Υγεία

Τα κύτταρα «θυμούνται» την ανθυγιεινή διατροφή

Ακούστε το άρθρο

Τα πρόδρομα λιποκύτταρα χρειάζονται μόλις ένα 24ωρο για να αναπρογραμματιστούν ώστε τελικά να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου  International Journal of Obesity.

Η αλλαγή αυτή συμβαίνει όταν ένα κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό οξύ ή με την πρωτεΐνη TNF-αλφα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τα πρόδρομα κύτταρα είναι κύτταρα που δεν έχουν ωριμάσει να επιτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία στο σώμα, όπως για παράδειγμα ένα μυικό ή λιπώδες κύτταρο. Το παλμιτικό οξύ και η TNF-αλφα μπορούν να διαταράξουν την ανάπτυξη ενός κυττάρου, κάνοντας το να εξελιχθεί σε ένα δυσλειτουργικό λιποκύτταρο μετέπειτα.

Ο αναπρογραμματισμός αυτός έχει παρατηρηθεί σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα εκτίθενται στο παλμιτικό οξύ μέσω της διατροφής και ειδικότερα μέσω κυττάρων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος. Η TNF-αλφα είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από το σώμα κατά τη φάση της νόσησης. Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα TNF-αλφα, αφού η παχυσαρκία σχετίζεται με τη φλεγμονή.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και του τρόπου ζωής για τη μεταβολική μας υγεία. Σε μεγάλο εύρος, η υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορούν να προλάβουν τον αναπρογραμματισμό των πρόδρομων κυττάρων. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε η μελέτη μας να δώσει το έναυσμα για νέες στρατηγικές αναστροφής του μη φυσιολογικού προγραμματισμού των πρόδρομο λιποκυττάρων, ώστε να γίνουν υγιή και λειτουργικά», εξηγεί ο Ρομαϊν Μπαρρες, επικεφαλής της μελέτης.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μνήμη της προηγούμενης έκθεσής στους σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε μπορέσει να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αναπρογραμματισμό των πρόδρομο λιποκυττάρων ή να εδραιώσουν την ταχύτητα με την οποία επαναπρογραμματίζονται.

Οι Δανοί ερευνητές λοιπόν συνέλεξαν λιπώδη ιστό από 43 προγραμματισμένες χειρουργικές διαδικασίες. Δεκαπέντε ασθενείς ήταν αδύνατοι, 14 ήταν παχύσαρκοι και 14 ήταν παχύσαρκοι με διαβήτη τύπου 2. Ελέγχοντας τα δείγματα συνέκριναν την υγεία των πρόδρομων λιποκυττάρων.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύτταρα των παχύσαρκων με διαβήτη τύπου 2 είχαν αναπρογραμματιστεί και επομένως δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά, όπως τα υγιή. Εκθέτοντας υγιή πρόδρομα λιποκύτταρα σε δύο εξωτερικούς παράγοντες για μόλις 24 ώρες, οι ερευνητές μιμήθηκαν τον αναπρογραμματισμό που είχαν παρατηρήσει στα κύτταρα των πασχόντων από διαβήτη.

Βέβαια, δεν είναι σίγουροι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί ο προγραμματισμός για να γίνουν τα κύτταρα υγιή και λειτουργικά και πάλι. Αν πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να αναπρογραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασθενήσει η λειτουργία τους στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης, αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει ανακαλύψει τον τρόπο αναστροφής αυτής της διαδικασίας», σημειώνει ο Δρ Μπαρρες.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα