Ελλάδα

Τα μαρούλια, ο διευθυντής, το μαγαζί… γωνία και η διεθνής δράση

Ακούστε το άρθρο

Ένα καλοστημένο κύκλωμα που έβαζε τη «σφραγίδα» του σε πλαστά διπλώματα οδήγησης και η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας αναδεικνύεται μέσα τους αποκαλυπτικούς διαλόγους των φερόμενων ως πρωταγωνιστών.

Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής αλλά και δυο ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των αρχών μετά από σειρά καταγγελιών που έκαναν λόγο για «εικονικές αίθουσες» εξετάσεων και υποψήφιους οδηγούς «φαντάσματα».

Χιλιάδες ευρώ φέρονται να διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι, με τους κατηγορούμενους να καταγράφονται από τον «υπερκοριό» της ασφάλειας να συζητούν για συναλλαγές χιλιάδων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να δρουν χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις, καθώς από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, οι οποίες αναφέρονται στη δικογραφία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούσαν «κωδικές ονομασίες», γεγονός που, όπως σχολίαζε αρμόδια αρχή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίστευαν πως ήταν στο απυρόβλητο.

«Είναι δυο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό, να τα φέρω;»

Το πελατολόγιο των κατηγορουμένων φέρεται να είχε ονόματα απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Στη δικογραφία καταγράφονται συνομιλίες με υποψήφιους πελάτες που ζητούσαν ακόμη και να στείλουν το δίπλωμα στο … σπίτι.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του ιδιοκτήτη σχολής οδηγών με πελάτη που ζει και εργάζεται στην Γερμανία.

Πελάτης: από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό, να τα φέρω;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Απ’ την Ουγγαρία ;

Πελάτης : Ναι ρε, ΕΕ.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης : Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Δεν έχει σημασία, θέλουν άδεια παραμονής (…) πρέπει να έρθουν να γραφτούν στην Ελλάδα να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες.

Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι, θέλει την άδεια όμως να υπάρχει

(…)

Πελάτης : Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν… Τι… Πώς τέλος πάντων ….

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θα μιλήσουμε, θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Είναι ενδεικτικές οι  συνομιλίες κατηγορούμενου  ιδιοκτήτη σχολής οδηγών τον οποίο υποψήφιοι οδηγοί τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις, χρησιμοποιώντας εκφράσεις  όπως «με τη διαδικασία τη δύσκολη», ή «έτσι με λεφτά». Μάλιστα, κάθε φορά που κάποιος συνομιλητής του αναφέρονταν σε αυτόν τον τρόπο έκδοσης διπλώματος εκείνος ανέφερε «θα τα πούμε από κοντά».

«Στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω»

Εκτός από τις καταγγελίες που φαίνεται να στάθηκαν η αφορμή για να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε και υπάλληλος της διεύθυνσης η οποία αναζητώντας στοιχεία για κατόχους διπλωμάτων διαπίστωσε πως στις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης των υποψηφίων δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές. Η υπάλληλος ενημέρωσε το διευθυντή της για τις «εικονικές αίθουσες» και στη συνέχεια μίλησε σε συνάδελφο της, την οποία εμπιστευόταν, για τα στοιχεία που είχε στα χέρια της.

Υπάλληλος: Άκου να δεις σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω , ξένα άτομα. Ναι, είναι εικονικές αίθουσες, ανέβηκα πάνω του το είπα. Κοιτάξτε λέω κύριε διευθυντά…

Υπάλληλος : Αυτό πως το πήρες χαμπάρι;

Υπάλληλος : Είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή ήμουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Πήγα και είδα , δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε …

Υπάλληλος : Και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;

Υπάλληλος : Η μια ήταν 21/12 /2017 και ήταν 11 η ώρα σαν τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη  αίθουσα πουθενά. Εν τω μεταξύ έχουν εξαφανίσει και κάτι άλλο, να το ξέρεις στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω. Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πω κάτι; Δεν είμαι χαζή, εγώ χαζή το παίζω, γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω, ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά, σας είπα … Έψαξες λέει «βρήκες τα δικιά μου που υπογράφω;» Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά. Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιος είναι οι επιτροπές και ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά, τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

«Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας;»

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης όταν πριν τα Χριστούγεννα ενημερώθηκε για το πάρτι που γινόταν κάτω από τη μύτη του φέρεται αντί να το καταγγείλει στις αρχές να αποφάσισε να πάρει μέρος. Μάλιστα, από τους διαλόγους προκύπτει πως οι υπάλληλοι που σύμφωνα με την κατηγορία εμπλέκονται στο κύκλωμα του έδωσαν συνολικά 12.000 ευρώ για να τους καλύψει και παράλληλα τον μύησαν στη «δουλειά».

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ δυο κατηγορουμένων υπαλλήλων η μια εκ των οποίων φέρεται ως αρχηγός.

Υπάλληλος: Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα, αλλά άμα σε ρωτήσει έτσι πέτα το να σου πω και κάτι άλλο, πρέπει αύριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας

Υπάλληλος: Εντάξει

Υπάλληλος: Γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά

…. μέσα έχει γίνει η μ@@@@@@ και είπαμε να μαζέψει ο καθένας 1,5 .

Υπάλληλος: Ω ρε γαμ@@@.

Ο διευθυντής φέρεται να απαίτησε επιπλέον χρήματα 1.000 ευρώ από κάθε μέλος, 300 ευρώ για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του αλλά και άλλα για τα τέλη κυκλοφορίας, εξοργίζοντας τους κατηγορούμενους. Ωστόσο,

εκείνοι εμφανίζονται να υποκύπτουν στις πιέσεις μιας και παραδέχονται πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον διευθυντή.

Υπάλληλος: Δεν γίνεται αλλιώς γιατί δεν είναι. Δεν υπάρχει βρύση κάνουλα αφού εγώ φταίω και παίρνω, εσύ δεν φταις. Δεν γίνεται αυτό να το αφήσουμε έτσι της το είπα. Το ξεκαθάρισα …

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Πώς θα γίνει ; Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας;

«Σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα…»

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Κάτι την φώναξε πάνω λέει και ζήτησε και σε αυτή κάτι ρε.

Υπάλληλος (σ.σ. δεν είναι κατηγορούμενη): Πλάκα μου κάνεις, εντάξει δεν γίνεται αυτό ρε, μιλάμε θράσος και δεν πέρασε ούτε μήνας έτσι;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Ποιος μήνας παιδί μου πριν τις γιορτές, ξέρεις πώς νιώθω; Τι να σου πως τώρα ρε σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα… Ναι, ναι μου λέει όχι από εσάς, από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας.

Υπάλληλος: Βέβαια, αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως… Αφού σας τα παίρνει να λίγο αυτό, να λίγο το σέρβις, να λίγο στον άλλον του άλλου κυλάει τα παιδιά.

(…)

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης : Τους ζήτησε από ένα ρε  σε όλους (…) Ξέρεις κάτι λέει γιατί έχω κάτι με τη μάνα μου, ξέρω εγώ, κάτι παλιά άλλα δάνεια και τέτοια λέει.

Υπάλληλος : Πλάκα μου κάνεις;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης : Τι τα πέρασες, του λέει, τι τα πέρασες τα χιλιάρικα, μαρούλια; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει, λέει , αν τους πας από δυο, τρία λέει εντάξει, χειρίσου το όπως θέλεις.

Οι κατηγορούμενοι θα περάσουν το πρωί της Τρίτης το κατώφλι του ανακριτή διαφθοράς προκειμένου να απολογηθούν καθώς είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τα κακουργήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της ψευδούς βεβαίωσης και τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα