Υγεία

Τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά από τα φαρμακεία θα συνεχίσουν να χορηγούνται τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), σύμφωνα τις διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, τα φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) θα μπορούν να διατίθεται και από άλλα κανάλια διανομής, πέραν των φαρμακείων.

Στη συνάντηση που είχε, χθες Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τους ενημέρωσε για τις τελικές διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι οποίες προβλέπουν ότι:

– σε ότι αφορά την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ που έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017, προβλέπονται οι εξής δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές:
α) Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ -εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.
β) Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν
γ) Ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιος  να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Ξανθός αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των ΜΗΣΥΦΑ.

Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα της κατηγορίας ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά στο κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά προβλέπεται ότι στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας εξήγησε στους εκπροσώπους του ΠΦΣ ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Δυσαρεστημένες οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα νέα μέτρα για το φάρμακο

Την έντονη δυσαρέσκεια των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα που συμφώνησε το υπουργείο Υγείας με τους «θεσμούς» για τον κλάδο του φαρμάκου. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εμφανίζεται βαθιά προβληματισμένος ειδικά για το ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα.

«Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα τα μέτρα αυτά θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς», σχολιάζει ο ΣΦΕΕ μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΔΣ του συνδέσμου, επαναδιατυπώθηκε η άποψη ότι τα νέα μέτρα πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, «χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, εξάλλου, προειδοποιούν για την βιωσιμότητα του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα απειλούν τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.

«Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα καταλάβει πως ο Κλάδος μας είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα και περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να διαβουλευθεί μαζί μας τόσο πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των Ελλήνων ασθενών και η βιωσιμότητα του Κλάδου και του Συστήματος Υγείας. Είναι ώρα ευθύνης για την Πολιτεία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα