Συνεντεύξεις

«Τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν και το αποτέλεσμα…»

synenteyxh_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με μια σημαντική διάκριση στις αποσκευές του γύρισε πρόσφατα από το Λονδίνο στην Ηλεία το «Τιμολόγιο»! Η ταινία μικρού μήκους του Αμαλιαδίτη Χαράλαμπου Κοντοπανάγου συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του 7ου London Greek Film Festival (σ.σ. από τις 6 έως τις 18 Οκτωβρίου) αποσπώντας το «Βραβείο Κοινού», που σε πολλά φεστιβάλ θεωρείται η πιο σημαντική διάκριση ακόμα κι από αυτήν της καλύτερης ταινίας!

Το «Τιμολόγιο» κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού που παρακολούθησε το Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου. Το βραβείο παρέλαβε περιχαρής ο ίδιος ο σκηνοθέτης, το όνομα του οποίου συζητιέται έντονα στους κινηματογραφικούς κύκλους της Ελλάδας μετά την επιτυχημένη προβολή του στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» τον περασμένο μήνα…

Ας δούμε τι λέει ο ίδιος για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο…

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

 

Θετικές κριτικές στις «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα, Βραβείο Κοινού στο 7ο London Greek Film Festival… σου προκάλεσε έκπληξη αυτή η αποδοχή ή ήταν κάτι που περίμενες;

 

Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά και με απόλυτη σοβαρότητα για να γίνει αυτή η ταινία, συνολικά γύρω στους οκτώ μήνες. Το να συμμετάσχει σε κάποιο φεστιβάλ το ελπίζαμε, το βραβείο όμως ήταν ανέλπιστο…

Ανάγκη έκφρασης ή δημιουργίας ή και τα δυο μαζί;… για ποιο λόγο ασχολήθηκες με τον κινηματογράφο;

 

Όντας μουσικός, με το κείμενο είχα καλή σχέση. Στα ΜΜΕ Παντείου είχα παρακολουθήσει και μαθήματα σεναρίου με τον κ. Παντελή Βούλγαρη, κ. Γιάννη Σμαραγδή, έχω βρεθεί και στο set του μεγάλου Αλέξη Δαμιανού για κάποιους μήνες. Το να βρεθώ όμως πίσω από την κάμερα ήταν κάτι που δεν το είχα υποψιαστεί. 

 

Πως προέκυψε η δημιουργία του «Τιμολογίου»;

 

Προέκυψε ως προσπάθεια να φυτρώσει ο σπόρος του Θερινού Σχολείου Σταφιδοκάμπου (σ.σ. το καλοκαίρι του 2012), όπου ο σκηνοθέτης κύριος Βασίλης Μπουντούρης, μας έδειξε «πώς γίνεται». Τότε με τον Γιώργο Χαλικιά είπαμε να γυρίσουμε «το οτιδήποτε» αρκεί να υπάρξει συνέχεια. Η σοβαρότητα όμως στην προσέγγιση μας πήγε αρκετά πιο πέρα.

Μέσα σε πόσες ημέρες ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;

 

Τρείς μήνες γράψιμο και ξαναγράψιμο του κειμένου, τέσσερεις ημέρες γύρισμα, τέσσερεις μήνες post production. Τεχνικά η μεγάλη δυσκολία ήταν ο ήχος που είχε πολλά προβλήματα αρχικά και πήρε πολλούς μήνες για να γίνει καλός. Σε προσωπικό επίπεδο, το γύρισμα. Τέσσερεις μέρες που δεν είχα υποψιαστεί πόσο ανακατεύουν την ψυχή σου…

 

Προφανώς και το «Τιμολόγιο» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα (πολλά) λεφτά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δει κάτι καλό ένας θεατής…

 

Αλήθεια και ψέματα μαζί. Είναι ανάλογα με το περιεχόμενο του σεναρίου. Αλλά και το «Τιμολόγιο» μπορεί να κόστισε ελάχιστα σε μετρητά, οι προσφορές όμως από ιδιώτες και εταιρείες σε εξοπλισμό, υπηρεσίες, φαγητό κλπ κάθε άλλο παρά μηδενικό κόστος είναι. Φυσικά όμως, τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν και το αποτέλεσμα.

 

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι κάποιος πρέπει να δει την ταινία;

 

Επειδή το σενάριο έχει το απόσταγμα από σκέψεις προβληματισμούς και συμπεράσματα για την κοινωνία μας που χρειάστηκα 40 χρόνια για να τα συγκεκριμενοποιήσω. Έτσι, πιστεύω ότι έστω μία φράση θα έχει κάτι να πει στον θεατή.

 

Πόσο κινηματογραφική βρίσκεις την πόλη της Αμαλιάδας;

 

Κάθε πόλη είναι τόσο κινηματογραφική όσο η ματιά των σκηνοθετών και των φωτογράφων της.

 

Πως κρίνεις το επίπεδο του Πολιτισμού στην Ηλεία;

 

Υπάρχει μεγάλη δύναμη και προσπάθεια για δημιουργία, ίσως περισσότερη από άλλους τόπους, η οποία όμως δεν στηρίζεται. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός πολιτιστικής διαχείρισης έτσι ώστε όλες αυτές οι προσπάθειες να λειτουργούν αθροιστικά αντί να είναι αποσπασματικές.

 

Υπάρχουν σχέδια για κάτι καινούργιο στο κοντινό μέλλον;

 

Η επόμενη ταινία μικρού μήκους είναι μπροστά. Όνειρο;… η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους γραμμένη και γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου σε επαρχιακή πόλη. Τα λεφτά και η δουλειά που χρειάζονται είναι πολλά, αλλά τα βήματά μας στοχεύουν προς τα εκεί.

 

 

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο   Youtube:

 

http://www.youtube.com/watch?v=eobNze7G9no

 

 

«Τιμολόγιο»

Λίγα λόγια για την δημιουργία:

Το «Τιμολόγιο» είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας για δημιουργία ταινίας μικρού μήκους στην Αμαλιάδα της Ηλείας. Χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς τη συμμετοχή κάποιας εταιρείας του χώρου, η όλη παραγωγή στήθηκε με τη συνεισφορά του όποιου εξοπλισμού και την εργασία φίλων και γνωστών. Το όλο εγχείρημα τέθηκε σε άλλη βάση όταν προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με την εμπειρία και τη συμμετοχή τους, καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου όπως ο Γιώργος Παπανδρικόπουλος (Διεύθυνση Φωτογραφίας), η Λίνα Γιαννοπούλου (Οργάνωση Παραγωγής), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Τσορτέκης και ο Γιώργος Περακάκης (Steadycam). Έτσι, το «Τιμολόγιο» είναι μία ταινία όπου ακόμα και η παραγωγή της αποτελεί μέρος του μηνύματος του σεναρίου ακόμα και αν το κομμάτι αυτό της παραγωγής δεν γίνεται αντιληπτό στον θεατή αφού το αποτέλεσμα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε αρτιότητα από μία «κανονική» παραγωγή. Tο «στόρι» της ταινίας «μιλάει» για ένα γραφίστα που φθίνει οικονομικά και τον πλησιάζει ένας σκοτεινός επιχειρηματίας προτείνοντας του να κόψει εικονικά τιμολόγια…

Χαράλαμπος Κοντοπανάγος

Ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πιάνο και Θεωρητικά της Μουσικής. Υπήρξε υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΜΜΕ Παντειου με θέμα «Μουσική επένδυση στα ψυχολογικά θρίλερ». Εργάστηκε σε μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά μαζικής ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ζει στην γενέτειρα του, την Αμαλιάδα. Το «Τιμολόγιο» αποτελεί την πρώτη του σεναριακή και σκηνοθετική προσπάθεια.

TRIVIA

Τα γυρίσματα έχουν γίνει εξολοκλήρου στο Δήμο Ήλιδας με εξαίρεση τις σκηνές στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο «Ξυστρή» που στον Πύργο. Μία εβδομάδα πριν τα γυρίσματα (Φεβρουάριος 2013) το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου πήρε την απόφαση για την κατεδάφισή του. Τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε η κατεδάφιση με πρώτο κτήριο να πέφτει, αυτό στο οποίο έχουν γίνει τα γυρίσματα. Η ταινία γυρίστηκε σε τρεισήμισι ημέρες ενώ όλες οι σκηνές και τα voice over του Γιάννη Τσορκέκη έγιναν μέσα σε 12 ώρες λόγω της παράλληλης συμμετοχής του στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη. Ο Διονύσης Τσερεγκούνης είναι γραφίστας και στην πραγματικότητα χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική.

CAST

Διονύσης Τσερεγκούνης – Μιχάλης

Γιάννης Τσορτέκης – Βασίλης Σωτηρόπουλος

Ιωάννα Δελήπαλτα – Ιωάννα

Γιώργος Μαρινόπουλος – λακές

Ελένη Δημητριάδη – πρόσωπο

CREDITS

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μουσική, Editing: Χαράλαμπος Κοντοπανάγος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Ηχοληψία: Βαλάντης Τερζόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Λίνα Γιαννοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη, Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Χαλικιάς

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη, Επιμέλεια Διαλόγων: Ιωάννα Δελίπαλτα

SteadyCam: Γιώργος Πετράκης

MakeUp: Κωνσταντίνα Μεγαριώτη

Όλη η επικαιρότητα