Αρθρογραφία

Τα μηνύματα των καιρών και οι Έλληνες

Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος, στις σχέσεις των πολιτικών μεταξύ τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Στο κέντρο αυτής της διαμάχης, αυτής της έντασης βρίσκεται η συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα της Μακεδονίας, οι βόρειοι γείτονες μας, ο διεθνής παράγοντας και άλλοι που είτε άμεσα είτε έμμεσα πιέζουν την ελληνική πλευρά για μια λύση. Η κρίση όμως στη χώρα μας βαθαίνει, αφού οι Έλληνες διχάζονται. Αυτό συμβαίνει διότι άλλοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και άλλοι είναι κατά. Εμείς στην παρούσα ανάλυση και γραφή δεν θα σταθούμε σε κόμματα και παρατάξεις, δεν θα το ‘παίξουμε’ πατριώτες ή προδότες δεν θα γίνουμε σωβινιστές [ και όχι εθνικιστές, όπως λανθασμένα αποκαλούνται αυτοί που αγαπάνε άκριτα και αρρωστημένα την πατρίδα τους]. Γίνεται πολύς λόγος  για εκχώρηση Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στους βόρειους γείτονες μας, πράγμα ανήθικο και καταστροφικό για την πατρίδα μας, αν υφίσταται και υπάρχει στη συμφωνία. Εμείς από την δική μας πλευρά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η σημερινή γλώσσα παρά τους ιδιωματισμούς της έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Παρόλες τις κατακτήσεις το γλωσσικό όργανο των Ελλήνων δεν αλλοιώθηκε αλλά αφομοίωσε ξένες λέξεις τις οποίες όμως άλλαξε (ελληνικές ρίζες και καταλήξεις). Η γλώσσα αποτελεί για κάθε έθνος πρωταρχικό γνώρισμα, για εμάς είναι η τροφή της εθνικής συνείδησης και η απόδειξη της ιστορικής συνέχειας.

Στο σημείο αυτό μπορούμε με έμφαση να τονίσουμε ότι σε τέτοιας σοβαρότητας θέματα δεν έχουν θέση κομματικοί σχεδιασμοί και κομματικές στρατηγικές. Απεναντίας είναι θέματα που αφορούν όλους τους Έλληνες , την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, είναι με λίγα λόγια θέματα που επιβάλλουν εθνική γραμμή, είναι θέματα που απαιτούν τη μέγιστη υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό θα διαφυλαχθεί στο μέγιστο βαθμό και το ιδανικό της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Οι λαοί γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο πνεύμα έχει μια κορυφή και η κορυφή αυτή είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στην ιστορία και η εθνική ανεξαρτησία. Ο Ελληνικός λαός πιστός πάντοτε στις εθνικές του παραδόσεις, στα κατορθώματα των Σαλαμινομάχων και των Μαραθωνομάχων, δεν υπολόγισε βάσανα και θυσίες αφού συναισθάνεται βαθύτατα ότι ‘ ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος, είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό’, όπως επιγραμματικά διακηρύσσει ο μεγάλος δάσκαλος του λαού μας Δ. Γληνός. Προσθέτουμε ότι φιλοπατρία είναι ο αγώνας για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, ώστε να εξασφαλιστεί η ευτυχία όλων των ανθρώπων που εργάζονται και μοχθούν για την πατρίδα. Είναι η αγάπη προς τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας και ο αγώνας για μια αληθινή δημοκρατική ζωή. Η αληθινή φιλοπατρία δεν εξαντλείται φυσικά μόνο με την αγάπη προς τα δάση και τα βουνά της πατρίδας, αλλά απαιτεί την απαλλαγή της πατρίδας από την καταπίεση, την διαστρέβλωση της ιστορίας, από την εκμετάλλευση, άσχετα αν ο εκμεταλλευτής είναι ντόπιος ή ξένος.

Αφού λοιπόν καμαρώνουμε για τους προγόνους μας, ας μην ξεχνάμε ότι το ‘γνώθι σαυτόν’ ήταν η υπέρτατη συμβουλή του Σωκράτη. Ας κάνουμε λοιπόν τη σωστή εκτίμηση για τον εαυτό μας, αποκτώντας αυτό που πάντα μας έλλειψε, εθνική αυτογνωσία. Έτσι θα πάψουμε να είμαστε ο λαός που κατά τον Σολωμό είναι ‘πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος’. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ας προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να σε χαρακτηρίσει ως πατριδοκάπηλο και φασίστα επειδή αγαπάς την πατρίδα σου ούτε να σε θεωρήσει προδότη, επειδή προσπαθείς να δώσεις μια λύση. Δυστυχώς η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός  περισσεύουν. Την ευθύνη βέβαια της λύσης, της όποιας λύσης, την έχει αυτός που θα υπογράψει  και θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς εκείνο που μπορούμε να πούμε και να διακηρύξουμε προς πάσα κατεύθυνση, να βροντοφωνάξουμε προς όλους αυτούς που αναφέραμε είναι το εξής… σεβασμός στο μεγάλο και ιερό πολιτισμό μας.

Όλη η επικαιρότητα