Ένθετα Χριστούγεννα

Τα γλυκά των Χριστουγέννων και η διατροφική τους αξία

Ακούστε το άρθρο

Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο
Δώρα Σπ. Ρέβελου

Τα Χριστούγεννα σε λίγες μέρες έρχονται και οι γλυκοί πειρασμοί τις γιορτές είναι πολλοί στους οποίους εάν αφεθούμε χωρίς περιορισμούς θα μας οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση κιλών και λίπους.

Τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στα ζαχαροπλαστεία αλλά και στα σπίτια μας. Φυσικά δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένα μας γλυκά αλλά να προσέξουμε την ποσότητα και τις επιλογές μας.

Παρακάτω θα δοθούν αναλυτικά τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα με τη διατροφικής του αξία:

  • Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα ένα αγαπημένο γλυκό των γιορτών. Το ελαιόλαδο που περιέχουν λοιπόν τους προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία καθώς είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη (HDL) και προασπίζουν την υγεία της καρδιάς. Επίσης η γλυκύτητά τους προέρχεται από το μέλι και όχι από τη ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Θερμίδες: 180-220

  • Κουραμπιέδες: Το βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο ως γνωστόν είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης. Βέβαια, ο κουραμπιές περιέχει και αμύγδαλα τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά.

Θερμίδες: 150-250

  • Δίπλες: Οι δίπλες περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μέλι όμως ως βασικό συστατικό, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία μαζί με την κανέλα και τα καρύδια. Η παρουσία του ελαιόλαδου και η απουσία βουτύρου στις δίπλες είναι υπεύθυνες για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα. Επίσης, τα καρύδια που προσθέτουμε στις δίπλες είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β6, Ε, μαγνήσιο και κάλιο.

Θερμίδες: 200-240

  • Βασιλόπιτα: Η παραδοσιακή βασιλόπιτα, ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Θερμίδες: 1 κομμάτι των 100γ προσδίδει

περίπου 390-450 θερμίδες

Η παρασκευή στα γλυκίσματα που περιέχουν ζάχαρη θα μπορούσε να αντικατασταθεί με φυσικές γλυκαντικές ύλες όπως η καστανή ζάχαρη, η φρουκτόζη, τα γλυκαντικά του φυτού στέβια, συνδυάζοντας ασφάλεια, γεύση και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη.

Καλές γιορτές
με υγεία και αγάπη!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δώρα Σπ. Ρέβελου
Πατρών 22 και Μεγ. Αλεξάνδρου, Πύργος
Στ.: 26211 04025
Κιν.: 6980187953

Όλη η επικαιρότητα