Ηλεία Πολιτισμός

Τα παιδιά…ανακαλύπτουν την ιστορία στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Αρχαιολογικών Μουσείων Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

«Μια μέρα στην Αγορά με έναν αρχαίο τεχνίτη, έναν φράγκο ιππότη και έναν Οθωμανό έμπορο» πέρασαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Πύργου που χθες το πρωί επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (σ.σ 18 Μαΐου) με θέμα – για φέτος – «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τη συνεργασία του Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Π.Ε Ηλείας.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας κα Κόλλια (σ.σ από δεξιά) με την διδάσκουσα του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ κα Βίγλη, τον αρχαιολόγο κ.Λιάγκουρα και την Υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων κα Ηλιοπούλου

Ανακαλύπτοντας την ιστορία

Χθες το πρωί, οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου (σ.σ υπήρχαν αρκετές ομαδικές επισκέψεις σχολείων κατά τη διάρκεια της ημέρας), συνοδευόμενοι από τους δασκάλους της τάξης, Αμαλία Λαζαρακοπούλου και Βασίλη Δημητρακόπουλο, πέρασαν την πύλη του Αρχαιολογικού Μουσείου και χωρισμένοι σε ομάδες, με τον συντονισμό του Αρχαιολόγου Χρίστου Λιάγκουρα και των φοιτητών του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ…ανακάλυψαν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αναζητώντας στοιχεία και ευρήματα που εκτίθενται στις προθήκες, επισκεπτόμενοι τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες του μουσείου. Η διαδικασία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και η χαρά της ανακάλυψης των στοιχείων συνοδευόταν από επιφωνήματα θαυμασμού από τις ομάδες των μαθητών.

«…το Μουσείο του Πύργου ήταν το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης. Ερχόμενα λοιπόν τα παιδιά στο μουσείο, μαθαίνουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά μας και αντιλαμβάνονται έτσι τον ρόλο που μπορεί να έχει ένα μουσείο στην κοινωνία. Κι όλα αυτά με βιωματικό τρόπο, αφού μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας», είπε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, που παρακολούθησε το πρόγραμμα μαζί με την διδάσκουσα στο τμήμα ΔΟΕΠΤΜ Μαρία Βίγλη αλλά και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ευγενία Ηλιοπούλου, τις οποίες και ευχαρίστησε για την συνεργασία υλοποίησης του ενδιαφέροντος προγράμματος.

«Είναι μια προσέγγιση βασισμένη στις νέες παιδαγωγικές μεθόδους της μουσειοπαιδαγωγικής. Έτσι τα παιδιά βρίσκονται στο μουσείο, ψάχνουν, βρίσκουν και ανακαλύπτουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε ώστε να μένει η γνώση στα παιδιά», σημείωσε η κα Ηλιοπούλου, που πάντα ενθαρρύνει τα σχολεία να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και προγράμματα.

Από την πλευρά της, τέλος, η κα Βίγλη αναφέρθηκε στην συμμετοχή των φοιτητών στη δράση, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μουσειολογίας. «Τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον στη δράση, γιατί όταν σαν τμήμα – να και βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο – συνδεόμαστε με δομές και φορείς της πόλης, αισθάνονται ενεργοί και λειτουργικοί, κι αυτή η σύνδεση με την τοπική κοινωνία αναδεικνύει τα τμήματα που υπάρχουν στο νομό. Και πρέπει και χρειάζεται να υπάρχουν στην Ηλεία», σημείωσε η ίδια.

Σήμερα και αύριο

   Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ όπως και χθες) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας υλοποιείται το εκπαιδευετικό πρόγραμμα «Ώρα για παιχνίδι! Ελάτε να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος» με συντονίστρια την Αρχαιολόγο Ρούλα Λεβεντούρη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας θα υλοποιηθεί η δράση «Ελάτε να σας ξεναγήσουμε» σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, αύριο Σάββατο ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ολυμπίας είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα