια ιδιαίτερη δύναμη και ήθελα να ταυτιστώ μαζί του. Οι γονείς μου, ο Σπύρος και η Αθηνά είναι οι άνθρωποι που τους χρωστάω πάρα πολλά στη ζωή μου και ήθελα δημόσια να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο μπαμπάς μου με έμαθε να μεγαλώνω με δυναμισμό και να μη σταματώ σε κάθε εμπόδιο, δούλευα μαζί του στις χωματουργικές εργασίες, έμαθα πως οδηγούν τρακτέρ, τσάπα, ερπυστριοφόρο και όλα  τα μηχανήματα, να σπάζω την πέτρα και να πηγαίνω σ’ όλες του τις δουλειές.

Η επίσκεψή μας  στα 12 χρόνια μου στο γνωστό Ιππορφοβείο «Ντούζιος» με έκανε να προσέξω τα άλογά του.

Η πόλη μου η Ανδραβίδα είναι η λεγόμενη «Αλογόπολη» που εδώ χρόνια τώρα παρήγαν  το μεγαλύτερο άλογο σε σωματότυπο. Η αγάπη των ανθρώπων της Ανδραβίδας για τα άλογα είναι μοναδική. Ένα άλογο και κάθε στάβλος για τους περισσότερους κατοίκους της. Έτσι χρόνια ζουν γιατί ένιωσα  από μικρή ότι το άλογο είναι το κομμάτι της ζωής μας, που γίνεται αναπόσπαστο μέσα σου όταν εσύ και αυτό μιλάς μαζί του.

Η άρνηση του πατέρα μου να μου το αγοράζει στα 12 μου, με πείσμωσε ώστε στα 24 χρόνια μου με δικά μου χρήματα και της αδελφής μου Ροζίτας που με βοήθησε αγόρασα το πρώτο μου άλογο την «Μπέτυ». Μόνη μου  άρχισα να το ιππεύω, χωρίς καμία βοήθεια. Επεφτα, σηκωνόμουν και το ίδιο πάλι. Έμαθα από κείνη και αυτό με τράβηξε πιο πολύ να την αγαπώ και να την προσέχω. Το συναίσθημα ήταν κυρίαρχο στη ψυχή μου και τότε άρχισα όλα στη ζωή μου.

Η αγάπη μου για κείνη ήταν η συνέχεια όλων των αλόγων που ακολούθησαν ο «Ακατάβλητος», η «Αμάντα», ο «Ορφέας» και η «Τσιμπουμπου». Γελάσαμε με το όνομα της τελευταίας και μας είπε  ότι είναι το πιο όμορφο αλογάκι της 9χρονης κόρης της Αθηνάς – Λυδίας που το ονόμασε η ίδια που είναι η πιο μικρή αμαζόνα της Ηλείας, με τον μπαμπά της Νίκο Μουζάκη να την βοηθά και εκείνος γιατί η αδυναμία τους, έχει γίνει μεγάλη αδυναμία και για τη μικρή τους Αθηνάς – Λυδίας. «Φαντάσου μας λέει όταν αρρώστησε και δεν μπορούσε να βγει έξω, φέραμε την «Τσιμπουμπού» να ζει μέσα στο δωμάτιο του σπιτιού μας». Θέλω κάποια μέρα να γράψω ένα βιβλίο με τη ζωή μου για τα άλογα γιατί τι να πρωτοπώ  και τι να γράψετε. Το ταξίδι στη Λίβερπουλ στην Αγγλία που έγινε εξωτερικός συνεργάτης της σαν φυσικοθεραπεύτρια που ήθελε να σπουδάσει τις εμπειρίες εκεί που γνώρισε ότι τα άλογα  έχουν την πιο θεραπευτική αξία, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η αγάπη μου για την πόλη που γεννήθηκα κοντά στη μανούλα μου Αθηνά που λέει για μας ότι έχω 4 κόρες βάσανα, τη Ροζίτα, τη Νικολίτσα, την κόρη μου Αθηνά –Λυδία, να μας προσέχει και να νιώθει για όλες μας υπερήφανη όμως εμείς νιώθουμε υπερήφανες για εκείνη.

Η δημιουργία το 2004 του Ιππικού Ομίλου «Κένταυροι» με τον άνθρωπο που αγκάλιασε την ιδέα μου τον Γιώργο Γεωργιόπουλο από την πόλη μας που αγαπά και ο ίδιος στηρίξαμε και οι δύο αυτό που αγαπάμε και τώρα μετά από 14 χρόνια νιώθουμε δικαιωμένοι και υπερήφανοι όταν η πόλη μας Ανδραβίδα με τις εκδηλώσεις που γίνονται τον Μάιο και  Σεπτέμβριο γίνονται πανελλαδικά γνωστοί για τις ξεχωριστές εμφανίσεις».

Τα λόγια της Αλεξάνδρας Αλτούνη έχουν καθαρότητα όπως νιώθει όταν ιππεύει ένα καθαρόαιμο άλογο, θέλει να δώσει εκτός από τη εσωτερική της διάθεση και αγάπη της για το άλογο θέλει να το κάνει κυρίαρχο στη ψυχή των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Γι αυτό κάνει ακόμα ένα μεγάλο όνειρο δημιουργίας.

Εμείς το καταλαβαίνουμε και της το ευχόμαστε για το καλό.

Το πρότυπο των ονείρων της η βασίλισσα των αμαζόνων, για μας έχει γίνει πρότυπο της μοναδικής προέδρου στην Ελλάδα που ασχολείται με τα άλογα και φυσικά είναι η βασίλισσά τους.

 

Σοφία Βαρουξή

sophie.epiloges@gmail.com

 

Δημοσιογράφος της εφ.Πατρίς , Υπευθ. στήλης Ηλειούπολη (Επιλογές)