Αρθρογραφία

Τα καλοκαίρια με τις ομοιότητες…  

Ακούστε το άρθρο

«Το σχέδιο της αντιφωτιάς, οι ειδικοί επιβραδυντικοί αφροί και τα αεροσκάφη, “όπλα” στις καιρικές συνθήκες και την ξηρασία…»

Τα ελλείμματα που έχουν ήδη καταγραφεί και συντόμως θα παρουσιασθούν στις συνεδριάσεις των Συντονισμένων Τοπικών Οργάνων, όπως και το θερμό κλίμα του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την κατάσταση των «απογυμνωμένων» από πράσινο εδαφών, προκαλούν τον εφιάλτη των πυρκαγιών πριν το καλοκαίρι…

Είναι μια πραγματικότητα που δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, αλλά σίγουρα να μας ανησυχεί αφού στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχω την πληροφόρηση ότι γνωρίζουν (αν και ευλόγως δεν το λένε) ότι η φετινή σεζόν έχει από πλευράς καιρικών συνθηκών πολλές ομοιότητες με εκείνες του 2000 και του 2007, χρονιά της φονικής λαίλαπας στην Ηλεία.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Κρήτη ή την Αρκαδία, έχουν «σημάνει συναγερμό» πριν την ώρα του και έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση, ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία, με την απότομη αύξηση θερμοκρασία και τον μικρό αριθμό των βροχοπτώσεων στο προηγούμενο διάστημα στέλνουν «κακό μαντάτο…».

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής όπως και το Υπουργείο Δημ. Τάξης επιδιώκουν συνεχή ενημέρωση από τους μετεωρολόγους, αλλά άγνωστο και δύσκολο είναι να δούμε αλλεπάλληλες βροχές τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες για να «σώσουν την κατάσταση» ειδικά στις περιοχές που εμφανίζεται η ξηρασία.

Η αντιμετώπιση των νέων πυρκαγιών και οι τρόποι που θα επιλεγούν για να επιτευχθεί αποτελεσματικά αυτό «πονοκεφαλιάζει» τους εμπλεκόμενους που βλέπουν βάσει καιρικών συνθηκών και στατιστικών έναν «Γολγοθά» μπροστά τους.

Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, μελετά τη χρήση ειδικών επιβραδυντικών αφρών ή την εφαρμογή του σχεδίου της… αντιφωτιάς δηλαδή με νέα πυρκαγιά να σταματούν τη μεγάλη πυρκαγιά. Τακτική που ακολουθούσαν παλαιότερα, όχι τόσο οι πυροσβέστες όσο οι δασικοί υπάλληλοι…

Οι δυνάμεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς, προχωρούν σε εμπρησμό της δασικής έκτασης που βρίσκεται σε σχετικά κοντινό σημείο. Έτσι, όταν η κανονική πυρκαγιά, προσεγγίσει την σκόπιμη, θα υπάρξει ενεργειακή εκτόνωση, με αποτέλεσμα οι δύο φωτιές να αλληλοεξουδετερωθούν και τελικά να σβήσουν.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί, είναι ότι το πρόβλημα, δεν καταγράφεται στον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών. Π.χ το 2007 με την τεράστια καταστροφή είχαμε 11.895 φωτιές και 2,7 αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις! Την επόμενη χρονιά ήσαν περισσότερες δηλ 12.044 αλλά η καμένη έκταση, έφθασε μόλις τα 387.000 στρέμματα.

Το πρόβλημα λοιπόν, εντοπίζεται στη ξηρασία από τους προηγούμενους μήνες κάτι που κάνει πιο γρήγορη και πιο δυνατή την ανάφλεξη, ενώ το «μικροκλίμα» που δημιουργεί τους πύρινους στρόβιλους, εμποδίζει, την πυρόσβεση και από αέρος.

Ζητούμενο μείζον και για την Ηλεία, αποτελεί η ετοιμότητα των αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροπλάνων δασοπυρόσβεσης. Μας λένε ότι φέτος θα είναι ενεργοποιημένα από 10 ίσως και περισσότερα Canadair. Για τα ελικόπτερα υπάρχει θέμα με την ενοικίασή τους, καθώς έληξε η πενταετής σύμβαση που είχαμε υπογράψει μέσω του ΝΑΤΟ, με τις διαδικασίες ανανέωσης να γίνονται χρονοβόρες.

Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι και τα ελικόπτερα θα είναι διαθέσιμα αρχές του καλοκαιριού. Μακάρι να έχει δίκιο…

Όλη η επικαιρότητα