Hobby

Τα πολλά τατουάζ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

966575_tt.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το να κάνει κανείς πολλά τατουάζ να είναι σήμερα ένα πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο όσοι έχουν πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό αρνητικά στερεότυπα- πως είναι “ανυπότακτοι”, ανεύθυνοι μέχρι και επικίνδυνοι.

Μια νέα έρευνα όμως, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Human Biology έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην “απενοχοποίησή” τους, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα πως τα πολλά τατουάζ στην πραγματικότητα ενισχύουν τον ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό -εξετάστηκαν 24 γυναίκες και 5 άνδρες ηλικίας 18-47 ετών- τα συμπεράσματα που προέκυψαν υποδεικνύουν πως κάθε καινούργιο τατουάζ λειτουργεί “αντιβιοτικά” στον οργανισμό.

Οι ερευνητές του University of Alabama συνέλεξαν σάλιο από τους συμμετέχοντες πριν κάνουν το τατουάζ και αμέσως μετά, προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες που έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανοσοαντίδραση καθώς κι εκείνα της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που απαντάται στο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό σε περίπτωση κρυολογήματος.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως το τατουάζ καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση, καθώς το σώμα στρεσάρεται από την εμπειρία, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να είναι ευάλωτο σε μολύνσεις και κρυολογήματα. Αν όμως κάποιος έχει ήδη τατουάζ και κάνει ένα νέο, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και ο οργανισμός στρεσάρεται κάθε φορά όλο και λιγότερο με την εμπειρία- άρα παύει να είναι ευάλωτος σε ιούς στον ίδιο βαθμό με πριν.

Σύμφωνα με τον Dr. Christopher Lynn, καθηγητή ανθρωπολογίας στο UA, ανοσολογικοί παράγοντες προστρέχουν στο σημείο που γίνεται το καινούργιο τατουάζ, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια λοίμωξη. Όταν όμως ο οργανισμός υποβάλλεται ξανά και ξανά στη διαδικασία του τατουάζ, συνηθίζει κατά κάποιο τρόπο κι έτσι η ανοσοαντίδραση δεν πυροδοτείται εξίσου εύκολα.

“Μετά την πρώτη αντίδραση, το σώμα βρίσκει ξανά την ισορροπία του. Όμως αν συνεχίσεις να βάζεις το σώμα σου σε αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά, δεν επιστρέφεις στο ίδιο σημείο, ο πήχης ανεβαίνει”, εξηγεί ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου του μικρού ερευνητικού δείγματος στην έρευνα επισημαίνεται πως το να κάνει κανείς τατουάζ δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θωρακίζεται από κρυολογήματα ή ο, τιδήποτε σχετικό και οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει κάποιος να κάνει καινούργιο τατουάζ εάν είναι ήδη άρρωστος, καθώς στην περίπτωση αυτή η επίδραση της κορτιζόλης επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία επούλωσης.

lifo.gr

 

Όλη η επικαιρότητα