Παιδί

Τα επικίνδυνα πλαστικά που παχαίνουν τα παιδιά

Ακούστε το άρθρο

Νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πλαστικές συσκευασίες και κονσέρβες συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία

Η έκθεση στις κοινές χημικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά και στα συσκευασμένα τρόφιμα ίσως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Η δισφαινόλη S και F (BPS και BPF) είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα είδη πλαστικών, όπως για παράδειγμα ως επένδυση των κονσερβοποιημένων τροφίμων και ποτών και στο θερμικό χαρτί των ταμειακών μηχανών. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται προς αντικατάσταση της δισφαινόλης Α (BPA), ένα χημικό που είναι γνωστό ότι διαταράσσει την ενδοκρινική λειτουργία του οργανισμού και βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, παρεμβαίνοντας στις ορμόνες του σώματος (ενδοκρινικός διαταρράκτης).

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική γιατί η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι πολύ συχνή για τους σύγχρονους ανθρώπους. Η χρήση των BPS και BPF αυξάνεται επειδή οι κατασκευαστές αντικαθιστούν την BPA με αυτά τα χημικά, οπότε εντείνεται η συχνότητα της έκθεσης. Παρόλο που η διατροφή και η άσκηση παραμένουν βασικοί λόγοι της παχυσαρκίας, η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι και η συχνή έκθεση στις χημικές ουσίες μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο, ειδικά στα παιδιά», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Melanie Jacobson από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνικές μελέτες της Αμερικής προκειμένου να αξιολογήσουν τους συσχετισμούς μεταξύ των ουσιών BPA, BPS και BPF και των αποτελεσμάτων μάζας σώματος μεταξύ παιδιών και εφήβων ηλικίας από έξι έως 19 ετών. Τα παιδιά που είχαν αυξημένα επίπεδα της BPS και BPF στα ούρα τους αποδείχθηκε πως ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

«Σε προηγούμενη μελέτη μας βρήκαμε ότι η προηγούμενη εκδοχή των BPS και BPF, η BPA, έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά. Στην παρούσα μελέτη αναδεικνύεται η ίδια τάση και για τις νέες εκδοχές αυτού του χημικού. Η αντικατάσταση της BPA με παρόμοιες χημικές ουσίες δεν περιορίζει τις βλάβες που επιφέρει στην υγεία μας η έκθεση στα χημικά», καταλήγει η Δρ. Jacobson.

via

Όλη η επικαιρότητα