Ηλεία

Τα πεύκα «απειλούν» τους κατοίκους στα Μακρίσια

Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών ζητούν κάτοικοι στα Μακρίσια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος από πεύκα που αιωρούνται εκατέρωθεν του στενού δημοτικού δρόμου που οδηγεί στα σπίτια τους και απειλούν τους διερχόμενους πολίτες καθημερινά.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όπως αναφέρουν στην εφ.«Πατρίς», το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κλίσης που έχουν πάρει τα πεύκα στην ανατολική πλευρά του δρόμου, η οποία έχει ως συνέπεια τα κλαδιά να ακουμπούν σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.

Μάλιστα, τονίζουν ότι κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι, προκαλείται ανεξέλεγκτη κίνηση των πεύκων και επαφή με τα καλώδια, σπάνε κλαδιά και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος ή και πυρκαγιάς.

«Τα πεύκα ακουμπάνε πάνω στα καλώδια και υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος. Κάθε μέρα περνάνε από εδώ μικρά παιδιά για να πάνε στο σχολείο και στο φροντιστήριο πολλές φορές την ημέρα. Πριν από 3 χρόνια είχε πέσει πάλι από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη και περάσαμε το πρωί κάτω από το πεύκο. Έχουμε ενημερώσει τόσο τον πρόεδρο του χωριού όσο και τον αντιδήμαρχο, πήγαμε και στο δασαρχείο και μας έστειλε χαρτί ότι δεν έχει ευθύνη διότι δεν είναι μέσα στο σχέδιο πόλεως», δήλωσε η Πολυξένη  Γιαννοπούλου, κάτοικος Μακρισίων.

Άμεση παρέμβαση ζητούν οι κάτοικοι

Η Ελένη Ντόκου, κάτοικος στο ίδιο σημείο, είναι μητέρα τριών παιδιών και εκφράζει την έντονη ανησυχία της κάθε φορά που τα παιδιά διασχίζουν τον δρόμο.

«Τα παιδιά μου πάνε στο σχολείο το πρωί, μετά πάνε φροντιστήριο, περνάνε 4-5 φορές τη μέρα. Πρέπει να έρθει η ΔΕΗ να κατεβάσει τα καλώδια και να κοπούν τα δέντρα. Αυτός ο δρόμος είναι η μοναδική μας διέξοδος για τον επαρχιακό δρόμο, δεν εξυπηρετούμαστε από αλλού. Κάθε φορά που φυσάει δυνατά είναι πολύ
επικίνδυνα. Πριν από 3 χρόνια είχε πέσει πεύκο και πέρασα από κάτω. Κι αν πέσει το καλώδιο τι θα γίνει;» επισήμανε  η κα Ντόκου.

Ο κ.Φώτης Τσούρας μένει στο σπίτι που είναι απέναντι από τα μεγάλα πεύκα και κατά το παρελθόν έχει επέμβει ο ίδιος για να κόψει κορμό και να εμποδίσει τον κίνδυνο ατυχήματος.  Ωστόσο, ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών γιαν εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος, διότι τα δέντρα είναι δίπλα στα καλώδια.

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα όταν βρέχει και φυσάει και γενικά όταν έχει κακοκαιρία. Τα πεύκα ακουμπάνε στα καλώδια, από κάτω περνάνε παιδιά, αυτοκίνητα, μηχανήματα κλπ. Τώρα έχει πέσει μια ξερή κλάρα πάνω στο καλώδιο. Έχουμε κάνει χαρτιά στην Πυροσβεστική και στο δασαρχείο. Από το δασαρχείο όμωες απορρίφθηκε διότι είναι εντός σχεδίου πόλεως. Πέρυσι έκοψα εγώ κορμό όταν έπεσε, για να μην κινδυνέψουμε, ενώ είχε και έρθει και η ΔΕΗ κάποια στιγμή και έκοψε μερικά πεύκα. Χρειάζεται όμως εκ νέου παρέμβαση.

Η κα Χριστούλα Γιαννοπούλου ζήτησε την ταχύτερη δυνατή παρέμβαση και συνεργασία όλων των υπηρεσιών για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μην προκληθεί ατύχημα.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι όλα τα πεύκα είναι σε ιδιόκτητο χώρο, συνεπώς ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει αυτοβούλως, παρά μόνο να συμβάλει στο να βρεθεί μια λύση και να βοηθήσει όπως μπορεί. Ωστόσο, ο κ.Δάγκαρης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση της ΔΕΗ, καθότι μεγάλο μέρος των δέντρων είναι κάτω από το δίκτυο της ΔΕΗ.

«Το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί τα δέντρα δεν είναι σε κοινόχρηστο χώρο αλλά σε ιδιόκτητο. Εμείς ως δήμος έχουμε τη διάθεση να συμβάλουμε στην επίλυσή του με τα μέσα που διαθέτουμε, όμως θα πρέπει να προηγηθεί παρέμβαση της ΔΕΗ στα δέντρα που είναι πάνω από τα δίκτυά της. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει, δεν νομιμοποιείται κανένας άλλος να το κάνει, διότι υπάρχει πρόβλημα στο σημείο», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Δάγκαρης προσθέτοντας ότι παρεμφερές πρόβλημα υπάρχει και στον επαρχιακό δρόμο Κρέστενα-Καλλίκωμο (Τσαμά) και χρειάζεται άμεση παρέμβαση της ΔΕΗ.

Όλη η επικαιρότητα