Ελλάδα

Τα έργα δεν γίνονται με θαύματα και μάλιστα στη μισή τιμή !

Ακούστε το άρθρο

Η κατάληξη και της 4ης δημοπρασίας του δρόμου Πάτρας – Πύργου σε εταιρεία του ομίλου Καλογρίτσα προκάλεσε τα δηλητηριώδη σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ηχηρό καγχασμό όλων όσοι διαθέτουν στοιχειώδη αντίληψη για αυτό που συντελείται.

Με έκπτωση πάνω από 50% και στις 4 δημοπρασίες δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει κανένας δρόμος και αυτό είναι γνωστό από παλιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον συγκεκριμένο όμιλο να είναι σε ανοικτό πόλεμο με το κόμμα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το απόλυτο φαβορί των επόμενων εκλογών, και τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης γενικώς και ειδικότερα σε όποιον βρίσκεται στο μάτι του επικοινωνιακού κυκλώνα, δεν υπάρχουν  περιθώρια αισιοδοξίας. Το πιθανότερο είναι το έργο να εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα χρόνων και να χαθούν χρόνος και χρήματα.

Η επιλογή ένα ενιαίο έργο να κοπεί σε οκτώ κομμάτια, να δημοπρατηθεί τμήμα – τμήμα, αλλά να πρέπει να συμβασιοποιηθεί ως ενιαίο και έτσι να παρουσιαστεί για χρηματοδότηση στην Ε.Ε. είναι τραγική και για αυτό δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ή αμφισβήτηση. Η αλήθεια των γεγονότων είναι τόσο κραυγαλέα που απορούμε πώς ορισμένοι παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους. Οι δημοπρατήσεις δυο χρόνια μετά την ακύρωση της ενιαίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, βρισκόμαστε μόλις στην 4η, συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί, έγκριση για χρηματοδότηση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν υπάρχει  και τα πάντα πάνε από μήνα σε μήνα, με άγνωστη πλέον κατάληξη. Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει χαρακτήρα μεγάλου σκανδάλου στην όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και συνδέει άμεσα την υπόθεση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το θέμα της τμηματικής δημοπράτησης του Πάτρα-Πύργος συνδέεται από τη Ν.Δ. με δανειοδοτήσεις από συγκεκριμένη τράπεζα, με τηλεοπτικές άδειες, κουμπαριές και επιθέσεις κατά του αρχηγού της και της συζύγου του. Με δύο λόγια μπλέξαμε και «θα έχουμε μαλλί να ξάνουμε» για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα Πάτρα-Πύργος επιτάσσει να επανεξεταστεί το θέμα από μηδενική βάση. Τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες και μένει μόνο το συγκεκριμένο τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα. Το τμήμα αυτό ως γνωστόν αφαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης για να επανεκκινήσει ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Πάτρα μετά την αποχώρηση εταιρειών και τραπεζών από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Η επιλογή από την προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τα τμήματα Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό – Τσακώνα ήταν η μόνη υπαρκτή λύση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως εξελίχθηκαν στη συνέχεια και πλέον πρέπει να μπει ένα τέλος. Ο δρόμος από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα βρίσκεται σε σημείο μηδέν και οι συνθήκες είναι ώριμες για να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση και ο τρόπος κατασκευής τους. Η μόνη ελπίδα είναι η επίσημη προσφυγή κατά της όλης διαδικασίας από κάποιο θεσμικό φορέα προκειμένου τα πάντα να ακυρωθούν πριν υπογραφούν συμβάσεις και αναληφθούν δεσμεύσεις. Είναι και η μόνη διέξοδος για να μην μπλέξουμε σε περαιτέρω σκανδαλολογία και δικαστικές εμπλοκές χωρίς τέλος.

Το πρόγραμμα Γιούνκερ με ιδιωτική χρηματοδότηση είναι η λύση για να ξεμπλοκάρει το σύνολο του δρόμου από την Πάτρα μέχρι τη Τσακώνα και να ενταχθούν ταυτόχρονα έργα για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και των λιμανιών της περιοχής. Ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται ότι επιμένει στην επιλογή του για το τμήμα Πάτρα-Πύργος θεωρώντας ότι θα συμβεί ένα μικρό θαύμα που θα ξεμπλοκάρει την όλη διαδικασία. Τα έργα δεν γίνονται όμως με θαύματα και μάλιστα στη μισή τιμή. Οι τοπικοί παράγοντες -κυβερνητικοί και μη- οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να στείλουν συγκεκριμένο και ηχηρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης. Η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ είναι η μοναδική διέξοδος για ένα μεγάλο έργο υποδομής που αφορά το σύνολο της Πελοποννήσου και την ενοποιεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Ο δυτικός άξονας της Πελοποννήσου μετατρέπεται σε πεδίο έντονης κομματικής αντιπαράθεσης και σκανδαλολογίας. Αν δεν υπάρξουν έγκαιρες και γενναίες αποφάσεις, το έργο θα μπλέξει σε μια απίστευτη δίνη και η περιοχή θα μείνει για πολλά χρόνια χωρίς ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Αυτό μπορεί και πρέπει να αποτραπεί.

eleftheriaonline.gr/

Όλη η επικαιρότητα