Ελλάδα

Τα καλύτερα τοπικά προϊόντα που πρέπει φέρετε από τις διακοπές σας

Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέστε τι θα βρείτε για να φέρετε πίσω μαζί σας στην Αθήνα από τις διακοπές; Σε αυτές οι διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από τοπικά προϊόντα που φημίζονται πολλές φορές κι διεθνώς όπως τυριά και άγρια βότανα, , τοπικά  αλλαντικά, κρασιά, μέλια και μαρμελάδες και γλυκά.

Λούζα από τη Μύκονο

Προέρχεται από το μέρος του ζώου που δίνει το φιλέτο και παρασκευάζεται κυρίως στη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο και τη Μύκονο, με ελαφρά διαφορετικούς τρόπους.

Στη Μύκονο, τα φιλέτα μένουν στο αλάτι για 24 ώρες, έχοντας ζυμωθεί με μπόλικο μπαχάρι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι σε μεγάλη ποσότητα. Μετά, μπαίνουν σε “ματιά” (παχύ έντερο του χοίρου) που κρεμιέται στον αέρα, ενώ προηγουμένως έχουν ανάψει οι “βουιδιές” (κοπριά, που με τον καπνό της φεύγουν οι μύγες) και μένουν στον αέρα για 10-15 ημέρες.

Η λούζα δεν χρειάζεται ψυγείο και οι Μυκονιάτες αγαπούν να τη συνοδεύουν με μαύρο λιαστό κρασί από “κουντούρες” (μαύρα σταφύλια Μυκόνου). Όταν έρθει η ώρα να φαγωθεί, η λούζα κόβεται σε λεπτές φέτες και τα έντερα πετιούνται. Σερβίρεται ως ένας εκλεκτός μεζές σε ειδικές περιπτώσεις, αφού το φιλέτο είναι ένα από τα ακριβότερα μέρη του ζώου.

Γραβιέρα από την Κρήτη

Η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Παραδοσιακό σκληρό τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα. Τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρός υπόγλυκη γεύση, βουτυρώδη λόγω του λίπους και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Σημαντικό για την ανάδειξη της γεύσης είναι ο χρόνος ωρίμανσης, η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί σκέτο ή με μέλι.

Στο οροπέδιο Ασκύφου, σε υψόμετρο 730 μέτρων, 50 χιλιόμετρα από τα Χανιά στο δρόμο προς τη Χώρα Σφακίων, βρίσκεται το τυροκομείο Τσιτσιρίδη. Έχοντας αποφοιτήσει από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 1994, ο Μανούσος Τσιτσιρίδης, επιστρέφει στο χωριό του και αναλαμβάνει το οικογενειακό τυροκομείο. Συνδέοντας την οικογενειακή παράδοση με τις γνώσεις που αποκόμισε από τη σχολή, αλλά και με πολλή δουλειά, κατόρθωσε να παραγάγει τέτοιας ποιότητας γραβιέρες (ειδικά οι παλαιωμένες) που να θεωρούνται από τις καλύτερες της Κρήτης. Εξαιρετική θεωρείται και η γαλομυζήθρα του, που ομοιάζει με το ΠΟΠ πηχτόγαλο Χανίων.

Ζυμαρικά από την Κέρκυρα

Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, υπάρχει  το πρώτο Κερκυραϊκό εργαστήριο φρέσκων και ξηρών ζυμαρικών, το Μακαρονοποιήματα Pasta Corfu.Τα προϊόντα  παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μόνο με αγνά υλικά  και χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες.

Από το εργαστήριό μας μπορείτε να προμηθευτείτε τα φρέσκα ζυμαρικά που εσείς επιθυμείται έτοιμα προς κατανάλωση.Σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες, ταλιολίνι, ραβιόλι, κοφτά, λαζάνια, κανελόνια κ.α., σε διάφορους τύπους και γεύσεις. Τα προϊόντα παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μόνο με αγνά υλικά (συμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, αυγά, αλάτι, γάλα, καρότο, σπανάκι, ντομάτα), χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Το εργαστήρι των ξηρών ζυμαρικών βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο στη βόρεια Κέρκυρα, τα δε φρέσκα ζυμαρικά παράγονται στην πόλη.

Κρασί, ντοματάκια και φάβα από την Σαντορίνη

Με έδρα ένα μοναδικό χώρο πάνω στο χείλος της καλντέρας, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης (ΕΣΘΠ) έχει πολλά πράγματα για να καυχηθεί.Κατ’ αρχήν, είναι το μεγαλύτερο οινοποιείο του νησιού με δεξαμενές χωρητικότητας τριων χιλιάδων τόνων κρασιού και κατέχει από τις αρτιότερες εγκαταστάσεις της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός ελληνικός συνεταιρισμός που διαχειρίζεται με επιτυχία 2 ΠΟΠ (ντοματάκι, φάβα) και ένα ΟΠΑΠ (κρασί) προϊόντα. Σήμερα η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης διαχειρίζεται το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ντομάτας στη Σαντορίνη, που παράγει τον περίφημο πελτέ SANTO. Τα προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της ντομάτας και διακρίνονται στην ελληνική και διεθνή αγορά είναι οι κονσέρβες με μη αποφλοιωμένο ντοματάκι, ο πελτές μονής, διπλής και τριπλής συμπύκνωσης, το λιαστό ντοματάκι και διάφορα deli με πρώτο το προδόρπιο σαντορινιάς τομάτας με ελαιόλαδο, κάπαρη και θυμάρι και τέλος την φάβα που την προωθεί σε πιστοποιημένες συσκευασίες.

Το οινοποιείο της Santo Wines πάνω στην Καλντέρα είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να αξιοποιείται η βαρύτητα, λόγω υψομετρικής διαφοράς, από τις σταφυλοδόχους ως την εμφιάλωση, μειώνοντας τη χρήση των αντλιών και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των οίνων. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, με υπέροχη θέα στην καλντέρα απ’ άκρη σ’ άκρη και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Οι κυριώτεροι τύποι των κρασιών που παράγει ο Συνεταιρισμός είναι το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Ασύρτικο Reserve, το Σαντορίνη Ασύρτικο Grand Reserve, το Σαντορίνη Νυχτέρι, το Σαντορινη Νυχτέρι Reserve και ο αφρώδης οίνος λευκός brut φτιαγμένος με την methode traditionelle.

Τυρί καλαθάκι από τη Λήμνο

Κι όμως είναι ένα από τα 20  ΠΟΠ τυριά της Ελλάδας! Πολλοί αναρωτιούνται πως πήρε το όνομα καλαθάκι. Η αλήθεια είναι πως το όνομα αυτού του μαλακού τυριού, που έχει ουκ ολίγους φίλους σε όλο τον κόσμο αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα, προέρχεται από το σχήμα του τυριού και τα σημάδια που μένουν επάνω του, όταν τοποθετείται σε καλαθάκι, για να στραγγίξει.  Τυρί άρμης με πλούσιο άρωμα, σε σχήμα μικρού κεφαλιού, λευκό με διάσπαρτες λιγοστές μικρές τρύπες, θυμίζει φέτα, αφού έτσι κι αλλιώς προέρχεται από γάλα αιγοπροβάτων αλλά έχει πιο ελαφριά γεύση κι είναι σήμα κατατεθέν του νησιού του βορειανατολικού Αιγαίου.

Το Καλαθάκι είναι λευκό μαλακό τυρί, τύπου φέτας ( παρασκευάζεται και φέτα στη Λήμνο) αλλά σε κυλινδρικό σχήμα.  Παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Λήμνο κι έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ  του νησιού.

Κοπανιστή και αρσενικό από τη Νάξο

Στη Νάξο από τον 16ο αιώνα υπήρχαν γαλακτοφόρες αγελάδες, και ως εκ τούτου πέτυχε από πολύ παλιά την τυροκόμηση του αγελαδινού γάλακτος. Κάθε τυρί της Νάξου έχει τη δική του ιστορία.  Για αρκετά τυριά υπάρχουν αναφορές από το 19ο αιώνα ή και από την αρχαιότητα, αλλά και για αρκετά υπάρχει μόνο η προφορική παράδοση.  Σήμερα η ναξιώτικη τυροκομία έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία και πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί τοπικοί παραγωγοί επιμένουν στα προϊόντα τους, έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες τους, δουλεύοντας όμως παράλληλα με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριών. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα τυριών μοναδικής γεύσης και ποιότητας. Από τη μεγάλη ποικιλία τυριών της ναξιώτικης τυροκομίας παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά τυριά της Νάξου, όμως αξίζει να αναζητήσετε περισσότερα:

Το πιο γνωστό τυρί είναι ίσως η διάσημη Γραβιέρα Νάξου. Είναι τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1996 και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο, 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο και παραδοσιακή πυτιά. Είναι επιτραπέζιο σκληρό τυρί, με ευχάριστη γεύση και άρωμα. Τυρί ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή Νάξου. Ανάλογα την εποχή παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα Νάξου. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης με γεύση αρκετά δυνατή και αρκετά πικάντικη. Πολύ γνωστό παραδοσιακό τυρί της Νάξου είναι και η ξυνομυζήθρα, ένα φρέσκο τυρί με ελαφρά ξινή γεύση, που φτιάχνεται κυρίως από κατσικίσιο γάλα.

Ένα άλλο παραδοσιακό τυρί είναι το Κεφαλοτύρι Νάξου που λέγεται Αρσενικό. Παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα. Είναι σκληρό τυρί, σε κυλινδρικό σχήμα με σκληρή και σχετικά λεπτή επιδερμίδα. Το χρώμα του είναι από υπόλευκο έως υποκίτρινο. Έχει ευχάριστη αλμυρή πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Εκτός όμως από αρσενικό, η Νάξος παράγει και θηλυκό τυρί, το Θηλυκοτύρι.

Αμυγδαλωτά από τις Κυκλάδες

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να κρατούν τα σκήπτρα στην παρασκευή αυτών των παραδοσιακών γλυκισμάτων, συναντάμε πολλές εκδοχές των αμυγδαλωτών.

Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου είναι από τα πιο διάσημα. Στο νησί, άλλωστε, υπάρχει μεγάλη παράδοση στα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, συνεπώς είναι λογικό και τα αμυγδαλωτά τους να είναι από τα καλύτερα. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου περιέχουν ασπράδια αβγών, αρωματίζονται με ανθόνερο και ορισμένοι ζαχαροπλάστες ενισχύουν τη γεύση τους προσθέτοντας μερικά πικραμύγδαλα ή εσάνς πικραμυγδάλου.

Μπορεί το παστέλι της Ίου να ξεχωρίζει ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, ωστόσο και τα αμυγδαλωτά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αρωματισμένα με ανθόνερο, τα αμυγδαλωτά της Ίου ενισχύουν την πεποίθηση ότι στις Κυκλάδες δοκιμάζουμε μερικά από τα πιο νόστιμα γλυκά του είδους.

Το ολόκληρο αμύγδαλο είναι αυτό που κάνει τα αμυγδαλωτά της Σίφνου ξεχωριστά. Ειδικότερα, στη Σίφνο τα αμυγδαλωτά γίνονται και με αμύγδαλα που δεν έχουν ασπριστεί και γι αυτό έχουν και σκούρο χρώμα. Επίσης, συχνά αρωματίζονται και με ξύσμα μανταρινιού, ενώ τη γεύση ενισχύει η προσθήκη μελιού.

Η νοστιμιά τους δικαιώνει τη φήμη των κυκλαδίτικων αμυγδαλωτών, σε κάθε μπουκιά, με την παραδοσιακή συνταγή της Τήνου να θέλει τα γλυκίσματα αυτά αρωματισμένα με πικραμύγδαλο και ανθόνερο, έναν πραγματικά ακαταμάχητο συνδυασμό.

Μέλι, κρασί, ρακί και κάπαρη από την Πάρο

Εξαιρετικά τυριά όπως η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άρμης, το τουλουμίσιο και η μυζήθρα, νοστιμίζουν το τραπέζι της Πάρου. Τα εξαιρετικά ψωμιά, για τα οποία είναι γνωστοί οι φούρνοι του νησιού, αλλά και τα παξιμάδια και τις κριθαροκουλούρες τονίζουν τις μοναδικές γεύσεις της Παριανής κουζίνας. Οι νοικοκυρές, παντρεύουν με πολύ φαντασία κάθε λογής φρούτα και φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, ενώ ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα και λαζαράκια, πετιμεζένιους και σκαλτσούνια γλυκαίνουν τους ουρανίσκους μας.

Φημισμένα δε για τη νοστιμιά τους είναι τα παριανά σύκα, που στο νησί τα φτιάχνουν «σαμωτά» ή «παστελαριά», αλλά και γλυκό του κουταλιού. Οι αμπελώνες της Πάρου είναι γνωστοί και ονομαστοί από την αρχαιότητα αφού δίνουν κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα λευκά και κόκκινα κρασιά της Ένωσης Γεωργικών Συν/σμων, αλλά και των δύο σύγχρονων ιδιωτικών οινοποιείων που λειτουργούν στην Πάρο είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Πάρου σε όλο τον κόσμο. Διακοπές στην Πάρο χωρίς να δοκιμάσετε εκλεκτούς και φημισμένους ψαρομεζέδες με τη συνοδεία σούμας δε γίνεται. Πρόκειται για την τοπική ρακί, που είναι προϊόν πρώτης απόσταξης σταφυλιών.

Στα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων θα βρείτε επίσης θυμαρίσιο μέλι των τοπικών μελισσοπαραγωγών, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και γι’ αυτό εξαντλείται γρήγορα. Φυσικά θα δοκιμάσετε την κάπαρη στη σαλάτα, αλλά και για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση σε κάποια εδέσματα και σάλτσες. Η προμήθεια για το σπίτι θα σας είναι απαραίτητη. Κάπαρη όπως και καπαρόφυλλα θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα διάθεσης τοπικών προϊόντων.Και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παστελάρια, αλλά και τους παραδοσιακούς ζαχαρομπακλαβάδες.

thetoc

Όλη η επικαιρότητα