Αρθρογραφία

Τα Εικονοστάσια της Εθνικής Πατρών-Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την τραγωδία με τον 35χρονο, από τα Λεχαινά της Ηλείας που σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από την Αχαγιά και με δεδομένο ότι σχεδόν καθημερινά, οι στήλες όχι μόνο των τοπικών εφημερίδων, αλλά όλης της Ελλάδας, φιλοξενούν ανταποκρίσεις για φρικτά δυστυχήματα που γίνονται στην Εθνική οδό Πάτρας-Πύργου, τα δε τροχαία που έχουν γίνει στη περιοχή αυτή,δεν είναι υπερβολικό αν λέγαμε, ότι αντιστοιχούν στο σύνολο της υπόλοιπης Ελλάδας, πλην όμως δεν ιδρώνει το αφτί κανενός, ούτε νοιάζεται για τις ζωές των πολιτών.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός, ότι ενώ τα δυστυχήματα γίνονται σε περιοχές δικαιοδοσίας των αντίστοιχων Δήμων, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, η τραυματίστηκαν, προέρχονται από άλλους Δήμους, όπως το συγκεκριμένο δυστύχημα, που ο νεαρός ήταν κάτοικος Λεχαινών (Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης), ενώ το ατύχημα έγινε στα όρια του Δήμου Κάτω Αχαγιάς, με αποτέλεσμα δυστυχώς, να υπάρχει μια χαλαρότητα από πλευράς Δήμων να δραστηριοποιηθούν και να βγάλουν αυτά τα θέματα στην επιφάνεια, για τις άθλιες συνθήκες των δρόμων της Εθνικής, πέραν του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης, που όπως διάβασα έκανε δυναμικές παρεμβάσεις έπειτα από κάποιο θανατηφόρο δυστύχημα, στην Εθνικήοδό έξω από τη πόλη τους.

Εκατοντάδες θύματα χρόνια τώρα, έχουν χαθεί σε τροχαία στους δρόμους αυτούς και ενώ έχουν επισημανθεί τα αίτια, όπως κακοσυντηρημένοι δρόμοι, λιμνάζοντα νερά, τα οποία δε βρίσκουν διέξοδο λόγω αδιαφορίας των υπευθύνων, ή για άλλους λόγους και ότι και να μας πούνε, δεν μπορεί να φταίνε τόσοι εκατοντάδες Άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ή έχουν βαριά τραυματιστεί, ενώ οι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των δρόμων και την ασφάλεια των Πολιτών, να μένουνε στο απυρόβλητο και οι δρόμοι να έχουν καταντήσει λαιμητόμοι, με τα περισσότερα θύματα να είναι, από το Νομό Ηλείας.

Η τροχαία όπου υπάρχει, αντί να βρίσκεται στα επικίνδυνα σημεία των δρόμων αυτών και να επιβλέπει σώζοντας ζωές, είναι στημένη στην ανηφόρα της Αχαγιάς και λίγο πριν τα φανάρια (προς Ηλεία) και κόβει κλήσεις, ενώ εκατοντάδες Μάνες κλαίνε τα παιδιά τους, γιατί τα περισσότερα θύματα, είναι παιδιά.

Κατά μήκος της Εθνικής, θα παρατηρήσουμε πλήθος από Εικονοστάσια, καντήλια, στεφάνια, που φροντίζουν και συντηρούν οι συγγενείς των θυμάτων και σε πιάνει θλίψη και να αναρωτιέσαι γιατί τόσο αίμα.

Επίσης δεν υπάρχουν φανάρια σε πολλές διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται τροχαία, οι δε Αγρότες με τα Τρακτέρ να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, διασχίζοντας την Εθνική, πηγαίνοντας στα κτήματά τους. Υπάρχουν βέβαια και οι ασυνείδητοι κτηματίες, οι οποίοι με το αυτόματο πότισμα των καλλιεργειών τους που τα χωράφια τους, βρίσκονται σύρριζα με την Εθνική, πλημμυρίζουν τους δρόμους σα να πέφτει βροχή και να προκαλούν ατυχήματα.

Οι φορείς των δύο Νομών, όπως Δήμοι, Περιφέρεια, Τροχαία και άλλες υπηρεσίες, καλό είναι να συντονιστούν, να επισημάνουν τα σημεία που είναι επικίνδυνα, να τοποθετηθούν φανάρια όπου πρέπει και να γίνουν τα ανάλογα έργα όπου χρειάζονται, για να σταματήσει το αίμα τηςασφάλτου, που τρέχει στα ρυάκια των περιοχών των δυστυχημάτων.

Ιδιαίτερα, για το τραγικό δυστύχημα του νεαρού από τα Λεχαινά στην Κάτω Αχαγιά, από τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων και από ειδικούς, φαίνεται ότι ήταν καθαρή δολοφονία, αφού τα νερά της βροχής πλημμύρισαν το οδόστρωμα και δεν είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι τα νερά αυτά να βρουν διέξοδο πέραν της ασφάλτου.

Τέλος, θα πρέπει οι συγγενείς των θυμάτων, για να τελειώνει αυτή η κατάσταση με τους αρμόδιους, να στραφούν με αγωγές εναντίον των προσώπων που είναι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών ονομαστικά (ως επικεφαλής, παίρνουν και το επίδομα ευθύνης) για αδιαφορία. Επίσης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εύκολα μπορούν να έρθουν όλοι μαζί σε επικοινωνία, για παραπέρα ενέργειες, μήπως και σταματήσει να ρέει το αίμα των συμπολιτών μας…

Του Νίκου Γκουβίτσα

Όλη η επικαιρότητα